Dostupni linkovi

Premijeri regije: Neophodna ekonomska i saradnja na putu ka EU


Premijeri Kosova Isa Mustafa, BiH Denis Zvizdić, Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Edi Rama, Crne Gore Milo Đukanović i Makedonije Nikola Gruevski na forumu u Tirani
Premijeri Kosova Isa Mustafa, BiH Denis Zvizdić, Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Edi Rama, Crne Gore Milo Đukanović i Makedonije Nikola Gruevski na forumu u Tirani

Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Srbija su države regiona čije je predstavnike u Tirani okupio Bečki ekonomski forum s temom „Od Berlina do Beča: Vraćanje geopolitičke izvjesnosti Zapadnom Balkanu“. Premijeri zemalja regije su istakli potrebu bolje saradnje u svim oblastima, a posebno u ekonomiji i u procesu približavanja EU.

Forum je, osim političara, okupio brojne privrednike i predstavnike EU.

Domaćin okupljanja, albanski premijer Edi Rama poručio je da države regiona moraju zajedno da rade na infrastrukturnim projektima i na uztvrđivanju strategije za strana ulaganja.

„Navešću stihove jedne navijačke pjesme: Nećemo koračati sami. Moramo da koračamo i radimo sa drugima. Naše ekonomije su vezane, uvjerili smo se u to tokom svjetske finansijske krize. Niko nije bio imun, ni od uspjeha, ni od padova. Moramo da ohrabrujemo i razvijamo svijest o tome ko smo, za šta se zalažemo i šta možemo da ponudimo, i šta možemo da dobijemo iz partnerskih odnosa. Pravo mjesto gde je saradnja u političkom i ekonomskom smislu najvažnija jesu region i Evropa“, rekao je albanski premijer Rama.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije je izjavio da su se učesnici foruma saglasili oko dvije ključne stvari: o evropskom putu io punopravnom članstvu u EU. On je naglasio da u Srbiji, da li zbog zamora od čekanja ili iz nekog drugog razloga, postoji pad podrške ideji evropskih integracija. Međutim, bez obzira na sve, zemlje regiona moraju zajednički da rade na projektima koje ce predstaviti Evropskoj uniji i za te projekte tražiti finansijsku podršku.

„Kolegama Rami i Đukanoviću predložio sam da Briselu predstavimo zajedničke projekte. Ako ne dobijemo novac za to, trebalo bi sami da ih realizujemo. U Srbiji je situacija s budžetom nešto bolja nego što je bila. To je važno, ne zato što bismo dobili na poklon novac od Evropske unije, već zato što ćemo povezati naše države, region i narod. Stvorićemo bolje poslovno okruženje, političke prilike i bolje tržište i zajednički možemo nastupati i na trećim tržištima“, poručio je predsjednik Vlade Srbije Vučić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je je rekao da je ovo samo jedan od sastanaka premijera zemalja Zapadnog Balkana koji pokazuje pozitivnu tendenciju i spremnost na međusobnu saradnju, ne samo u cilju razvoja infrastrukturnih projekata iz oblasti transporta i energetske infrastrukture, nego i u cilju dobre saradnje regije Zapadnog Balkana koja treba da bude osnov za ekonomski i društveni razvoj.

„Upravo ovaj ekonomski forum govori o našoj otvorenosti i spremnosti za dobrosusjedsku saradnju koja, u našem slučaju, nije pitanje samo ekonomskog razvoja naših zemalja, nego je jednako tako pitanje stabilnosti Zapadnog Balkana, relaksiranja odnosa između naših država i naravno, naše povezanosti koja će nam omogućiti da prema investitorima i tržištima koja su van Zapadnog Balkana nastupamo zajedno i nastupamo jedinstveno“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić.

Milo Ðukanović, crnogorski premijer, poručio je da region Zapadnog Balkana mora nastaviti integracije u evroatlantske strukture, jer koliko je to važno za zemlje regiona, toliko je značajno i za stabilnost cijele Evrope.

„Nema ni pune stabilnosti Evrope ni optimalnog korišćenja njenih razvojnih potencijala bez punog ujedinjenja evropskog kontinenta i evropskih potencijala, gdje je prvi sljedeći korak zapravo puna evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana. Tu tezu ne treba posebno elaborirati ni dokazivati. Zato mislim da to pitanje i tu dilemu definitivno treba ostaviti iza nas“, istakao je premijer Crne Gore Đukanović.

XS
SM
MD
LG