Dostupni linkovi

Nema razloga za strah zbog zemljotresa u BiH


Ilustracija
Ilustracija
Adla Dizdar

Samo u posljednjih pet dana uže područje Hercegovine pogodila su dva zemljotresa. Doduše nisu bili zabrinjavajuće jačine. Jedva da su dostizali četvrti podiok Richterove ljestvice. Osim što su izazvali strah, znatnija materijalna šteta nije zabilježena, niti je bilo povrijeđenih. Ipak, lokalno stanovništvo je uznemireno, zabrinuto - čak- kako bi se potresi mogli ponoviti, i to s jačim intenzitetu. Raspitali smo se kod seizimologa koji tvrde kako razloga za strah jednostavno nema.

Bosna i Hercegovina u samom je vrhu evropskih zemalja u kojima često dolazi do seizmotektonskih poremećaja, odmah uz Italiju, Grčku i Albaniju. Međutim, takav podatak ne treba nas uznemiravati, kažu stručnjaci Centra za seizmologiju, jer što se više energije oslobađa redovno, manja je mogućnost od razornog potresa. Osim toga, na ovom području jačina potresa ne prelazi pet stepeni po Richteru, kaže seizmolog Ivan Brlek.

„Godišnje se registrira na teritoriji BiH preko hiljadu zemljotresa. Znači stalno je to aktivno područje, stalno se nešto zbiva. I kada se radi o ovim slabijim zemljotresima, tada se u nekom dužem periodu oslobodi ta energija i ne dolazi do njenog nakupljanja tako brzo i smanjuje se šansa za pojavu jačeg potresa“, kaže Brlek.

Instrumenti službi podrhtavanja tla registruju svakodnevno, naročito u Hercegovini, seizmološki najaktivnijem dijelu BiH. Prema statistici, kaže Brlek, tek dva-tri puta godišnje potres bude jačeg intenziteta.

„To su manji potresi koje registriraju samo instrumenti, ljudi ih i ne osjete i uglavnom ne izazivaju materijalne štete, tako da možemo da kažemo da je to neka ’redovna’ pojava.“

Hercegovinu su u posljednjih sedam dana pogodila dva jača potresa, što je kod građana izazvalo strah od pojave novih. Međutim, iako se često desi da se tlo zatrese dva-tri puta zaredom, potresi se, ustvari, ne mogu predvidjeti.

„Prije svega još niko u svijetu nije uspio predvidjeti kada i gdje će se dogoditi neki zemljotres. Dnevno se registrira nekoliko stotina zemljotresa. A ako neko i pogodi jedan, to ne znači ništa. Primjenjuju se druge metode pošto je to dosta kompleksan proces u Zemljinoj kori i onda radimo metodom statistike. Ne možemo reći tačno kada i gdje će biti, ali možemo reći da se na nekom području može osloboditi tolika i tolika seizmička energija u nekom periodu", navodi Brlek.

Ipak, vodeći se statističkim podacima i matematičko-fizikalnim modelima, seizmolozi kažu kako je mogućnost razornog potresa na tlu BiH u narednih 100 godina krajnje minimalna.
XS
SM
MD
LG