Dostupni linkovi

Nedokučiva pravda za ubijene Srbe iz Bradine


Spomen-obilježje u Bradini, fotografije uz tekst: Mirsada Ćosić
Spomen-obilježje u Bradini, fotografije uz tekst: Mirsada Ćosić
U Bradini kod Konjica je 25. maja obilježena 22. godišnjica stradanja Srba u ovom selu. Na spomen-obilježju ispisano je 88 imena, a najveći broj stanovnika ovog područja konjičke općine ubijen je u maju 1992. godine.

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na kojem je ispisano 88 imena, obilježena je 22. godišnjica stradanja Srba u selu Bradina, u općini Konjic.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00
Direktan link

Branko Kuljanin izgubio je sina.

"A sad vidiš, nemam ništa. Sve gore i gore. Bio sam šest mjeseci u zatvoru. Nije trebalo do toga ni doći. Najviše mi je krivo na komšije ovdje pošto smo se dobro pazili. Kad su nas napali nije niko, vala, iz komšiluka rekao: 'Nemojte ljude dirati.' Eto.", kaže Kuljanin.

Milijana Kuljanin Prostran danas živi u Čikagu. U zločinu u Bradini izgubila je majku.

Milijana Kuljanin Prostran
Milijana Kuljanin Prostran
"Tuga. Vjerujte mi, rane su mi svježe. Vidjela sm svoju školu. Sjetila sam se - ovdje su mi uspomene. Ovdje je moj život, moje djetinjstvo, moji najljepšši dani. Svaki ovaj kamen je moja uspomena. Bilo ko, bilo šta - niko mi ne može oteti moje uspomene. Postoji nešto što niko ne može uzeti. I željela bih da se ovo nikome ne dogodi. Nikome. A majka je jedna", navodi ona.

Erna Mačkić, glavna urednica BIRN-a za BiH, ističe da i 22. godine nakon što je počinjen zločin u Bradini još uvijek ne postoje podaci - ko je osuđen za taj zločin.

"Prema optužnici koja je bila na Sudu BiH, kojom je bio optužen Miralem Matić, njemu se na teret stavljalo ubistvo dva civila, međutim, prema podacima iz medija, više od 40 osoba je ubijeno u maju u naselju Bradina. Miralem Matić je preminuo tokom postupka i postupak nije doveden do kraja. Nema više predmeta po kojima bi se procesuirao taj zločin u tom naselju", pojašnjava Mačkić.

Dragan Subotić
Dragan Subotić
"Ne može se nikad zaboraviti, pogotovo ko je izgubio nekog svoga, ali moramo težiti da se oprosti - ko je jednom pogriješio, da ne pogriješi ponovo. Sporo to ide, maltene nikako. Vidimo i na drugim mjestima šta se dešava. Za moj pojam je malo Tužilaštvo sporo, jer i ovi što su bili svjedoci polako umiru", tvrdi Dragan Subotić, predsjednik Udruženja Srba povratnika u općinu Konjic.

Nekada je u ovom selu bilo preko 800 stanovnika, a danas povratka gotovo da i nema.

"Bilo je preko 150 kuća i 30 stanova. Bilo je preko 800 stanovnika ovdje Srba. Sada ih ima četiri - pet. 12 stambenih objekata je obnovljeno", konstatuje Subotić.

Petko Mrkajić danas živi u Srbiji, a svoje imanje u Bradini je prodao.

"Šezdest i pet duluma zemlje, kuća, štala, garaža, svjetlo, šupa, voda, telefon - za 30.000 maraka. Šta ću? Da sam mogao, bio bih ovdje, ostao bih. A svak je nadrljao. Nije to jedno da je nadrljalo", kaže Mrkajić.

Porodice ubijenih u Bradini, od kojih je njih 48 stradalo tokom mjeseca maja prije 22 godine, traže samo istinu i procesuiranje ovog ratnog zločina.
  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG