Petak, 29. april/travanj 2016, 01:42 CET

  Bosna i Hercegovina

  Nasljednici iz Višegrada: Na našoj djedovini sagrađen Andrićgrad

  Nasljednici na konferenciji za novinare, 19. februar 2013.
  Nasljednici na konferenciji za novinare, 19. februar 2013.
  Sedamnaest unuka, nasljednika višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića, tvrde da je na dijelu njihove djedovine sagrađen Andrićgrad. Na konferenciji za novinare u Sarajevu kazali su da neće odustati od svog nasljedstva i da će se, ukoliko to bude potrebno, obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu.

  Od kada je stavljen kamen temeljac za gradnju Andrićgrada, ovaj projekat Emira Kusturice izaziva kontroverze. Od osporavanja do hvalospjeva, pa do otvorenog  sukoba sa aktuelnim vlastima u Višegradu, predvođenih SDS-om. Na sve to stižu najave o tužbama i to ne samo protiv Kusturice, već i protiv Opštine Višegrad i Vlade Republike Srpske.

  Tužbu su najavili unuci Pašana Hadžića koji tvrde da je Andrićgrad izgrađen na njihovoj zemlji.  Od 2011. godine, još prije nego što su počeli radovi na Andrićgradu, pokušavaju,  kažu, da dobiju odgovor od nadležnih opštinskih i entitetskih službi zbog čega se na zemljištu za koje imaju dokumentaciju da je njihovo gradi? Do danas im niko nije odgovorio.
  Dokumenta nasljednika koja su pokazali medijimaDokumenta nasljednika koja su pokazali medijima
  x
  Dokumenta nasljednika koja su pokazali medijima
  Dokumenta nasljednika koja su pokazali medijima

  „Nismo mi to sačekali da se izgradi, pa se javili. U tom momentu 2011., kad je postavljen kamen temeljac, oni su imali dopis: 'Nemojte na našoj zemlji',“ kaže jedan od nasljednika, Fuad Hadžić.

  Većina nasljednika Pašana Hadžića danas živi i radi van Bosne i Hercegovine. Muhamed Pršeš došao je iz Švajcarske kako bi, kaže, vratio svoju djedovinu. Navodi da porodica ne traži novac i naknade već samo ono što im nasljedstvom pripada.

  „Mi ćemo ići do kraja. Tužbe – opštinske, državne – to ne vrijedi ništa, moraćemo to sve preskočiti i ići do Strazbura, to budite ubijeđeni. Ako se i tamo ne riješi, ima još i drugih, znam ja gdje ćemo to rješavati“, rekao je on.

  Nasljednike Pašana Hadžića zastupaće advokat Esad Hrvačić. On kaže da postoje nesporni dokazi da je zemlja na kojoj je izgrađen Andrićgrad  u vlasništvu porodice Hadžić. Tvrdi da njegove klijente niko nije kontaktirao prije gradnje niti im nudio bila šta drugo, već su ih jednostavno izbrisali iz gruntovnih izvadaka.

  „Da se pokrenuo postupak prema zakonu, danas bi oni bili vlasnici toga. Naravno, u imovinsko-pravnom rješavanju imali bi vlasnička prava koja oni kao vlasnici zahtijevaju i tretiraju. Ovdje je specifična situacija – oni su iskoristili priliku što oni nisu izvršili denacionalizaciju zemljišta, već su, naravno, kao društvenu svojinu samo dodijelili i opet na isti način omogućili u pravno-formalnom smislu gradnju grada“, navodi Hrvačić.

  Geodetska uprava RS: Porodica dobila naknadu

  No, u Geodetskoj upravi Republike Srpske tvrde potpuno drugačije. Riječ je o zemljištu za koje je urađena eksproprijacija zbog gradnje hidrocentrale u Višegradu, a naknade za to je dobila i porodica Hadžić, kažu oni.

  „Svi oni koji se sada javljaju u želji da kažu da je to bilo nekada njihovog oca, djeda, da oni na to polažu pravo – ovdje je zakon bio potpuno jasan: oni su za to dobili odgovarajuću naknadu“, izjavio je direktor entitetske Geodetske uprave Tihomir Gligorić.
  Kusturica na prezentaciji izgradnje Andrićgrada, jun 2011.Kusturica na prezentaciji izgradnje Andrićgrada, jun 2011.
  x
  Kusturica na prezentaciji izgradnje Andrićgrada, jun 2011.
  Kusturica na prezentaciji izgradnje Andrićgrada, jun 2011.

  Prijetnje tužbama stižu tek nekoliko sedmica nakon što je Srpska demokratska stranka, koja je preuzela vlast od SNSD-a u Višegradu, od Emira Kusturice zatražila da podnese finansijski izvještaj o gradnji Andrićgrada i optužila ga da u projekat, čiji je većinski vlasnik, nije uložio nijednu konvertibilnu marku.

  Podsjećamo opština Višegrad je suvlasnik u ovom projektu 24,5 odsto, isti je udio Vlade Republike Srpske, a većinski vlasnik od 51 odsto je preduzeće ‘Lotika’, Emira Kusturice.  Vlada RS i opština Višegrad u Andrićgrad su uložili blizu osam miliona eura.

  Odbornici SDS-a koji su sada na vlasti u ovoj opštini tvrde da lokalni budžet od oko četiri milona eura ne može podnijeti teret projekta za koji je prošla vlast podigla kredit. Načelnik Višegrada Slaviša Mišković nekoliko puta je, doduše vrlo šturo, objašnjavao šta traže od Kusturice odnosno preduzeća zaduženog za Andrićgrad.

  „Insistiramo da se sve aktivnosti oko izgradnje projekta Andrićgrad odvijaju potpuno transparentno, legalno i u skladu sa zakonskim propisima Republike Srpske, na relaciji Opština Višegrad, Vlada RS-a i Društvo sa ograničenom odgovornošću Andrićgrad, a sve u cilju efikasnije i brže realizacije projekta“, rekao je.

  Emir Kusturica, vidno ljut, zbog optužbi koje stižu od nove vlasti u Višegradu tražio je politički kompromis. No, kompromisa nije imao kada se riječima razračunavao sa onima koji su ga javno prozivali.

  „Izgleda da postoji unutar našeg naroda podvojenost plemenska koja nije stigla do tog čime se diče, a što i ne prepoznaju kao svoju religiju. To su nevaspitani ljudi i njima nije ni čudo da ih nema ovdje, jer ovo je neoklasicizam i renesansa, oni pobjeđuju na izborima tako što iz džipova izbacuju ovce domaćinima u dvorišta pa dobijaju glasove.“

  Bez obzira na sve, Kusturica, opet uz pomoć lokalnih političara, sprema novi projekat u Bosni i Hercegovini. Upravo sa SDS-ovim zvaničnicima pregovara  o gradnji etno-sela u opštini Sokolac.

  Najavljena tužba i sukob sa lokalnim SDS-ovcima nisu sve što je obilježilo gradnju Andrićgrada. Teško je zaboraviti odnošenje kamena iz Trebinja i okoline i priče o rušenju nekih od najstarijih austrougarskih građevina kako bi se baš taj specifični hercegovački kamen ugradio u temelje Kusturičinog zdanja.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  24.02.2013 15:27
  Pošto vidim da vam je Kusta stalna inspiracija, evo ušte ednom:

  Sidran o Kusturici:
  "Izložen sam ovih dana jakoj pozornosti lokalnih medija. Moje nevoljko putovanje u Italiju i trodnevni boravak u Ankoni u isto vrijeme kad u njoj, u svojstvu muzičara, boravi čuveni filmski režiser, probudilo je golemu javnu znatiželju koja se uobličila u pitanje: hoće li, nakon više od frtalj stoljeća, ponovo "proraditi tandem" Sidran-Kusturica? Po bircuzima, uredima, frizerajima, redakcijama i TV portalima, podjelio se tzv. javno mišljenje. Odnekud, svi misle da imaju pravo određivati ima li Sidran pravo "sarađivati" sa Kusturicom, s obzirom na...!
  Čuju se tu raznoliki glasovi:neuk puk, studenska inteligencija, novinarska poluinteligentska bagra, otkačeni individualci... Jedni za, drugi protiv. Nema "sredine". Snažnije mnogo snažnije čuje se "protivna strana", ona koja bi zbog eventualne "saradnje" onako kako je "apsolvirala" velikog režisera, i Sidrana proglasila za "izdajnika" i "prodanu dušu". Lijepo. Kad nisam zbrisao kad je trebalo, kad nisam jamio dok se jamljalo-nisam bolje ni zaslužio. Što reći pučini a da ne citiram Njegoša?..."
  "...Što se pak tiče poluinteligenata, zavidljive i korumpirane bagre što mi se već desetak godina mota oko nogu, ona ne zaslužuje više od jedne riječi: sikter! Sikter, bagro!"

  Abdulah Sidran
  Otkup sirove kože
  Odgovor

  Ime: srbin Grad: podkozarje
  25.02.2013 23:30
  nije ovo slucaj samo ovdje ...u prijedoru,banja luci,skoro svim gradovima genocidne srpske imovina hrvata i bosnjaka se je uzela nasilno i pravljene su svakakve gradnje sto se nebi smilo raditi u modernim drzavama....samo ovde u prijedoru vlada iz banja luke je uzela na stotine hektara zemlje i napravila i podelila srbima potjeranim iz knina kuce i dala im imovinu...samo za to da glasaju za one sto su im to napravili i da ilegalnim putem dojdu do BiH drzavljanstva i da mogi glasati za vlasti iz banja luke .ta je zemlja pripadala bosnjacima,hrvatima, galijanima.....a oni su protjerani u trece zemlje
  Odgovor

  Ime: pbc
  24.02.2013 16:33
  Joxa, o cemu ti pises sinko? Koga je uopste briga za odnos Sidrana i Kusturice? Procitaj clanak pa komentarisi na temu umjesto sto palamundas o irelevantnim stvarima.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  25.02.2013 00:48
  Vidi pbc,
  Moram priznat', Kusta se ponekad zaboravlja, jebiga velika je presija, nipodaštavati Sidrana, ko' njemu zafalilo para, je pravo nisko od Kuste, pogotovo kad je Sidran srce otvorio...
  Ovi miševi ko'Joxa će sad' pametovati, poluinteligenti što Sidran kaže, trażiti dlaku u jajetu...
  Joxa jest' jedan mali miš, no problem, a ovih miševa, dragi pbc, što nit' Kustu nit' Sidrana nepoštuju, e, nijh je tona...
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  24.02.2013 18:35
  Čika pbc,
  Jok eto je relevantno šta Jašar živa enciklopedija i liebe Milifoje misle o Kusti...
  Evo i Sidran kako za ovu dvojicu tako i za tebe ne predstavlja nikakav autoritet...
  Članak je inače kao i sve napisano u Kusti na ovim stranicama obična bljuvotina, tako da članak niti sam niti ću komentirati...
  Odgovor

  Ime: pbc
  25.02.2013 18:55
  " i Sidran kako za ovu dvojicu tako i za tebe ne predstavlja nikakav autoritet..."
  Ti stvarno neznas kad je dosta palamundanja. Gubis se u svojoj mrznji i cinizmu sinko, realnost ti odlazi na vozu a ti tu jednosmjernu kartu nemas cime kupiti.
  Kada je u pitanju sumnja i optuzba drustvene i privatne kradja zakonodavstvo je jedini autoritet. Umjetnicka misljenja, nagrade i ekolade su u tom slucaju irelevantne a pogotovo ne dokaz necijeg autoriteta ili prava da budu iznad zakona drzave i ostatka drustva.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  25.02.2013 19:34
  Čuj zakonodavstvo je jedini autoritet, gdje to, dole kod vas? U Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, zakonodavstvo?
  Daj čika pbc, nemoj me zasmijavati...
  Drugo čika pbc, o kakvoj ti to mržnji pričaš?
  Doza cinizma je prisutna, priznajem!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.02.2013 20:32
  Joxa @
  A zasto bi bilo relevantno ono sto ja,ili ti kazes ? Relevantno je valjda ono sta Sidran kaze ? A kaze,citiram : "Nemojte me siliti da ga blatim . Sta to znaci ? Znaci da ima materijala da ga blati,ali ne zeli ! Pa kaze,citiram : Reci cu vam samo da sam pokusao razgovarati sa njime,da smo pretresli mnoge velike teme koje su obiljezile nase zivote,i da se gotovo ni u cemu nismo uspjeli sloziti. Ono sto je meni uzrok,to je njemu posljedica.Taj odnos prirodno odumire. Ovo je jedna od "blazih"izjava Sidrana o Kusturici,Joxa ! Naravno,ti si izabrao onu koja tebi najbolje odgovara. Jesi se zapitao ikada,zasto Sidran izbjegava ruzno govoriti o Kusti ? Naravno,nisi . A razlozi su "humanitarnog karaktera"! Naime,kada su Sidranu bile potrebne pare za operaciju oka,kada je bio kokus,pomogao mu je Kusta i Sidran je tu operaciju uradio . Dakle,to je jedan od razloga Sidranove sutnje,a u vezi Kusturice. Prema tome,ne trebas nam vaditi iz naftalina neke Sidranove izjave,kojima pokazuje svoj animozitet prema odredjenim krugovima u BiH. Znamo mi za mnogo gore izjave Sidranove u vezi Kuste,a davane su mnogo ranije.Bilo je i takvih da ih ni pas s maslom polizao ne bi . Ali, otom- potom !
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  25.02.2013 14:55
  Sjaćam se ja Jašare kako je Abdulah pljuvao po Kusti, ali vidi kako je reterirao...
  Vidi kako je Hadžihafisbegović reterirao...
  Merlin, Dino, koncerti po Beogradu, a bilo je NIKAD!

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.02.2013 13:17
  A.D. @
  Sve te pobrojane nagrade neka objesi macku za rep,posto je u medjuvremenu postao obican lopov-secikesa .
  Odgovor

  Ime: A.D.
  24.02.2013 22:22
  Ti Jasare uvijek u svom stilu. Pogledaj kako ti argumentiras:"Sve te pobrojane nagrade neka objesi macku za rep, posto je u medjuvremenu postao obican lopov-secikesa" . Kakav jek argument, zar ne? Sjecam se prije izvjesnog vremena izvjesni @Psiholog dao je veoma dobru psihosocijalnu dijagnozu o tebi i to na strucnom, za tebe nerazumljivom jeziku, a ti u svom stilu bas kao i sada odgovaras mu: "baci ti psihologu svoju diplomu".
  To ti je Jasare isto ako ti neko kaze da si ruzan i neuredan, a ti umjesto da se pogledas u spiglo, ti to isto spiglo, prije nego se u njemu ogledas, odmah razbijes.

  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.02.2013 20:24
  A.D. @
  A u kakvom stilu bi ja trebao da okarakterisem ocitu otimacinu i pljacku privatne imovine,prikane ? Da mu aplaudiram,pljescem,hvalim ga,ha ? Kako te nije sramota da dajes takve izjave ? Kazes,kakav jak argument !? Tebi privatna imovina nije argument ? ....
  Odgovor

  Ime: Sinan
  24.02.2013 15:06
  Vidi jahrane nije mi jasno kako nekoga nazivas lopovom, na osnovu cega? Nacinalne mrznje? Cuo sam da tvoji jahrani pricaju o tebi da ti strasno smrdi iz usta? Jeli to istina? Eto cuo sam.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  24.02.2013 14:49
  Ma ja Jašare živa enciklopedijo, i onaj Jergović je nepismen, a ono kad' si Edinu Džeki kroz noge provlačio...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  24.02.2013 20:40
  A.D. @
  Sve te nagrade sto nam ih poreda nisu vrijedne Tanovicevog
  Oskara . Kusta o Oskaru moze samo da sanja. Uzgred,i Tanovic je dobio srebrenog medvjeda na Berlinaleu,i to dva komada.Toliko o uspjesnosti Nemanje,odnosno Danisa Tanovica.

  Ime: A.D.
  22.02.2013 23:48
  Kako vidimo Kusturicu bi mnogi kritikovali, eto tako, ne dopada im se. Mozda bi trebalo pitati one koji samo znaju kritikovati, a koji je to kulturni i umjetnicki radnik iz okruzenja dobio toliko priznanja i nagrada. Molim Emirove kriticare da ih nabroje. Za one koji kritikuju "smjesta" ne provjeravajuci nista evo najvaznijih Kusturicinih nagrad:

  Priznanja.
  1981. - Zlatni lav na Venecijanskom filmskom festivalu za „Sjećaš li se Doli Bel?“
  1982. - Nagrada kritike na filmskom festivalu u Sao Paolu za „Sjećaš li se Doli Bel?“
  1985. - Zlatna palma za „Otac na službenom putu“
  Dobitnik je nagrade AVNOJ-a za 1989. godinu.
  1989. - Najbolji režiser na Kanskom filmskom festivalu za „Dom za vešanje“
  1993. - Srebrni medved na Berlinaleu za „Arizona Dream“
  1994. - Nagrada publike na filmskom festivalu u Varšavi za „Arizona Dream“
  1995. - Zlatna palma za „Podzemlje“
  1996. - Najbolji film na stranom jeziku na festivalu Prix Lumières za „Podzemlje“
  1997. - Najbolji film na stranom jeziku na festivalu Boston Society of Film Critics za „Podzemlje“
  1997. - Najbolji film na stranom jeziku na festivalu Kinema Junpo Awards u Tokiju za „Podzemlje“
  1998. - Srebrni medved za najboljeg režisera u Veneciji za „Crna mačka, beli mačor“
  2001. - nagrada za najbolji dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu za „Super 8 Stories“
  2004. - Nagrada National Education u Kanu za „Život je čudo“
  septembra 2004. godine je postao počasni građanin Užica, ali se tog statusa odrekao septembra 2008. nakon incidenta koji se desi
  2005. - Nagrada Cezar za film „Život je čudo“
  2005. - Najbolji balkanski film na filmskom festivalu u Sofiji za „Život je čudo“
  2005. nagrada Filip Rotije za evropsku arhitekturu Drvengrad.
  marta 2009. je postao počasni građanin Gvadalahare primivši ključeve grada.[49]
  21. novembra 2009. primio nagradu „Gran premio Torino“ Međunarodnog filmskog festivala u Torinu.[50]
  7. decembra 2009. na međunarodnom filmskom festivalu u marokanskom gradu Marakešu, koji se održava pod pokroviteljstvom njegovog kraljevskog visočanstva kralja Mohameda VI, Emiru Kusturici je priređena retrospektiva svih igranih filmova i uručena nagrada za životno delo.[36]
  21. januara 2010. Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio mu je nagradu Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda za 2009. godinu.[51] Kusturica je dobio nagradu zajedno sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, a u konkurenciji je bio i glumac Tom Henks, pripadnik Grčke pravoslavne crkve od 1988.[52]
  14. maja 2011. Ministar za kulturu Republike Francuske Frederik Miteran uručio mu je orden viteza Legije časti.[53]
  Patrijarh srpski Irinej ga je 12. maja 2012. u Mrkonjićima odlikovao Ordenom Svetog Save prvog stepena, „za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu“.[54][55]

  Da li su sve ove nagrade, nagrade za "kic"? Svi koji gore navedeno negiraju ne zasluzuju nikakav komentar.
  Odgovor

  Ime: miroslavov rodjak Grad: BG
  25.02.2013 23:19
  genocidna srpska je stvorila cudoviste ciju mantru danas svaki gradjanin ili mora progutati ili biti zigosan izdajnikom kojeg bi u slucaju ratnog stanja koje najvise odgovara ovakvim ideologijama cekao streljacki vod ili logor. To je politika koja ne prepoznaje kompromis i ima samo jedan cilj, etnicki i ono vaznije ideoloski cisto totalitarno drustvo sa sto vecom teritorijom ako je moguce. Iz tog razloga prijetnje i izazivanje straha od stranih i domacih neprijatelja kao srz te politike koja se strahom hrani i odrzava.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.02.2013 08:42
  Od kada filmske nagrade daju nekome licencu imovinske i drustvene kradje sto je upravo i tema ovog clanka? Sta je pisac htio da kaze ovom listom?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  25.02.2013 15:00
  Kako je to svojedobno pijani advokat druga Dobrice dipl. kalemara objasnio puku s TV-a, Dobrica je taki umetnik da bi mogao i da ubije nekog, i nikom ništa.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  20.02.2013 23:02
  А да један од великих звеза овог донаторског портала велики режисер гос. Кустируца.
  То Андрићград по великом писцу који све његове ромене написао на ћерилици ? :)
  РСЕ ја и даље не могу поверовати да албанке и албанци имају само један проблем тј. север јужне српске покрајине!
  Не објектни сувише тендециозни РСЕ !!!
  Odgovor

  Ime: Mila
  25.02.2013 23:20
  genodcidna srpska je genocidno nastala i postala
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  21.02.2013 18:28
  Vi ste, Gojko, bili u prilici da prelistavate Andrićeve rukopise?!, ili ste samo preuzeli stil i fraze izvesnog M. Bećkovića?
  "Roman pisan ćeralicom?", "Ćeranje do Nobela!"...

  Mogao bih se kladiti da ste od Andrića pročitali samo ono što je bilo u obaveznoj lektiri, a i to "na preskok".
  Kod nas su "veliki pisci" samo oni koje niko ne čita...
  Odgovor

  Ime: klara Grad: ns
  21.02.2013 23:51
  Andrica svi citaju. Osim nepismenih i glupih i intelektualno nedoraslih. I osim Vas. vi ni ne citate verovatno jer ljudi kojji citaju znaju koliko se Andric cita. Koji je Vas problem? Jeste li ustanovili?
  kako je meni Vas zao...
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  24.02.2013 15:58
  klara @
  Ja sam klaro citao Andrica,a takodjer i Cosica ...Da li sam dorastao intelektualno ?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  24.02.2013 16:49
  Stipe ga bite@ jesi, dorastao si.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  25.02.2013 20:28
  vuk @
  Ko ti je taj Stipe,majke ti ?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.02.2013 17:09
  Draga klara, bilo bi dobro da je tako kako tvrdite, ali nije.
  Pre svega, veoma malo ljudi na Balkanu uopšte čita (bilo šta), a udeo onih koji čitaju beletristiku je još daleko manji. (O ovome bi verovatno mogli tačno da Vas informišu komercijalni izdavači.)

  Andrić je, srećom ili ne, dospeo u obaveznu školsku lektiru, pa je velika većina čula za njega, a neki su i pročitali (kako već rekoh, "na preskok") "Na Drini ćupriju".
  Činjenica da je Andrić "naš jednini nobelovac" naravno utiče na to da se o njemu govori s poštovanjem (kao i o N. Đokoviću, npr.), pa se tvrdi i kako se "Andric cita".

  Nisam još ustanovio koji je "moj problem", ali radim na tome i nije isključeno da do poslednje stranice i saznam u kom čuču grmi zec.
  Saučešće sam primio i zahvaljujem Vam se.

  Lep pozdrav!
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  21.02.2013 22:22
  Ćuj pitanja, jel Gojko ćit'o „Na Drini ćuprija“? sta ćit'o…. hooodao po njoj ćak!
  Odgovor

  Ime: malo morgem Grad: Skandinavija
  21.02.2013 18:09
  Gojko @
  Opet si nas zakinuo za prevod,druze Gojko !?

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.02.2013 17:49
  Na nasoj djedovini napravljena je republika genocidna. Sve sto je nastalo na sili i mrznji kratkog je vijeka.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.02.2013 12:15
  Pa zar nisu i Turci ustrojili i BiH na sili i mrnji, a ona opstaje evo vidis koliko?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  22.02.2013 20:21
  Nisu Turci ustrojili Bosnu,nesreco jedna nepismena.Dokad ti mislis lupati gluposti na ovom forumu ? Jesi ti uopste isao u skolu ? Bosna je bila drzava i prije Turaka,jesi to znao ? Ko ti dade kompjuter,da mi je znati ?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 00:56
  Daj reci mi na koji nacin je Turska vladala, demokracijom? Ovdje je rjec o nacinu vladavine, a ne o postojanosti jedne zemlje. Cudno bi mi bilo da ti to shvatis, jer tvoj primitivni komentar govori jako mnogo o tvom koeficijentu inteligencije! Förstå?

  Ime: Anonimni posjetilac Grad: BiH
  20.02.2013 17:14
  Recimo da i jeste zemljiste ekspropirano za gradnju hidrocentrale, i da je drzava isplatila neku naknadu (sigurno ne adekvatnu), kako da sada to zemljiste nije u funkciji hidrocentrale, nego je "prodato" i sluzi za gradnju zgrada.Prvobitni vlasnici su prevareni, zemljiste im je nasilno oduzeto uz minimalnu naknadu, a zatim se Kusturica docepao istog tog zemjlista, po njemu povoljnoj cijeni, i sada kvadrat vrijedi mnogo vise.Dali su u doba socijalizma, namjerno "otimali" ljudima nekretnine i zemljiste (koje su oni posteno zaradili u ranijim vremenima), da bi to kasnije "poklonili" drugim "velicinama" koji to po njihovim "kriterijumima" zasluzuju.
  Privatna svojina je svetinja, i na posteniji nacin je sticana prije 2. svjetskog rata nego poslije.Niko nema pravo siliti vlasnika na bilo koji nacin da to prodaje, ispod cijene koju zatrazi (ukoliko uopste zeli prodati).Svi oni koji se sa ovim ne slazu, najobicniji su kriminalci i neljudi, bez obzira kako se zvali, Emir ili Nemanja.

  Ime: Aleksandar
  20.02.2013 16:18
  Vasi dedovi su uzeli pare pa biste mozda i vi a? Ne bi bilo lose da deo para od ulaznica ide i vama ili pak da strusimo ovaj objekat.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.02.2013 15:13
  Aco, primetio sam da mnogo znas, pa mi interesuje da li Ti prihvatio Adolfa Hitlera kad bi On presao u pravoslavnu veru i da kaze da Je Srbin ?
  Recimo za Majku Terezu uvjek ste rekli da je Srpkinja Katolicke vere, Bekim Femiu za vas Je Jugosloven, Faruk Begolli prosrbin, Enver Petrovci , Srbin poturcin ( bio Petrovic )
  Aco znam da hoces da budes Srbin samo da ti neko kaze da Je Nikola Tesla bio tvoj ujak.
  Pokusaj nesto sam da uradis, Jer sad vise ni Crno Gorci ne prihvataju da vam budu vasih Kumovi.
  Hvala sto pisete ti i ovaj Gojka iz republike sumske, nemojte se naci uvredjeni, kad procitam vase komentare, Osecam se kao Doktor Nauke. Unapred vam hvala.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  22.02.2013 01:46
  Ne znam sta je pisac hteo da kaze.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  21.02.2013 09:13
  Aleksandar@
  Ti Aleksandre vazda po svojoj matrici,ostro i na prvu.Ti izgleda sve znas ? Kazes,vasi dedovi su uzeli pare ! To Aleksandre nema veze sa ovim otetim zemljistem.Ako su i dobili pare za izgradnju hidrocentrale,nisu dobili pare za ovo sadasnje oteto zemljiste.To su razlicita zemljista. Fino su se oni dosjetili.Dok su potomci bili u inostranstvu,dva se lopova dogovorila da u katastru promjene vlasnistvo nad tom zemljom.Prepisali fino zemljiste na opstinu,a onda opstina velikodusno tu istu zemlju poklanja dvojici hostaplera.Da je ta zemlja bila placena ranijih godina,ne bi bilo potrebno da se mijenja vlasnicka struktura u katastru.Znaci,ta je zemlja tek nedavno prepisana sa nasljednika na opstinu Visegrad! To je cisti kriminal,i pljacka privatne imovine. Da bi se slucaj sto vise zamutio,oni su tu pomjesali i tu davno datu zemlju za izgradnju hidrocentrale,sto je zaista veoma perfidno ,ali i providno. Ljudi imaju sigurne dokaze da ovo uzurpirano zemljiste nije placeno,i sigurno ce lopovi izgubiti taj spor.Jer,opstina sigurno nema dokaz da je ovo zemljiste placeno,posto je tek prije dvije godine promjenilo vlasnika.To ce Dodik,Kusturica i opstina Visegrad izgubiti na svakom sudu. Znam samo jedno,ljudima je nacinjena ogromna steta,i neko ce za to morati da odgovara,a koliko ce da kosta ove lopove,to za sada niko ne moze reci.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.02.2013 23:53
  Hehehehe, kako ste ljubomorni....Hihihihihihi...Pacenici mali....

  Ime: Realista
  20.02.2013 15:02
  Anricgrad odn Dodikgrad je slika u malom srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini. I jedan i drugi su nasilno stvoreni na tudjoj zemlji i uz pomoc novca predvidjenog za puteve i skole.Putevi i skole ce se napraviti ali ovih neprirodnih tvorevina vise nece biti jer je ovo prvo vaznije od drugog.

  Ime: ahmed
  20.02.2013 14:33
  pitanje za Tihomira iz Geodetskog zavoda objasni i reci a kad je to porodica dobila obestecenje,to je malo cudno obzirom na ratne strahote po Visegradu,a porodica ima papite-kako to sad?polako ce se dokazati ISTINA-a to je otimacina muslimanske imovine!!

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  20.02.2013 13:44
  Читам ове несувисле коментаре и не могу да дођем себи. Какве везе има уставно уређење и Дејтон са имовинским односима?! Ама баш никакве... Али неки људи морају да лијече фрустрације према РС и на овај начин. Одкада је почела изградња, свједоци смо свих могућих напада на пројекат Андрићград, који су више плод мржње према Републици Српској и Емиру Кустурици, него што се може рационално објаснити.

  Пустите да овај спор ријеши надлежан суд. Нико из Републике Српске не спори да ови људи имају право да подижу тужбе ако се сматрају оштећеним. Република Српска је правна држава.

  Ако је вјеровати Геодетској управи РС ствари су потпуно чисте. Али ајде... људима треба пружити шансу да доказују своја права.

  И не брините неће се рушити Андрићград!!!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  21.02.2013 22:22
  Milan @
  Sta kazes,nesuvisli komentari,i ne mozes da dodjes sebi ! To stanje mora da traje jedan duzi period,posto ni ovdje,na ovom forumu jos nisi dosao sebi.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  21.02.2013 18:31
  Priznajem! Zavist me mori!
  Zavidim Dodikovoj elokvenciji i Kusturičinim higijenskim navikama :'(
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.02.2013 23:55
  Pa sto ste tako zavidni? Pa bas bez veze...pa zar nemate svoj zivot? Zar ne mozete nista da postignete nego se ovako brukate (mada nik ne znam ko ste, ali nekako bas se brukate)....jadni mali milovoje...
  Odgovor

  Ime: Donato
  21.02.2013 12:52
  Republika sumska...pravna drzava. Ha,ha,ha. Otkada su regioni postali drzave.Prestani da citas lokalnu stampu i gledas lokalnu TV. Oni ce te ubediti da se Srbija granici sa Rusijom i da je Dodik predsednik Ruske Federacije.U Visegradu i citavoj Istocnoj Bosni izvrseni su masovni zlocini i pravno nasilje nad vecinskim Bosnjackim narodom i to stanje se mora ispraviti.
  Odgovor

  Ime: Ulf
  20.02.2013 19:48
  " Пустите да овај спор ријеши надлежан суд .. "

  Pa onda : " И не брините неће се рушити Андрићград!!! "

  " Али ајде... људима треба пружити шансу да доказују своја права. "

  Odgovor

  Ime: ahmed
  20.02.2013 17:04
  a pitas li se ti kako to Emir k moze na tudjoj imovini da se siri,isto tako po UZICU,pa nije narod blesav,jeli isti emir k. skido kamenje iz trebinja ga dovozio pa se narod digo,dosta toga je skino i Gimnaziju u visegradu i kamen prenio u PASAGINE HADZICA IMANJE i jos bi Crkvu e nece moci,STRAZBUR bas postoji zbog takvih.hoce hoce rusice se kad tad ,ja sam jedan od vlasnika tako da znas .
  Odgovor

  Ime: Erazmo
  20.02.2013 15:54
  Milan -Banja Luka
  Ha,ha,ha...odavno se ovako nisam nasmijao. Slicno je i Hitler pricao za Njemacku dok ova nije propala i njeni oficiri za masovne zlocine i razaranja ne zavrsise u Nirnbregu (odn srpski u Hagu). Drzava Bosna i Hercegovina je vjecita kategorija dok su entiteti/regioni,ranije banovine i sl gluposti prolazne kategorije. Sve sto se na silu i masovnom zlocinu stvori....kratko traje. Zivi bili pa vidjeli.
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  20.02.2013 15:13
  Pitaj Fatu Orlovic oko prava. Pravna drzava moze biti samo drzava. Entiteti nisu drzave, pa prema tome nije pravna drzava! :-)
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.