Dostupni linkovi

Napadi na Pajtića: Nepodobno letovanje u Hrvatskoj


Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

U Novom Sadu su se pojavili grafiti sa pozivima na linč Bojana Pajtića pokrajinskog predsednika Vlade i šefa opozicine Demokratske stranke, koga vladajući naprednjaci mesecima nazivaju lopovom, da bi potom usledili još gori medijski natpisi koji su skandalozni, čak i u ambijentu svakodnevne tabloidne prljavštine koja se nalazi na kioscima u Srbiji, naročito poslednjih dana u vezi sa obeležavanjem godišnjice akcije Oluja. Povod je Pajtićevo letovanje na hrvatskom primorju, što je u atmosferi stvorenoj poslednjih dana, još veći greh od navodnog lopovluka. Premijer Aleksandar Vučić je to nazvao „brčkanjem“ o kome nije hteo da govori kao o delu kampanje protiv Pajtića. Osudio je pretnje smrću, obećao je bezbednost svima a onima koji je ugrožavaju oštre kazne. Rekao je da je istraga na tragu počiniocima i poručio da nije siguran da će svi biti zadovoljni njenim ishodom (u javnosti su lansirane teze da su grafiti možda deo međustranačkih obračuna).

Grafiti „Smrt Pajtiću“, koji su se pojavili, pa prekrečeni u Novom Sadu, čine se kao logičan nastavak neprekidnih napada i optužbi na račun Bojana Pajtića koji traju mesecima.

Vrhunac je, ipak, naslovna strana Informera, dnevnog lista bliskog premijeru Aleksandru Vučiću, na kome, uz slike Bojana Pajtića sa plaže na Brionima, piše: Lider DS-a 4. i 5. avgusta, na godišnjicu Oluje, uživao na mestu na kome je 1995. godine Tuđman naredio etničko čišćenje. Nadnaslov je: uspeli smo da lociramo lidera DS. Zatim sledi rečenica koju ne možemo iz pristojnosti da citiramo.

„Još davno, u 'Vremenu', Stojan Cerbović je napisao da se dno pomera. I dno se pomera. Evo, neka se neko seti devedestih pa do danas, pa će da shvati koliko se dno pomera, odnosno koliko se napreduje u ovoj vrsti štampe. Ovde ima jedna zanimljiva stvar. Kaže, uspeli smo da lociramo. Da li jePajtić srna? Da li je ovo lovostaj, šta je ovo? Da li se on krije?", komentariše Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju.

RSE: Šta oni poručuju time....?

Pavićević: Pa, da je kriv, brate!

RSE: Zato što je na Brionima, zato što je u Hrvatskoj?

Pavićević: Pa, da! Da je kriv!

Takav medijski linč koji je usledio nakon prekrečenih grafita, začinjen je komentarom vlastima bliskog analitičara: “Ovo je (misli se na Pajtićev boravak na Brionima) kao kad bi Jevrejin otišao u Aušvic i tamo se raskalašno ponašao.”

Na stranu neukusno poređenje sa Jevrejima i Aušvicom, što se u poslednje vreme inače lansira sa najvišeg mesta u državi, pitanje je da li nastaje lov na sve one koji se kupaju na Jadranu, severno od Neuma?

Maja Stojanović
Maja Stojanović

„Mislim da kreće. Očigledno, kreće. Bilo ko ko ode u Hrvatsku postaje izdajica. A to je u suprotnosti sa proklamovanom regionalnom politikom saradnje i pomirenja", ocenjuje Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa.

Vratimo se grafitima „Smrt Pajtiću“. Ministar policije je obećao privođenje autora grafita, ali je njegova SNS izdala takvo saopštenje da se postavlja pitanje da li je to zaista osuda poziva na linč.

“To što je šef vojvođanskog režima, Bojan Pajtić, opljačkao Razvojnu banku Vojvodine, pokrajinske fondove, Fond za kapitalna ulaganja, pokrajinske robne rezerve i nikada nije na svom radnom mestu, nikome ne daje za pravo da svoj stav izražava putem govora mržnje.”

Borka Pavićević u takvoj vrsti javnog govora vidi zapravo alibi za sve prljavšine koje mogu da uslede i koje su usledile:

“Cela ideologija je u 'iako'. Iako je Pajtić lopov, ne sme da se o njemu govor na taj način. To je taj jezik. Time što kažeš on je lopov, omogućavaš da se tako piše i preti.”

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević vraća priču na suštinu načina funkcionisanja vlasti u Srbiji koja upotrebaljava sva oružja kako bi se i ovako nejaka opozicija, kakva je danas u Srbiji, do kraja unizila.

“Politička i demokratska kultura koja postoji u razvijenim demokratijama podrazumeva da su u politički sistem ugrađeni mehanizmi kontrole i nadzora i uverenje da je svakoj vlasti nophodna opozicija. Da ta opozicija doprinosi kao korektiv i ljudima koji su trenutno na vlasti. Toga kod nas nema. Ovde se kontrola vidi kao slabost. Izbori se vide kao prvenstvo u fudbalu ili košarci gde može samo jedna ekipa da bude šampion”, konstatuje Spasojević.

Bojan Pajtić, po svim pokazateljima ne baš uspešni šef posrnule DS, nalazi se i na čelu vojvođanske vlade koju Vučić smatra stranim telom u naprednjačkoj Srbiji koje treba hirurškim rezom, to jest medijski dobro pripremljenim izborima, odstaniti. Ta Pajtićeva pozicija duplo je iritirajuća za arogantnu naprednjačku vlast koja ga u jednom trenutku čak naziva “psihopatom i umobolnikom”, da bi se nešto kasnije uputilo izvinjenje, opet u poznatom stilu 'iako'...što bi rekla Borka Pavićević.

Mesecima se upućuju prozivke Pajtića što nije na svom radnom mestu i bez sudske presude naziva se lopovom, a optužbe da je pokrao neke banke i fondove serviraju kao zdravo za gotovo.

Politička sudbina Bojana Pajtića, bila ona ovakva ili onakva, neće uzdrmati političku scenu Srbije, niti uticati na odnos snaga na njoj, uostalom to je stvar njegove stranke koja je još daleko od oporavka nakon najnovijeg rascepa.

To ne brine naše sagovornike, ovo je priča o političkom maniru koji, kako kaže Dušan Spasojević sa Beogradskog Univerziteta:

“Ovo jeste dno dna. Suočavamo se sa težim problemom nego pre 25 godina.”

XS
SM
MD
LG