Dostupni linkovi

Najružnija noć u istoriji crnogorskog fudbala


Bruka i sramota su riječi koje odzvanjaju u subotu u komentarima i osvrtima na skandal koji se dogodio dan prije na utakmici Crna Gora - Rusija, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Utakmica je prekinuta gotovo na samom početku kada je ruski golman pogođen bakljom da bi tačku na taj meč sudija stavio nakon što se u drugom poluvremenu dogodio još jedan incident.

"Izgleda da mi ne zaslužujemo ni državu, ni nacionalni tim, ni plasman na veliko takmičenje. Mi smo tu da bučemo, mi smo tu da prekidamo, mi smo tu da budemo varvari. Ovo je ljudi katastrofa i ovo je prelilo čašu svega i neko mora da kaže ovo je dosta", riječi su Momira Đurđevca, generalnog sekretara Fudbalskog saveza Crne Gore, i najbolje ilustruju utiske nakon bruke na stadionu pod Goricom čiji su vinovnici bili crnogorski navijači.

Meč pod Goricom počeo je, ali i završio skandalom.

Na samom početku sa sjeverne tribine gdje su bili navijači domaće reprezentacije, bakljom je u glavu pogođen golman Rusije Igor Akinfejev. Sudija iz Njemačke je odmah prekinuo meč, a Akinfejev je na nosilima napustio teren. Prekid je trajao 35 minuta.

Snimak sa sjeverne tribine: Momenat (3.27) kada baklja pogađa golmana


Nakon novog incidenta, ovoga puta kod zapadne tribine kada je u teren bačen nepoznati predmet, umalo je došlo do sukoba ruskih i crnogorskih fudbalera.

Bio je 68. minutu i pri rezultatu 0:0 sudija je odlučio da se više ne igra pod Goricom.

Zbog teških incidenata, kazne UEFE sigurno će biti drastične a sigurno je i da će Rusi osvojiti tri boda čime će se Crna Gora definitivno oprostiti od borbe za plasman na Evropsko prvenstvo.

Crnogorska reprezentacija može očekivati i novčanu kaznu kao i zabranu igranja pred domaćom publikom.

"Šta sada reći momcima koji treba da igraju za reprezentaciju a sve ovo se dešava na našem stadionu. Moje je da vodim reprezentaciju i da pokušamo da dobijemo utakmicu a ako moramo i o ovome da vodimo brigu - onda smo pošli do đavola, a i onako smo blizu toga", kazao je vidno razočaran selektor Crne Gore Branko Brnović.

Mnogo toga nakon utakmice nije imao da kaže trener Rusije Fabio Kapelo.

"Nema šta da se posebno komentariše. Sigurno je ovo jedan od najneprijatnijih momenata u fudbalu", istakao je Kapelo.

Bila je to najružnija noć u istoriji crnogorskog fudbala i država mora da sankciniše huligane koji na takav način sramote i reprezentaciju i državu, kaže za RSE dugogodišnji fudbalski trener Brano Milačić.

"Osim ovih kazni, koje će naravno uslijediti zbog naše neorganizovanosti i propusta, neko mora snositi ovdje odgovornost za to što su dozvolili da ludaci naprave takvu štetu ne samo reprezentaciji nego i državi", navodi Milačić.

Izvjesne kazne i sankcije za reprezentaciju Crne Gore najmanji su problem u ovom trenutku, upozorava i generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac.

Momir Đurđevac
Momir Đurđevac

"Šta mi posle ovoga možemo da uradimo? Da platimo kaznu 100 ili 150 hiljada eura, da se oprostimo od nekog velikog takmičenja i dođe neka nova utakmica i opet baklje i opet skandiranje i opet sve ono što ne treba da bude. Kome se dolazi da igra za reprezentaciju pod ovim uslovima gdje se bacaju baklje i ostali predmeti i onda se pjeva 'Crna Goro, volim te". To je takvo licemjerstvo i primitivizam kakvog nigdje nema", kategoričan je Đurđevac.

Problem huligana treba pod hitno rješavati na način kako su to riješile zemlje poput Engleske.

"Ne treba mi da izmišljamo toplu vodu. Svi su imali ove probleme koje mi sada imamo i svi su se suočili sa njima, naročito Englezi, i svi su oni našli lijek. Zašto je to sada teško vidjeti kako su oni to uradili? Ne kažem da sve treba prepisati, ali mora država da se uključu da usvoji zakone i dovede te stvari u red. Naš premijer je nedavno rekao da je sport jedna od najvažnijih djelatnosti ove države. Kako onda ako je to tako mi nemamo zakon koji će nas spašavati od ovih huligana", pita se Brano Milačić.

Crna Gora nema organizovane huligane kao što to imaju neke zemlje iz okruženja i ono što se dogodilo u petak uveče su učinili pojedinci koje bi trebalo najoštrije sankcionisati.

"Ne postoje organizovane huliganske organizacije i grupe u Crnoj Gori koje imaju neki širi kontekst od same utakmice ili bacanja baklje, upaljača ili nekog drugog predmeta na teren. Ne kao što to postoji u Hrvatskoj, Srbiji ili u Poljskoj. U Crnoj Gori ne postoji taj nivo problema ali svakako treba identifikovati sve ove ljude i uvesti neke nove rigorozne mjere kojima bi se oštro sankcionisalo ovakvo ponašanje da bi oni kojih nema mnogo a koji vole fudbal mogli da gledaju utakmice na miran i civilizovan način", kaže za RSE Đorđije Kustudić, dugogodišnji sportski novinar.

O skandalu i prekidu utakmice Crna Gora Rusija u petak uveče i u subotu su izvijestili i mediji u regionu kao i veliki broj stranih glasila.

Podsjetimo, za obezbjeđenje utakmice bilo je angažovano više od 200 pripadnika "zaštitarske službe" i, kako je navedeno, "dovoljan broj" pripadnika policije.

Prije početka utakmice u centru grada policija je spriječila navijače Rusije da zapale zastavu Sjedinjenih Američkih Država, oni su tokom meča na tribinama skandirali "Ubij Šiptara", a navijači obje reprezentacije u poluvremenu su gađali jedni druge stolicama.

No, ono što su uradili navijači Crne Gore ostaće upamćeno kao najveći skandal u reprezentativnim dvobojima domaće selekcije ikada odigranim "pod Goricom".

XS
SM
MD
LG