Dostupni linkovi

Porodica Pozderac ponosna na izraelsko priznanje za pretke


Nagrade za porodicu Pozderac
Nagrade za porodicu Pozderac
Nurija i Devleta Pozderac posthumno su dobili priznanje izraelske Vlade „Pravednik među nacijama“, što je najveća nagrada koju Izrael dodjeljuje ljudima koji nisu Jevreji. Zahvaljujući porodici Pozderac, veliki broj Jevreja preživio je holokaust tokom Drugog Svjetskog rata.

Priznanje je, u ime porodice, u ponedjeljak navečer u Beogradu, primila Sadeta Pozderac, njihova kćerka. Ceremoniji dodjele prisustvovao je i Vuk Jeremić, predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, inače potomak Nurije Pozderca koji je u javnosti rijetko govorio o bosanskim korjenima. Dio porodice negoduje što je Jeremiću data prilika da održi govor, ali i zbog toga što dodjela nagrade nije upriličena u Sarajevu ili Cazinu, gdje su Pozderci živjeli.

Porodica Pozderac pomogla je grupi Jevreja odbjegloj iz transporta za Jasenovac, koja je u jeku Drugog svjetskog rata pokucala na njihova vrata u Cazinu. Zahvaljujući Pozdercima, preživjeli su okupaciju tadašnje Jugoslavije i holokaust. Upravo ta činjenica bila je dovoljna da Ambasada Izraela u Srbiji toj porodici dodijeli visoko odlikovanje za hrabrost i plemenitost koju su iskazali spašavajući Jevreje upućene u logor Jasenovac.

„Mi smo sada ovdje jer smo preživjeli. Želimo da zahvalimo onim malobrojnim koji su nam pomogli u danima mraka i zla, u danima velike tragedije i beznađa. Izuzetni ljudi su, gledajući smrt u oči, pomogli svojim jevrejskim prijateljima ili potpuno nepoznatim ljudima koji su se skrivali u šumi i kojima je prijetila opasnost samo zato što su Jevreji“, kazao je ambasador Josef Levy.

Porodici Pozderac dodijeljena je nagrada “Pravednik među nacijama”, što je najveće priznanje koje Izrael dodjeljuje ljudima koji nisu Jevreji. O tome koliko je značaj nagrade, govori Eli Tauber, član Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i viši stručni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti BiH.

„Kako je to važno priznanje, kako je to teško dobiti, može se razumjeti ako se zna da postoji jedna specijalna komisija koja djeluje kao neko sudsko vijeće, koje gleda svaki detalj i vrijednost čovjeka i njegove moralne kvalitete, da bi on mogao da dobije ovo visoko priznanje.“

Nurija Pozderac
Nurija Pozderac
Posthumno priznanje “Pravednik među nacijama” dodijeljeno je Nuriji i Devleti Pozderac. Njihova kćerka Emina, koja danas živi u Tuzli, imala je deset godina početkom Drugog svjetskog rata, ali se dobro sjeća porodice Levi koja je bila u njihovoj kući, ali i ostalih porodica koje su bile smještene u drugim dijelovima Cazina.

„Sjećam se jevrejskih porodica koje su bile kod nas, jedna je bila mojih godina. Sjećam se oca, kad je izašao pred jednu grupu ustaša, da idu u Osredak - rekao je: 'Samo preko mene mrtvog'.“

Eminina sestra Sadeta u Beogradu je, u ime porodice Pozderac, primila nagradu izraelske ambasade. I ona se prisjeća hrabrosti svojih roditelja:

„Kada su došli i insistirali razni emisari, nudili su mome ocu, pošto je bio senator, da bira ministarstvo koje hoće, on je rekao: 'Vlast koja ubija nevine ljude nije naša vlast'.“

Kritike zbog mjesta dodjele

Ceremoniji dodjele nagrade u Beogradu prisustvovao je i Vuk Jeremić, predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, koji je, inače, potomak Nurije Pozderca i čovjek koji je u javnosti rijetko govorio o bosanskim korijenima. No, u ponedjeljak navečer, pored jednog dijela političkog govora, kazao je nešto i o svom pradjedu.

„Neizmerno sam ponosan na svoje poreklo, na svoje pretke koji su u Drugom svetskom ratu hrabro ustali protiv zločina nad svojim jevrejskim i srpskim sugrađanima.“

Hamdija Lipovača, također jedan od potomaka Nurije Pozderca, inače predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona i bivši bihaćki načelnik to komentariše:

„Ja lično nisam zadovoljan s njegovim političkim ponašanjem, koliko kao šefa srpske diplomacije, toliko i kao šefa Skupštine UN-a, pogotovo nakon zadnjih događanja sa dovođenjem i intoniranjem Marša na Drinu, jer mislim da se naš djed Nurija Pozderac nije borio za ono što Vuk Jeremić danas zagovara i ono što Vuk Jeremić danas u svjetskoj diplomaciji prezentira kao stavove i nas, svoje porodice, a i zemlje koju predstavlja.“

Hamdija Lipovača
Hamdija Lipovača
Lipovača za RSE kaže kako nije pravedno to što je izraelska vlada odlučila da nagradu porodici Pozderac uruči u Beogradu, a ne Sarajevu ili Cazinu, gdje su Pozderci živjeli. Sa tim se slaže i Amir Pozderac, Nurijin unuk, koji je u Beogradu prisustvovao dodjeli.

„Mislim da bi možda to mjesto Cazin za dodjelu jednog ovakvog priznanja bilo realno za očekivati, mada, u principu, nije bitno gdje je nekome nešto uručeno, ako se zna zašto je uručeno.“

Evo šta Cazinjani kažu o nagradi koju je dobila porodica Pozderac.

„Nurija i Devleta Pozderac, oni su inače poznati antifašisti. Samo mi je žao što nije to u Cazinu dodijeljeno, jer je Nurija naš, iz Cazina, ne iz Beograda“, kazao nam je jedan od sugrađana, dok drugi dodaje: „Svaka čast na tome, ko je to već dao, ali trebalo je biti ranije, puno ranije.“

Nurija Pozderac, inače učitelj, u NOB-u je učestvovao od 1941., a godinu kasnije izabran je za predsjednika Narodnog oslobođenja u Cazinu i Narodnooslobodilačkog odbora. Bio je potpredsjednik Izvršnog odbora AVNOJ-a. Ranjen je u toku Pete ofanzive 1943. godine u blizini Sutjeske, a od posljedica ranjavanja preminuo je četiri dana kasnije. Rodna kuća Nurije Pozderca u Cazinu proglašena je nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini i trebala bi biti preuređena u muzej.
XS
SM
MD
LG