Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 10:18 CET

  Popularna nauka

  Na svijetu uskoro više mobitela nego ljudi

  ilustrativna fotografija
  ilustrativna fotografija
  Prema izvještaju kompanije Cisco, američke kompanije za proizvodnju i prodaju mrežne opreme, do kraja 2013. godine na svijetu će biti više mobilnih uređaja nego ljudi.

  Kako piše u izvještaju, potražnja potrošača za mobilnim uređajima je dostigla nevjerovatne razmjere u prošloj godini, a najvjerovatnije će se takav trend nastaviti, prenosi Mashable.

  U kompaniji Cisco očekuju da će se do 2017. godine količina globalnog prijenosa informacija putem mobilnih uređaja povećati čak 13 puta te da će tada postojati više od 10 milijardi mobilnih uređaja. Također se očekuje da će brzina mobilnih mreža biti sedam puta veća od današnje.

  Prošle godine je broj uvezanih tableta povećan 2,5 puta i popeo se na 36 miliona, a svaki tablet je imao 2,4 puta više prijenosa informacija od prosječnog pametnog telefona.

  U prošloj godini je količina mobilnog saobraćaja povećana za 70 posto i bila je skoro dva puta veća nego 2011. godine. Mobilni saobraćaj je danas 12 puta veći nego što je bio 2000. godine.

  Prošle godine su 51 posto mobilnog saobraćaja činili videosnimci, a Cisco očekuje da će se taj broj do 2017. godine povečati na 66 posto.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.