Dostupni linkovi

Na Lezbosu kritično, EU kaže da egzodus može trajati godinama


Izbjeglice na Lezbosu
Izbjeglice na Lezbosu

Rekordan broj sirijskih izbjeglica, 7 000, ušao je u jednom danu u Makedoniju u ponedjeljak, saopštio je UNHCR.U Grčkoj, na ostrvu Lezbos, došlo do novih sukoba policije i izbjeglica, dok predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorava da egzodus sa Bliskog istoka može trajati godinama.

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 30.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, od toga, prema u utorak saopštenim podacima UNHCR-a, oko 20.000 njih je na ostrvu Lezboz gdje je u utorak došlo do novih sukoba sa policijom.

Vlasti na tom ostrvu koje već danima traže pomoć od svoje vlade upozoravaju da je situcija „na ivici eksplozije". Više destina policajaca naoružanih gumenim mecima borilo se tokom noći da uspostave kontrolu nad oko 2.500 migranta u glavnoj luci na ostrvu. Izbjeglice, od kojih su neki tu već više od deset dana, žele da se ukrcaju u feribot koji ide u Atinu.

Obalska straža Grčke u međuvremenu je saopštila da su spasili oko 500 izbjeglica u 11 misija u posljednja 24 sata, u istočnom dijelu Egejskog mora.

Migranti u velikom broju dolaze na grčka ostrva Lezbos, Samos, Kos i Agatonisi sa obližnje turske obale.

Izbjeglice, čije nacionalnosti za sada nisu objavljene, pronađene su u malim čamcima nedaleko od ostrva Lezbos.

Više od 3.000 novih izbjeglica prebačeno je u ponedjeljak specijalnim brodom sa Lezbosa u atinsku luku Pirej, saopštile su grčke vlasti.

Haotično na granici sa Makedonijom

Privremeni ministar za migracije Janis Mouzalas saopštio je da se na Laezbosu dnevno nalazi između 15.000 do 18.000 izbjeglih, što je tri do četri puta više nego što oni mogu da podnesu.

U ponedjeljak veče na državnoj TV saopšteno je da vlada planira da do subote sa Lezbosa premjestio oko 12.000 izbjeglih, tako što će povećati broj brodova sa tri na četri ili pet dnevno ka Pireju.

Grčka državna televizija u utorak jutro je prikazala haotične snimke sa granice sa Makedonijom, gdje se sada okupilo nekoliko hiljada migranata i izbjeglica koji žele da krenu prema zemljama zapadne i sjeverne Evrope.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) saopštio je u utorak da je u Makedoniju u ponedjeljak ušlo rekordnih 7.000 migranata u jednom danu.

(Video: Nove kolone izbeglica ulaze u Makedoniju)

Nove kolone izbeglica ulaze u Makedoniju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

UNHCR: EU treba da primi 200.000 izbjeglih

UNHCR naglašava da Evropa mora ponuditi garantovani sistem razmještanja sirijskih izbjeglica zbog veoma loših uslova u njihovoj matičnoj zemlji i okolnim državama.

"U Evropi se ove sedmice situacija razmatra uz još veću urgentnost. Očigledno je da ne može postojati njemačko rješenje za jedan evropski problem", rekla je portparolka UNHCR-a Melisa Fleming na konferenciji za medije u Ženevi.

Fleming je pozdravila odvojene ponude Francuske i Britanije o primanju sirijskih izbjeglica, ali je rekla da prijemni centri moraju biti uspostavljeni u ostalim državama, uključujući Mađarsku i Grčku.

"To može funkcionisati samo ako postoji garantovani sistem raspoređivanja, u kojem bi svaka evropska zemlja rekla koliko će izbjeglica primiti. Mi vjerujemo da taj broj treba da bude 200.000", rekla je Flemingova.

(Video: Utorak jutro u izbjegličkom kampu Roszke u Mađarskoj)

Jutro u izbjegličkom kampu u Mađarskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Mađarski premijer Viktor Orban, pak, opet ponovlja da nema namjeru da primi još izbjeglih. U izjavi domaćim medijima rekao je da želi da ubrza izgradnju ograde na granci sa Srbijom da bi spriječio priliv izbjeglica.

Mađarska je ranije objavila da će do kraja novembra izgraditi ogradu - zid visine četiri metra, u dužini od 174 kilometra na granici sa Srbijom. Orban je u julu rekao da zid treba napraviti do 31. avgusta.

Ministar odbrane Čaba Hende u ponedjeljak, 7.septembra, podnio je ostavku zato što vojska nije dovoljno brzo gradila zid.

Mađarska je usvojila set zakona čija bi primjena trebalo da počne od 15.septembra, a koji između ostalog podrazumijevaju razmještanje vojske na granici i kaznu zatvora za izbjeglice ili migrante koji ilegalno uđu u zemlju.

Njemačka i dalje prednjači po solidarnosti

Migranti u menzi u Minhenu
Migranti u menzi u Minhenu

Vicekancelar Zigmar Gabriel je za televiziju ZDF rekao da Njemačka može primati najmanje 500.000 azilanata godišnje u periodu od nekoliko godina, a kako je dodao, možda i više.

Gabirel je ponovio da ostale evropske zemlje treba da preuzmu svoj dio tereta u ovoj situaciji.

"Ne možemo samo primiti veći dio od milion ljudi svake godine i jednostavno ih integrisati", dodao je Gabriel.

Njemačka će nastaviti da prima "izrazito neproporcionalan dio" među članicama EU zato što je "ekonomski snažna država", dodao je njemački zvaničnik.

Vicekancelar je napomenuo da je neprihvatljivo za EU da se stalno oslanja na samo nekoliko zemalja, poput Austrije, Švedske i Njemačke, i da zato smatra da "evropska politika treba da se promijeni".

Izbjegle pozivaju Brazil, Venecuela, Čile, Kanada

Osim pomenutih evropskih država za prijem izbjeglica prijavile su se još Venecuela, koja je rekla da će prihvatiti 20.000, što je koliko i Britanija u narednih pet godina, dok je brazilska predsjednica Dilma Rusef rekla da će migranti biti dočekani "raširenih ruku" u njenoj zemlji.

Čileanska predsjednica Mišele Bačelet je rekla „da rade na tome da prime veliki broj“ izbjeglih.

Kanadska provincija Kvebek takođe se prijavila da ove godine primi 3.650 izbjeglih.

Prema podacima UN-a, ove godine su Mediteran prešle 366.402 osobe, polovina od toga izbjeglice iz Sirije.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u utorak je u govoru u Briselu rekao da bi egzodus mogao trajati godinama i da on znači da Evropa „mora da nauči kako da živi bez međusobnog optuživanja“.

U srijedu. 9.septembra bi predsjednik Evropske komisije Jean Calude Juncker trebalo da objavi "plan razmještanja izbjeglica u evropskim državama".

XS
SM
MD
LG