Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 13:54 CET

Popularna nauka

Na Institutu Roswell Park razvijena vakcina protiv raka

Ćelije raka
Ćelije raka
Naučnici na Institutu Roswell Park u SAD-u su razvili vakcinu za koju tvrde da uništava ćelije raka i sprečava ponovno vraćanje bolesti.
 
Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova FDA je izdala odobrenje za proizvodnju eksperimentane terapije namijenjene testiranju na ljudima.
 
Institut je razvio proces u kojem se od pacijenta uzimaju kancerogene ćelije koje se izmijene i "nauče" braniti i ubijati kancerogene ćelije, a potom se vraćaju pacijentu.
 
"Naoružane specijalnim proteinom, ćelije se vraćaju pacijentu u vidu vakcine koja je dizajnirana da stvori vojsku ćelija ubica koje potom traže i uništavaju rak", saopćeno je iz Instituta.
 
Vakcina će se proizvoditi u postrojenju pomenutog Instituta. 
 
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Salem Grad: Sarajevo
18.12.2012 18:02
Ima!
http://www.roswellpark.org/media/news/roswell-park-launches-landmark-immunotherapy-vaccine-trial

Ime: Nikola
18.12.2012 16:37
Trebali bi malo da provjerite informacije prije nego ih bubnete ovako u javnost, samo dajete ljudima lažnu nadu koji boluju od ove opake bolesti!! Bio sam na zvanicnoj stranici Rozvel instituta: http://www.roswellpark.org/
i ne moze se naci nijedna informacija o ovoj vakcini, a mislim da su pronasli nesto ovako spektakularno to bi sigurno objavili na svojoj stranici.. Stvarno sramota da objavljujete ovakve stvari!

Ime: svetmedicine Grad: http://svetmedicine.com/
17.12.2012 15:25
Zaista ohrabrujuca vest, mada ste mogli da postavite i link ka objavljenom istrazivanju.

Ime: Ivica
17.12.2012 13:48
A zašto vesti nema na njihovom sajtu?
http://www.roswellpark.org/media/news
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.