Dostupni linkovi

Isa Mustafa za RSE: Dijalog sa Srbijom mora da krene napred


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Razgovarao Zijadin Gashi, priredila Amra Zejneli

Osnivanje Specijalnog suda neće biti lako, ali, Kosovo će prevazići ovaj izazov, izjavio je premijer Isa Mustafa u intervjuu za RSE, u kojem govori i o prvom sastanku sa srpskim premijerom, o problemima ilegalne migracije građana Kosova i o izazovima sa Srpskom listom u procesu formiranja oružanih snaga Kosova.

RSE: Gospodine Mustafa, pozivajući se na izjave visoke predstavnice EU, Mogherini, u januaru će te se po prvi put sastati sa vašim kolegom iz Srbije, Aleksandrom Vučićem. Kakva su vaša očekivanja od ovog sastanka?

Isa Mustafa: Mislim da će ovaj sastanak služiti više upoznavanju u ovoj fazi, kada će se i otvoriti agenda sa pitanjima o kojima će se pregovarati u predstojećem periodu, a naročito tokom ove godine. Ja, Vlada i Skupština Kosova trebamo biti upoznati sa temama o kojima će se diskutovati u Briselu sa Srbijom na premijerskom nivou.

Naš cilj je da dijalog krene napred, da bude konstruktivan i da iz njega proisteknu rezultati koji se kasnije mogu sprovesti. Želimo da i profil dijaloga, ali i njegov sadržaj i okvir, garantuju održivost, kako ne bi došli u situaciji u kojoj razgovaramo i dogovaramo se u Briselu, a potom ponovo sednemo po drugi put da razgovaramo kako sprovesti postignute sporazume u Briselu. Trebamo postizati sporazume koji se mogu bez problema sprovoditi.

RSE: Uzimajući u obzir ovaj proces koji je počeo ranije, gde su potrebne hitne intervencije u ovog fazi političkog dijaloga između Prištine i Beograda?

Isa Mustafa: Postoje mnoge oblasti na tehničkom nivou zbog kojih je gospođa Tahiri bila u Briselu, a i dalje tamo boravi. Mi ćemo izvršiti popis tih pitanja. Dogovorili smo se da ćemo sesti i da ćemo razmotriti dokle se stiglo sa određenim pitanjima. Sporazumi koji su postignuti prošle godine i koji se sada trebaju sprovesti tiču se strukture civilne zaštite na severu zemlje koja treba da se ukine. Što se tiče Asocijacije opština, to je potrebno da se jasno definiše i da se razmotri kako će se sprovesti, ali implementacija mora da bude u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

RSE: Da li će pravosudni sistem na severu biti izazov u ovoj fazi, uzimajući u obzir da tamo postoji jedan paralelni sistem koji još uvek radi?

Isa Mustafa: Trenutno se, što se tiče pravosudnog sistema, trenutno angažuje i međunarodni faktor koji je prisutan na Kosovu. Tokom sastanaka sa ambasadorima svih država, kao i sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu, izražena je spremnost da nas podrže u funkcionalizaciji sudova na severu. Naravno, na osnovu zakona i Ustava Republike Kosovo. To jeste izazov, ali ovo je veoma važan korak koji bi uspostavio vladavinu prava na celom Kosovu.

RSE: Pored dijaloga sa Srbijom, međunarodne diplomate pominju i sprovođenje obaveze koju je Kosovo preuzelo za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine. Da li će ceo zakonski proces oko ovog suda predstavljati izazov?

Isa Mustafa: Biće izazov, zato što to nije lako pitanje. Ali, mi smo jedan deo tog izazova već prevazišli u Skupštini u prošlom mandatu jer smo podržali osnivanje specijalnog suda. Sada je ostalo da se dokumenti ovog suda usvoje u Skupštini, kao i drugi zakoni. Obavešten sam da je zakon u izradi i kada bude bio spreman, mi ćemo ga razmotriti u Vladi. Nadam se da će ga Vlada usvojiti i proslediti Skupštini i da će Skupština, u skladu sa onim što je u prošlom mandatu usvojeno, usvojiti i ovaj zakon. Ovo je naš izazov, zato što će po prvi put jedan sud suditi van zemlje za dela koja su navedena u Williamsonovom izveštaju. Ali, ovaj izazov moramo da prihvatimo i mi kao Vlada, ali i građani Kosova.

RSE: Da li očekujete otpore u vezi slučajeva koji bi se mogli naći pred ovim sudom?

Isa Mustafa: Smatram da ne treba biti otpora i ne očekujem ih. Ono što je najbolje jeste da će se pitanja rasvetliti, razmatrai, i da će se suditi. Mislim da će ovo biti dobro i za ljude koji bi mogli da budu subjekat razmatranja u ovom sudu, ali i za Kosovo, kako bi se ova pitanja rasvetlila i kako bi to ostavili iza leđa, bez obzira što određene ličnosti mogu od toga imati posledice.

Međutim, ukoliko je bilo takvih dela koja su za osudu i neprihvatljiva u pogledu domaće i međunarodne pravde, naravno da će svako morati da snosi odgovornost za svoje ponašanje bez obzira kada se to desilo.

Ostali smo najizolovaniji u Evropi

RSE: Vi ste došli na premijersku poziciju u vreme kada se veliki broj građana Kosova udaljava iz zemlje. Šta vaša vlada može da uradi za povratak nade kod građana da bi ostali na Kosovu i da ne gledaju na ilegalnu migraciju kao na rešenje?

Isa Mustafa: Mislim da je naša obaveza, i ne samo vlade Već svih kosovskih institucije te i civilnog društva, da stvorimo ambijent i uverenje da ljudi ne trebaju napuštati zemlju i da spas traže van Kosova. Mi smo napravili ovu državu kako bi smo našim ljudima omogućili životne uslove, radna mesta, kako bi oni osigurali svoj život unutar Kosova, i to moramo da uradimo.

Osnovni prioritet našeg vladajućeg programa jeste ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Prioritet su zakonska država i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tako da, maksimalno ćemo se truditi da radimo u oblasti ekonomije, u privlačenju stranih investicija, na poljoprivrednim subvencijama, kako bi što pre mogli da otvorimo nova radna mesta, tako što ćemo i podržati domaće biznismene – mala i srednja preduzeća u zemlji da bi bila konkurentna na unutrašnjem i vanjskom tržištu.

Moramo takođe da informišemo građane da spas ne traže u drugim zemljama, ni u Austriji, ni u Mađarskoj, ni u Nemačkoj, Švajcarskoj, niti u nordiskim državama, zato što im niko neće dati azil. Samo troše, a od toga koristi imaju samo posrednici. Svesni smo problema kod naših građana, ali smo svesni i toga da se ovi problemi ne mogu rešiti na taj način.

RSE: Kako može da se zaustavi ovaj trend – sigurno ne nasiljem?

Isa Mustafa: Nasiljem ne. Naravno da sva ministarstva trebaju da rade svoj posao, i Ministarstvo unutrašnjih poslova radi svoj posao zajedno sa međunarodnom zajednicom. Ali nasilje se nikako ne sme upotrebiti zato što je kretanje građana slobodno i ne možemo se u ovom slučaju ponašati suprotno zakonu.

Međutim, na ovome se više treba raditi zajedno sa medijima i institucijama, kako bi građanima koji planiraju da idu pružili više informacija zato što nisu samo oni koji to žele, već takvih ima i među onima koji rade u privatnom ili javnom sektoru i koji žele da iskoriste ovaj put kako bi izašli van zemlje.

Takođe smatram da je rešenje ovog problema i liberalizacija viza zato što smo ostali najizolovaniji u Evropi. U tom slučaju građani bi mogli slobodno da se kreću i vide kakve su im mogućnosti vani, i kada ih ne nađu, da se vrate ovde.

RSE: Kakvi su kapaciteti Kosova u ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju? Predsednica je u svoj godišnjem govoru u Skupštini rekla da Kosovo nije ispunilo sve uslove koje traži Brisel.

Isa Mustafa: Mislim da je teško ispuniti sve kriterijume. Ni ostale zemlje nisu ispunile sve uslove, ali su im je bilo tolerisano zato što je bilo važnije da se uključe u tu zonu nego da ostanu izolovane. Ova vlada će učiniti maksimum kako bi ispunila sve kriterijume koje traži EU, ali mi tražimo i razumevanje od EU, da nam omogući da prevaziđemo ovu fazu kako bi počeli da rešavamo probleme.

RSE: U vašoj vladi su, kao i u onim ranijim, i predstavnici Srpske liste, koju je formirao Beograd. Očekujete da će ova lista biti konstruktivna prilikom donošenja odluka koje se tiču osnivanja oružanih snaga Kosova i slično?

Isa Mustafa: Mislim da je dobro to što su oni unutar Vlade i što su uključeni u institucije Kosova. Mislim da svi trebamo da budemo obazrivi prema njima kako ih ne bi udaljili i ne trebamo im dati teške ocene koje bi nam onemogućile saradnju sa njima.

U dosadašnjim kontaktima sa Srpskom listom, ministrima i zamenikom premijera, primetio sam kontruktivno ponašanje i njihovo interesovanje da učestvuju u rešavanju problema. Mi ih ne možemo sada obavezati da govore kako mi govorimo ili da ih nateramo da misle kako mi mislimo, ali važnije je da su oni uključeni i da su deo institucija Kosova i da će učestvovati u donošenju odluka.

Prilikom donošenja odluka, svaki poslanik Skupštine Republike Kosova će odlučivati na osnovu ličnih stavova. Ne mogu da kažem da neće biti pod uticajem Beograda, ali postoje pitanja koja možemo zajedno prevazići.

Postoje pitanja o kojima trebamo da rzgovaramo, kao i Zakon o Oružanim snagama Kosova i ostali zakoni koji se tiču zajednica. Ali, i pored svih izazova koji mogu da se jave, ubeđem sam da je dobro što su deo Vlade, Skupštine, i što po prvi put u Skupštini i u Vladi imamo predstavnike sa celog Kosova, odnosno i iz opština na severu sa kojima smo uvek imali probleme.

XS
SM
MD
LG