Dostupni linkovi

Muftija Islamske zajednice Srbije: Vrhunac zločina


Muhamed Jusufspahic
Muhamed Jusufspahic

Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić osudio je masakr počinjen u Parizu. U izjavi za Radio Slobodna Evropa on kaže da se ovo delom može shvatiti i kao napad na poslanika Muhameda:

„Izažavamo svoju sućut i saosećaj sa svakim čovek koji je ubijen. Ovo je vrhunac zločina. On jeste izazvan, ali to jeste zločin i nikakvo opravdanje nemamo u bilo čemu drugom“, navodi Jusufspahić.

Kada govori o „izazivanju“ Jusufspahić navodi da misli na prisutnu „konstantnu netrpeljivost prema božijem poslaniku Muhamedu i muslimanima“. „Ali u tome ne nalazim opravdanje za bilo kakav zločin“, zaključuje Jusufspahić.

„Manipulacija verskih osećaja je nešto što je najkrupnije. Mi to osuđujemo. Ovo je napad na muslimane kao ljude, na nas koji smo pripadnici islama, napad na samo božijeg poslanika Muhameda u svakom slučaju i ona karikatura i ova ubistva. Kompletno je sve u koliziji sa učenjem islama“.

Upitan da li poslednji događaji mogu dovesti do pojačavanja antiislamskih osećanja u Srbiji, Jusufspahić odgovara: „Sigurno je da može da čovek, pa makar bio i vernik, zamrzi Boga, zamrzi Alaha. Makar bio i musliman da zamrzi Alaha. To je ono što je cilj“.

Predstavnici druge, Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukrolića nisu želeli da posebno komentarišu događaje u Pariz, navode da stoje iza stava koji je u našem programu izneo BiH reis-ul-ulema Husein Efendija Kavazović.

XS
SM
MD
LG