Dostupni linkovi

Mostar: Multietnički, inkluzivni vrtić najbolji na svijetu


Dječiji vrtić iz Mostara dobio je prvu nagradu za za interkulturalno dostignuće, koju dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Austrije. U konkurenciji više od 70 aplikanata iz cijelog svijeta, vrtić "Sunčani most" proglašen je u Beču najboljim projektom. Također, "Sunčani most" dobio je podršku za još jedan projekat,kojim djecu već od predškolskog doba uče da postoje drugi i drugačiji i da ih prihvataju takvim kakvi jesu.

U dječijem vrtiću "Sunčani most" raspoloženje je na još većem nivou nakon što je tu predškolsku instituciju iz Bosne i Hercegovine austrijsko Savezno ministarstvo za evropske integracije i vanjske poslove proglasilo najboljim interkulturalnim projektom u konkurenciji više od 70 aplikanata iz cijelog svijeta.

U tom vrtiću, gdje ne gledaju na ime i prezime djece ili njihovih roditelja, ali i gdje program prolaze i djeca sa poteškoćama u razvoju zajedno sa ostalim vršnjacima, kažu da im nagrada Austrije predstavlja dodatni motiv. Direktorica "Sunčanog mosta" Biljana Čelan:

„To nam je dalo jedan vjetar u leđa. Drago nam je da je projekt prepoznat i izvan granica BiH.“

Treba podsjetiti da vrtić "Sunčani most" - kojeg je osnovala austrijska neprofitna organizacija "Diakoniwerk" - već 12 godina u etnički podijeljenoj sredini odgaja djecu različite nacionalne ili vjerske pripadnosti. To su počeli raditi još u vrijeme dok su ratne rane u Mostaru bile svježije nego danas. Direktorica Biljana Čelan objašnjava:

„To nije bio nimalo lak proces. Iako su vidljive granice u Mostaru odavno nestale, polarizacija se još uvijek itekako osjeti.“

Ipak, uprkos i dalje prisutnoj podjeli Mostara, mnogi roditelji s obje strane tog grada ne žele svoju djecu podizati na taj način, pa su za predškolski odgoj izabrali upravo multietnički vrtić "Sunčani most". Jedan od roditelja nam je o razlozima, zašto je izabrao baš taj vrtić, kazao:

„Zato što je multietnički, zato što su tu djeca raznih vjeroispovijesti, druže se zajedno, isto kao ja kada sam bio mali. Prije rata išli smo zajedno u vrtić sa svim drugovima - i ovdje je isto tako i to mi se jako sviđa.“

Majka jedne od djevojčica iz vrtića "Sunčani most" još dodaje:

„A pored toga čula sam mnogo lijepih priča o kvalitetu rada sa djecom, tako da je moj odabir bio upravo vrtić ’Sunačni most’, Sada se ispostavilo da nisam pogriješila zbog ove velike ngrade koju su osvojili.“

I zaista, uvjerili smo se i sami da se mališani u toj sredini ugodno osjećaju. Evo šta su nam rekli Asja i Nela:

RSE: Kako ti je ovdje u vrtiću?

Asja: Fino.

RSE: Šta radiš ovdje?

Asja: Igram se. Igramo se i klackamo. Lijepo je.

Nela: Igramo se, bojimo, crtamo.

U vrtiću "Sunčani most" su posebno ponosni na činjenicu da njihov program, zajedno sa svojim vršnjacima, prolaze i djeca sa posebnim potrebama. Direktorica Biljana Čelan kaže da svake godine imaju četvero do šestero djece sa teškoćama u razvoju od njih ukupno 40-oro:

„To je ono za šta se istinski jako zalažemo i možemo dokazati danas svojim rezultatima da je inkluzija u predškolstvu itetako moguća.“

Čelan kaže da je posljednjih dana Vlada SAD podržala jedan projekat vrtića. U okviru tog projekta će djeca vrtića posjetiti drevni pravoslavni manastir u Žitomislićima kod Mostara, jednu od mostarskih džamija, te jednu katoličku crkvu. Direktorica Biljana Čelan:

„Da djeca u toj dobi dobi, ono što je prilagođeno njihovom uzrastu, na licu mjesta da upoznaju jedni druge. Mi promoviramo da svako ima svoj kulturni i vjerski identitet i da bude poštovan i prihvaćen.“

Inače, u vrtiću "Sunčani most" kažu da većinu njihovog godišnjeg budžeta pokriva austrijska organizacija "Diakoniwerk", a u skladu sa svojim mogućnostima učestvuje i Grad Mostar. Također, tu su i uplate roditelja, ali se troškovi pokrivaju i novcem iz brojnih projekata na kojima rade u toj instituciji.

XS
SM
MD
LG