Petak, 29. april/travanj 2016, 12:22 CET

  Bosna i Hercegovina

  Mostar: Aleksa Šantić nikad aktuelniji

  Odavanje počasti pjesniku ispred njegove biste u Šantićevom parku
  Odavanje počasti pjesniku ispred njegove biste u Šantićevom parku
  U Mostaru je u subotu obilježeno 89 godina od smrti velikog mostarskog i bh. pjesnika Alekse Šantića.

  U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar položeno je cvijeće na turbe Šantićevog savremenika Osmana Đikića, zatim Svetozara Ćorovića, te na grob velikog pjesnika.

  Aleksi Šantiću odata je počast i pored njegove biste u Šantićevom parku, nedaleko od Starog mosta.

  Sekretar SPKD "Prosvjeta" Mostar Ratko Pejanović rekao je uz ostalo kako su stihovi Alekse Šantića, i toliko godina nakon njegove smrti, "nikad aktuelniji".

  "Poruke su univerzalne. Ono što je on pisao bilo je pisano za 'malog' čovjeka, čovjeka uopće. Iz njegovih stihova nikada nije izbijala mržnja, govor mržnje. Uvijek je pozivao na prijateljstvo, ljubav i zajedništvo. Mislim da nam toga nikada više nije bilo potrebno, koliko je to danas", rekao je Pejanović.

  Pjesnikinja Alma Fazil Obad je istakla kako je ono što je Aleksa Šantić ostavio baština svih nas, dodajući kako je Aleksa bio mostarski pjesnik i "na to smo jako ponosni".

  "Mi u Mostaru pokazujemo da znamo cijeniti prave vrijednosti, pogotovo u vremenu koje nije nimalo poetično i gdje se ne cijene ni umjetnik ni umjetnost", rekla je, uz ostalo, Fazil Obad.

  Grob Alekse ŠantićaGrob Alekse Šantića
  x
  Grob Alekse Šantića
  Grob Alekse Šantića
  "Pjesma, poezija i sve ono što je dao Aleksa Šantić, za Mostar posebno su neizbrisivi i uvijek prisutni. Možda danas i više nego prije, kada želimo da sačuvamo Mostar, da bude jedinstven, da bude onaj pravi, da bude ono što je bio prije nesretnih događanja 90-tih godina", naveo je Miladin Vidaković, šef kabineta potpredsjednika Federacije BiH, Svetozara Pudarića.

   Treba podsjetiti kako se ovogodišnje obilježavanje godišnjice smrti Alekse Šantića događa u trenutku dok se Mostar nalazi u teškoj političkoj krizi i pred finansijskim kolapsom.

  To je jedini grad u BiH u kojem oktobra 2012. nisu održani lokalni izbori, jer se najjače hrvatske i bošnjačke stranke – HDZ BiH i SDA – nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila.

  Hrvatske stranke se zalažu da Mostar bude jedna izborna jedinica, te da se glasa po principu "jedan čovjek – jedan glas", te da Mostar ne smije biti izuzetak od ostalih jedinica lokalne samouprave u BiH. Bošnjačke stranke se zalažu za uređenje Mostara u više općina-izbornih jedinica, te tvrde kako se mostarski Bošnjaci na taj način mogu zaštititi od majorizacije od strane ratom stečene hrvatske većine.

  Godišnjicu smrti velikog pjesnika obilježava i druga mostarska "Prosvjeta" - Gradski odbor SPKD Mostar, koja je upriličila pomen Aleksi Šantiću u staroj Pravoslavnoj Crkvi u Mostaru i na njegovom grobu, a u Vladičanskom dvoru organizira pjesničku večer Sretena Vidakovića.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  03.02.2013 22:07
  Lijepa glasa iz Mostara grada od dobrijeh ljudi i vidjene gospode. Je li vrijeme sustiglo ne vrijeme il' ne vrijeme sustiglo vrijeme? Pjesnik Aleksa Santic bi ponudio odgovor na ovu dilemu, vjedrujem, u liku lijepe Emine. Kako uspjeti u gradu u kome se ne cjeni "niti umjetnik niti umjetnost", bas zato predlazem "vladajucim ocima Mostara" da horski zapjevaju pjesmu o Emini,a potom "Duni vjetre malo sa Neretve pa rastjeraj tamu po Mostaru" sigurno nece skoditi gradanima Mostara kako sadasnjim tako i nekadasnjim......

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.02.2013 23:42
  E ovo je smjesno Sda se boji majorizacije u Mostaru a u BiH zagovara majorizaciju. Ko je ovdje lud? Sta to ima sa postenim odnosom prema svim gradjanima BiH, nista? Dakle diktatura SDA!
  Odgovor

  Ime: Павле Grad: Србија
  03.02.2013 12:29
  Види, види, хвале Алексу муслимани, а он Србин. А ко му је за време рата бисту у Неретву бацао. Богами, ствари иду набоље.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.02.2013 18:56
  Pavle@
  Nemoj da iznosis neistinu Pavle.Vrlo dobro ti znas ko je bacao bistu u Neretvu.Bista se nije nalazila u istocnom Mostaru,nego u zapadnom.Obavjesti se malo bolje .
  Odgovor

  Ime: Marko
  05.02.2013 19:25
  Jasar,
  Bista se nalazila u "istocnom" Mostaru, tj. podrucju koji kontrolisu i uvijek su kontrolisali - Muslimani tj. Bosnjaci.

  Samim tim, Dzemal prica gluposti.
  Da li su neki "iz blizine" dosli u Muslimanski dio grada i unistili bistu - nemoguce je utvrditi.
  Dzemal je ocito ubijedjen da su to Hrvati ("iz blizine") uradili, i samo sto jos nije podnio dokaze za to.

  Medjutim kako stvari stoje, nece se niti utvrditi, a nije iskreno ni vazno.
  Ciljela prica je i onako - obicna farsa.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  06.02.2013 15:21
  Iako je to bilo davno, davno, u srednjoj školi još uvijek čujem profesorov savjet, koji reče:
  "Djeco, kad naiđete na kabasto pametog, pustite ****** da uživa u svojoj veličini".
  Slušam profesora !
  Odgovor

  Ime: Džemal
  03.02.2013 18:52
  PAVLE, znam sigurno da muslimani nisu, a ako i dalje bude istraživao ko je........, nećeš daleko.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.02.2013 01:41
  Pa onda su MARSOVCI, posto nema vise ko da bude na Isocnoj Strani? Isti scenario i sa Izetbegovicevim junakom koji je bacio bistu Ive Andrica u Visegradu. Nemoj Sabane molim te, ovdje govori predsjednik Izetbegovic!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.