Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 06:14 CET

  Programi / Most

  Ko podržava veliku Albaniju

  Sa proslave 100. godišnjice nezavisnosti Albanije
  Sa proslave 100. godišnjice nezavisnosti Albanije
  U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li je realna ideja o stvaranju velike Albanije, koja je javno promovisana na Kosovu i u Albaniji tokom nedavne proslave 100. godišnjice osnivanja albanske države.

  Sagovornici su bili Iljir Deda, direktor Kipreda, Instituta za politička istraživanja iz Prištine i Dušan Janjić, saradnik Instituta društvenih nauka iz Beograda.

  Bilo je reči o tome da li je ideja o ujedinjenju sa Albanijom ponovo oživela zbog frustracije kosovskih Albanca što im je blokiran put da kao nezavisna država uđu u međunarodne organizacije, da li bi međunarodna zajednica dozvolila ujedinjenje Kosova i Albanije s obzirom da njeni predstavnici uporno ponavljaju da nakon osamostaljenja Kosova neće biti promene granica na Balkanu, zašto su Vašington i Brisel različito reagovali na oživljavanje ideje o velikoj Albaniji, zašto visoki srpski zvaničnici nisu reagovali na izjave Salija Beriše i Hašima Tačija u kojima se izražava žaljenje što svi Albanci ne žive u jednoj državi, kao i o tome kako bi se eventualno ujedinjenje Kosova i Albanije odrazilo na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

  Omer Karabeg: Kosovski zvaničnici doskora nisu javno govorili o mogućnosti ujedinjenja Kosova sa Albanijom. Nedavno, prilikom proslave 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, oni su prvi put javno izrazili žaljenje što Albanci ne žive u jednoj državi i izrekli nadu da bi se to jednog dana moglo ostvariti. Kako to tumačite?

  Ako Kosovo ostane jedina država na evropskom kontinentu, koju je izolovala sama EU, onda će se kosovski Albanci i njihova elita zapitati čemu onda kosovska država, pa će se postaviti pitanje pripajanja Kosova Albaniji.

  Iljir Deda: Onda su na to dodali, mada tiho, da će se to ostvariti u ujedinjenoj Evropi, odnosno kada Kosovo i Albanija budu deo Evropske unije. Istina, pomenuto je povezivanje sa Albanijom, ali ja nisam stekao utisak da su to bili direktni pozivi na ujedinjenje. Podloga svega toga je što su Albanci, koji su se 1912. godine našli u tadašnjoj Srbiji, a onda i u Jugoslaviji, osećali da im je time učinjena nepravda, jer su bili odvojeni od matice Albanije. Međutim, kada se 1989. godine raspao komunistički sistem, u političkoj eliti Kosova prevladalo je uverenje da bi za kosovske Albance najbolje bilo da žive u vlastitoj državi, koja bi bila podjednako otvorena i prema Srbiji i prema Albaniji. Tu ideju je najviše zagovarao Ibrahim Rugova i stanovništvo je to u velikoj meri prihvatilo. Sada, u 2012. godini, Kosovo se nalazi na velikoj raskrsnici. Kosovski Albanci su se nadali da će, nakon proglašanje nezavisnosti 2008. godine, Kosovo vrlo brzo ući u sve međunarodne insitucije. Četiri godine kasnije oni vide da je Kosovo zakočeno, da nije ni blizu učlanjenja u Ujedinjene nacije, jer mu polovina zemalja u svetu priznaje legitimnost, a druga polovina ne priznaje. Vide i da Kosovo ne napreduje u evropskim integracijama zbog pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju kosovsku državu. Zbog toga postoji velika frustracija na Kosovu. Presudna će biti ova dekada do 2020. godine. Ako se u tom periodu ništa ne promeni, ako se nastavi sa blokadama, ako Kosovo ostane jedina država na evropskom kontinentu, koju je izolovala sama Evropska unija, onda će se kosovski Albanci i njihova elita zapitati čemu onda kosovska država, pa će se postaviti pitanje pripajanja Kosova Albaniji. Ovo ima veze i sa ekonomskim razvojem. Ako pratite razvoj Albanije i Kosova u poslednjih deset godina, videćete da je Albanija na uzlaznoj, a Kosovo na silaznoj putanji. Kosovo je pre deset godina bilo razvijenije od Albanije, a danas zaostaje i možemo samo zamisliti šta će se dešavati u idućih desetak godina, ako se ovaj trend nastavi. Albanija će biti još nekoliko koraka napred, a Kosovo će i dalje zaostajati. Ako se do kraja ovog desetleća stanje ne promeni, ujedinjenje sa Albanijom neće biti romantičarska nacionalna ideja, nego izraz racionalne potrebe da se Kosovo razvija i da se oseća delom međunarodne zajednice.

  Dušan Janjić: Ne treba zaboraviti da je do sada mnogo toga urađeno na povezivanju ekonomija Kosova i Albanije, da je izgradnja autoputa koji povezuje Kosovo i Albaniju učinila nešto što je ranije ljudima delovalo nemoguće, a to je da vema brzo stignu iz Prištine u Tiranu. Inače, u korpusu koji se zove velikoalbanski ili panalbanski pokret imamo dve struje. Jedna je ona koja se oduvek zalagala za veliku Albaniju - sada se to zove prirodna Albanija - koju u političkom smislu na Kosovu najbolje predstavlja pokret Samoopredeljenje koji bez ikakvog zazora kaže da sve albanske zemlje moraju da se spoje u jednu državnu zajednicu. Da li će to biti federacija - to oni ne govore. Postoji i druga struja, koju je pre desetak godina najbolje formulisao bivši ministar inostranih poslova Albanije, Paskal Milo u knjizi “Velika Albanija između fikcije i stvarnosti”, kada je rekao da će, zapravo, svi Albanci imati veliku Albaniju u velikoj Evropi. Bitna razlika između ove dve struje je u tome da je ona umerenija bliža realnosti, jer razmišlja o albanskoj emancipaciji u nekoliko koraka, pa je onda moguće imati i državu Kosovo, i autonomiju Albanaca unutar Srbije i Crne Gore, i binacionalnu federaciju u Makedoniji. Međutim, sada jača pritisak onih koji su za ujedinjenje. U osnovi današnjeg otvaranja ovog pitanja je da političari pragmatično osećaju da narod želi novu temu. Naravno, ne nude mu socijalno-ekonomsku temu, jer je to za njih opasno, nego ga guraju na etnonacionalni teren. Kako će to dalje ići - teško je reći. U svakom slučaju slažem se sa gospodinom Dedom da će sve zavisti od toga u kojoj meri će se Kosovo uspostaviti kao efikasna država. S druge strane, to će zavisti i od brzine širenja NATO pakta na Balkanu. Što Srbija bude dalje od NATO pakta, što se više bude pretvarala u neku bezbednosnu crnu rupu, kosovski Albanici, a i spoljni faktori, će sve više ići na što tešnje veze Kosova i Albanije. Aktiviraće se jadransko-jonska linija, i Zapad će sve više dizati ruke od zapadnog Balkana.

  Omer Karabeg: Predstavnici međunarodne zajednice su više puta rekli da je nakon odvajanja Kosova od Srbije završeno prekomponovanje granica na Balkanu. Mislite li da bi Brisel i Vašinston odustali od tog stava kada je u pitanju ujedinjenje Albanije i Kosova?

  Ustav Kosova zabranjuje ujedinjenje sa Albanijom i priključenje drugih teritorija Kosovu.

  Iljir Deda: Ustav Kosova zabranjuje ujedinjenje sa Albanijom i priključenje drugih teritorija Kosovu. To je sadašnje stanje. Inače, mislim da je kroz istoriju Zapad na prostoru Balkana uvek uvažavao realnosti, koje je Balkan sam proizveo. Oni će držati status quo do trenutka kada Balkan ne proključa, a zapadni Balkan je već tokom 2012. godine počeo po malo da ključa, tako da imamo nestabilnost i u Makedoniji, i u Bosni i Hercegovini, a i znatno sporije uključivanje Srbije, Albanije i Kosova u evropske integracije.

  Dušan JanjićDušan Janjić
  x
  Dušan Janjić
  Dušan Janjić
  Dušan Janjić: Ne mogu oni biti zagovornici doktrine nemenjanja granica na Balkanu, jer helsinški dokumenti, koji i dalje važe, omogućavaju promenu granica, ali mirnim putem i dogovorom zainteresovanih strana. Oni su sada protiv toga zbog straha da neće moći da upravljaju krizom i da će ih to mnogo koštati. Zbog toga su oni, kad je u pitanju Balkan, korigovali opšti evropski trend menjanja granica, koji je uzeo maha nakon pada Berlinskog zida. U Evropi je promenjeno oko pedesetek granica - od ujedinjenja Nemačke, preko mirnog razlaza Češke i Slovačke, do raspada SSSR-a i Jugoslavije. Onda se pojavio problem Kosova koji su definisali kao pitanje sui generis, jer je Kosovo bilo blizu statusa republike, ali nije bilo republika, pa je onda blokirano i pitanje Makedonije i Bosne i Hercegovine. Zapravo, u ovom momentu na Balkanu imamo četiri blokirana entiteta. To su Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo i Makedonija. U suštini, ovo o čemu sada Brisel i Vašington govore je neka formula koja će važiti samo dotle dok Srbija ne uđe u NATO. Kad Srbija uđe u NATO mislim da će se odnos menjati i da će biti stvoreni uslovi, ili će barem Zapad u to verovati, za slobodniji dogovor između država oko granica.

  Omer Karabeg: Da li bi ujedinjenje Kosova sa Albanijom izavalo lančani efekat u regionu, pa bi onda i Albanci koji žive u Makedoniji tražili da se pripoje toj novoj državi, a Republika Srpska da se pripoji Srbiji?

  Iljir Deda: Taj proces, ako do toga dođe, neće ići tako. Moram skrenuti pažnju da su oči Srba i Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Albanaca iz Makedonije i Preševske doline sada uprte u sever Kosova. Od toga kakvo će biti rešenje za sever Kosova zavisi kako će se region dalje kretati. Jer, ako sever Kosova dobije dodatnu teritorijalno-političku i pravnu autonomiju, onda s velikom sigurnošću mogu reći da će buknuti Makedonija, jer će Albanci u Makedoniji - koji čine skoro trećinu stanovništva, a po Ohridskom sporazumu imaju manji nivo autonomije nego što Ahtisarijev plan daje kosovskim Srbima - zatražiti federalizaciju države. Također ćemo imati i pritisak Albanaca iz Preševske doline da dobiju isti status kao i sever Kosova, a u Bosni i Hercegovini će ojačati pozicija bosanskohercegovačkih Hrvata, kad je reč o njihovom zahtevu da dobiju svoj entitet.

  Vlada strah od neizvesnosti i onda elite podmeću ljudima priče o nekim velikim državama u budućnosti. To rade i Dodik i Beriša, to rade i ovde u Srbiji, a to se pogotovo sada radi na Kosovu.

  Dušan Janjić: Ja to malo drugačije vidim od gospodina Dede. Svim tim zahtevima zajednički je snažan etnonacionalizam i koncept po kome država ne treba da bude višenacionalna, već centralizovana i etnička. Sve se to događa u vreme velike krize, i balkanske i evropske, u kojoj raste populizam. Vlada strah od neizvesnosti i onda elite podmeću ljudima priče o nekim velikim državama u budućnosti. To rade i Dodik i Beriša, to rade i ovde u Srbiji, a to se pogotovo sada radi na Kosovu. Mislim da Republika Srpska traži ono što je Kosovo već dobilo, ili sam barem ja tako razumeo Dodika. Traži da postane država. Hoću reći da u ovom momentu cilj Republike Srpske nije ujedinjenje sa Srbijom, oni hoće da postanu nezavisna država. Ako već postoje dve albanske države - da budu i dve srpske. Citiram argumente Republike Srpske. Što se tiče Ohridskog sporazuma, on je objektivno dao Albancima u Makedoniji više nego što imaju Srbi na Kosovu, jer je povukao potpuno nove granice u svim opštinama i doveo Makedonce i Albance do tačke da se moraju dogovoriti o promenama ustava i kako će dalje živeti. Što se tiče severa Kosova, sve bi bilo u redu kada bi Leposavić bio isto što i Štrpci, ali nije. U Leposaviću nema kosovskih institucija, čak ni stranci nisu uspeli da ih nametnu, niti su to pokušavali. Dakle, ako se govori o nekakvoj autonomiji za sever Kosova, onda je reč o načinu kako da se izbegne nasilno nametanje kosovskih zakona i masovan odlazak Srba. O tome se radi. Šta će biti - meni je teško da predvidim, ali mislim da bi i za Kosovo i za Srbiju bilo najbolje kad bi se pitanje severa Kosova ostavilo otvorenim još neko vreme. Zbog čega? Zbog Albanaca na jugu Srbije. Budimo otvoreni. Pitanje severa Kosova povezano je sa pitanjem Preševa i Bujanovca. I kada u Srbiji govore o podeli Kosova naravno da itekako zaboravljaju Albance na jugu Srbije.

  Iljir DedaIljir Deda
  x
  Iljir Deda
  Iljir Deda
  Iljir Deda: Ne slažem se sa ovim što je gospodin Janjić rekao o Ahtisarijevom planu i Ohridskom sporazumu. Ahtisarijev plan je nešto između Ohridskog sporazuma i modela Republike Srpske, on garantuje kosovskim Srbima veći stepen autonomije i specijalnih veza sa Srbijom nego što to predviđa Ohridski sporazum. Ali to je druga priča. Mislim da posao na zapadnom Balkanu još nije završen. Mi kao da ništa nismo naučili od raspada Jugoslavije. Na političkoj sceni su iste vođe koje su bile i devedesetih godina. Postavlja se pitanje kako mogu ljudi koji su produkt politike raspada Jugoslavije da grade budućnost. I Evropska unija treba da promeni svoju politiku. Svim državama - od Bosne i Hercegovine, preko Srbije, Kosova, Makedonije do Albanije - treba dati datum početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i onda neka svaka država pojedinačno krene napred. Sadašnji princip postepenog ulaska u evropske integracije, kao što vidimo, ne daje rezultate, a Evropa ima veliku odgovornost za stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

  Omer Karabeg: Zanimljivo je da su Sjedinjene Američkie Države i Evropska unija različito reagovali na izjavu albanskog premijera Beriše da se albanske teritorije prostiru od severa Grčke do juga Srbije i od Skoplja do Podgorice. Predstavnik Stejt departmenta je rekao da Vašington ne podržava prekrajanje granica na Balkanu, a predstavnik Evropske unije je odbio da komentariše tu izjavu.

  Mislim da je Stejt department reagovao u skladu sa svojom politikom. Malo je dodao ulja na vatru, a onda je to zaustavio izjavom da nema promene sadašnjih granica.

  Dušan Janjić: Mislim da je Stejt department reagovao u skladu sa svojom politikom. Malo je dodao ulja na vatru, a onda je to zaustavio izjavom da nema promene sadašnjih granica.

  Omer Karabeg: Zašto Evropska unija nije htela da komentariše?

  Dušan Janjić: Mislim da oni nemaju zajednički stav o tome, pa se nisu ni izjašnjavali. Osim toga, mnoge evropske zemlje se s tim suočavaju. Pogledajte Španiju, pogledajte Škotsku. To je problem koji je njima već ušao u kuću, tako da briselska birokratija kaže: ”Najbolje je da ja ćutim i čekam šta će se desiti”.

  Iljir Deda: Tačno je da je Evropa sada u velikim problemima zbog rasta težnje za nezavisnošću u Kataloniji i Škotskoj, a s druge strane, ona i inače sporije reaguje na ovakve izjave, jer nema zajednički stav o stanju na zapadnom Balkanu. Međutim, važno je čuti šta je Vašington rekao, a on ne podržava raspad sadašnjih država i stvaranje velikih etničkih država na Balkanu, jer se to kosi sa njegovim shvatanjem Evrope.

  Omer Karabeg: Visoki srpski zvaničnici, osim nekih drugorazrednih političara, nisu reagovali na proslavu stogodišnjice albanske nezavisnosti i na izjave o ujedinjenju, mada su godinama govorili da će odvajanje Kosova dovesti do stvaranja velike Albanije. Mediji su o tome vrlo skromno izvestili. Nije bilo onih medijskih kampanja koje smo ranije viđali u takvim situacijama. Kako to tumačite?

  Dušan Janjić: Ova nova vladajuća garnitura u Srbiji je mnogo pragmatičnija i od Tadićeve i od Koštuničine. Oni ovako kalkulišu: cela ta velikoalbanska priča možda i nije tako loša, jer nam omogućava da ispod žita podstičemo slične ambicije Banjaluke i Srba sa severa Kosova.

  Iljir Deda: Beogradu bi to odgovaralo, jer bi mogao da zaokruži san o velikoj Srbiji. I bivši predsednik Tadić je tajnom diplomatijom želeo da izdejstvuje podelu Kosova, to jeste da se sever pripoji Srbiji, pa da onda Srbija prizna Kosovo ili da se ono pripoji Albaniji. Na žalost, zapadni Balkan se još uvek nalazi u mantrama osamdesetih i devedesetih godina o stvaranju velikih nacionalnih država. Jedino perspektiva priključenja Evropskoj uniji čuva sadašnje granice na zapadnom Balkanu. Ako toga ne bude, težnje ka stvaranju nacionalnih država će jačati i na Kosovu, i u Bosni i Hercegovini, i u Makedoniji.

  Omer Karabeg: Da li bi stvaranje ujedinjene albanske države, koja bi bila mnogo veća i jača, poremetilo geostratešku ravnotežu na zapadnom Balkanu?

  Ključ stabilnosti zapadnog Balkana je srpsko-albansko ili albansko-srpsko partnerstvo.

  Dušan Janjić: Nisam baš siguran. Kada saberete broj stanovnika i pogledate resurse, ne bi se tu mnogo šta promenilo, samo bi došlo do dugoročnih sukoba elita ko će da vodi novu državu. Inače, čini mi se da je glavni problem Evropske unije, kad je u pitanju njen odnos prema zapadnom Balkanu, što se ona rukovodi isključivo zapadnoevropskim iskustvima. Oni su uvrteli u glavu da je francusko-nemačko pomirenje model koji uspešno može funkcionisati i na Balkanu, pa bi to da primene na Srbe i Hrvate. Međutim, Hrvati iduće godine ulaze u Evropsku uniju i više ne pripadaju regionu. Hrvatska jeste balkanska država, ali politički više ne pripada regionu. Ključ stabilnosti zapadnog Balkana je srpsko-albansko ili albansko-srpsko partnerstvo. To je ključ i za širenje Evropske unije i NATO pakta na ceo Balkan. Smirivanje strasti i uspostavljenje partnerstva je nasušna potreba i Srba i Albanca, jer ako pogledate biznis, ako pogledate čak i šverc i organizovani kriminal, jasno je da je to prirodno povezano tržište, bez obzira na jezičke i etničke razlike. To je činjenica i mislim da američka politika upravo ide u tom pravcu.

  Omer Karabeg: Gospodine Deda, mislite li i Vi da je srpsko-albansko partnerstvo ključ stabilnosti zapadnog Balkana?

  Iljir Deda: Apsolutno jeste. Srbi i Albanci su dva najveća naroda na zapadnom Balkanu i bez trajnog i održivog mira između ta dva naroda, u stvari između Kosova i Srbije, nema stabilnosti na tom području. Bez stabilnosti i partnerstva Albanaca i Srba, zapadni Balkan će ostati nestabilan. Mislim da se to shvata i u Briselu, i u Vašingtonu.

  Omer Karabeg: Šta će biti sa pričom o velikoj Albaniji. Da li će se na njoj i dalje insistirati ili je to bila priča za jednokratnu upotrebu vezana za proslavu stogodišnjice osnivanja albanske države?

  Dušan Janjić: Ta će priča konstantno oživljavati i dugo će živeti. To je priča o snazi etniciteta, a 21. vek je vek etniciteta. Ta priča će se obnavljati, kao i priče o etničkom razgraničenju, podelama, velikoj Srbiji i velikoj Hrvatskoj. A da li će te priče na kraju pobediti ili će pasti u zaborav - zavisi od toga da li će Evropska unija uspeti da ponovo postane onako privlačna šargarepa kao što je bila pre desetak godina ili će se urušiti pod teretom svojih problema.

  Iljir Deda: Ponovio bih da sve zavisi od toga kako će Kosovo napredovati - da li će u sledeće dve godine postati punopravni član međunarodne zajednice ili će se nastaviti sadašnja stagnacija. Što više Kosovo bude dobijalo međunarodnu legitimnost, to će biti manje priče o ujedinjenju sa Albanijom. A što Kosovo bude više izolovano, sve više će jačati težnja za priključenjem Albaniji.

  Omer Karabeg

  karabego3+gmail.com

  Novinar RSE od osnivanja Programa na južnoslovenskim i albanskom jeziku 1994. godine. Marta 1994. pokrenuo emisiju "Most" s namerom da uspostavlja ratom pokidane veze između ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  11.12.2012 17:07
  Kada smo vec kod starih teznji, ja bih o onoj, ko je 1912-13.god. bio pobednik a ko porazen, odnosno oslobodilac a ko okupator.
  Ni Turci nisu bili toliko pedantni u unistenju citave jedne civilizacije i jednog naroda, kao sto je to u slucaju Cincara, odnosno razaranja Moskopolja u centralnoj Albaniji.
  Posle poslednje seobe Srba, doslo je do Albanizacije Srba na KiM, tako da su Peci postojale porodice, u kojima je jedan brat Srbin, drugi Bosnjak a trci Albanac (Soskic i Soskici, Djurkovic, Djurkaj, Kadic, Kadovic i Kada, Ramovic i Rama...)...
  Po II svetskom ratu, veliki broj Albanskih imigranata se zenio sa Srpkinjama, u Peci je bio veliki broj mesovitih brakova...
  Tezu koju zagovaram, je da mi sa KiM nismo tako "Has", odnosno cistokrvni Albanci odnosno Srbi...
  Pa zvala se ona "Velika" ili "Prirodna" to je samo izgovor za okupiranje tudjih teritorija, tu naravno mislim i na Srbe i na Hrvate...
  Medjunarodna zajednica stalno izmislja mehanizme koji nisu "Prirodni", te misli ako je stvorila R.S. da ce time spreciti Bosnjacku ekspanziju...
  Eventualno (sva je prilika da ce tako biti) "Podela KiM odnosno R.Kosovo" tj. davanja statusa Severnog Kosova (koje nikada ni u naludjim Albanskim snovima, nije bilo Albansko), slicnog R.S. u BiH, odnosno Albanaca u Zapadnoj Makedoniji, je i za Albance i MZ prihvatljivo, ako se u njega ugradi "Samopredeljenje do otcepljenja, odnosno prisjedinjenja Srbiji" u slucaju da se R.Kosovo ujedini u "Prirodnu Albaniju"...
  Price o Presevu, Medvedji i Bujanovcu su odavno potrosena stvar, nemogu nesto vise od 5.000 Albanaca po poslednjem popisu da traze ni mesnu zajednicu, a kamo li odvajanje od Srbije! Tim pre sto i popis sproveden u R.Kosovo pokazuju da u njemu nema 2-3.000.000 miliona Albanaca, vec samo 1.616.869!!!
  Naravno da ovo nisu samo moji licni stavovi, i sto se mene tice ja sam sve resio odlaskom sa iz Peci 14.juna 1999.god. od tada, pa i do sada, niko nezna ni da li postojim... Jednostavno ne zelim da budem moneta za potkusurivanje, i da se razni Janjici, Drcuni i Novosadske Che Gevare Vulini, preko nasih ledja afirmisu sebe i svoju politiku.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  12.12.2012 00:59
  Dali mozes nas ovde reci staje tude sta je nase, ja jos nemog da znam ko kome ovde uzima ili "daje" sta ustfari,
  i koliko vi Serbi imaliste nekaku "vasu povama zemlju derzavu"idete cak i u Albani kao daste i tamo nesto imali,
  Meni moj Deda rekao da Serbi su Dosli posle 1918g doveo iz unutrasnjosti serbije Kral Aleksander ili kaose zvase neznam tacno,i 38g takode doseleni porodice citavo iz Serbije na Kosovo,radi i zbog cega to i danas vec videno mislim 90g kada Milosevic doveo izbeglice iz Hervatske i Bosne,
  nasi dobro znaju da su dosli iz okolni mesta Nisa ,Prokuple gde danas nema Albaskog zivlja zasto gdesu ti otisli ,mnogo naterano na sili za Tursku jedna manina ostao na Kosovo,gde i danas zuvu na prezime iz tih msta odkud su proterani iz serbije Serbske Vlasti.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  12.12.2012 16:44
  To sto ti Begu ciji su pretci dosli iz Toplice, spocitavas meni, cija je porodica zivela u Peci od 1336.god. po pisanim dokumentima, krstenicama i tpijama, se da lako proveriti. A tvoje naseljavanje je slicno onome sto govoris o srpskim kolonistima, sa tom razlikom sto Srbi nisu bili Turski Basibozuk koje su naseljavali da mesto njih zavrsavaju prljave poslove, i terorisu Srpsku raju. Srpski kolonisti su naseljavani na KiM uglavnom na otkupljena imanja Turskih aga i begova.
  Tu po vama nepravdu je anulirao J.B.Tito koji je ukazom i odlukom skupstine zabranio povratak kolonistima.
  A, o tome koliko je KiM iliti R. Kosovo dobra sredina za zivot i uopste neku prihvatljivu egzistenciju dostojnu coveka, govori sto se ti javljas iz Bremena, i moji prijatelji Emigrant, Murici i mnogi drugi rasejani sirom sveta ili kao ja i na hiljade meni slicnih po tzv. uzoj Srbiji...
  Odgovor

  Ime: pbc
  13.12.2012 04:27
  Moram se ispraviti, i ja pred rudo iskacem komplimentima o tebi. Kakvi su ti to komentari koje spocitavas drugima koji nemaju prava zato sto nemaju crkvenih tapija, registra u SPC i u dokumentima Kraljevina Jugoslavije? Jasno je ko je te dokumente pravio i u koje svrhe. U BiH se tokom prve Kraljevine Jugoslavije a kasnije i tokom druge toliko zemlje oduzelo nacionalizacijom od strane Bosnjaka pa podjelilo Srbima te se zapisalo u katastre pa tako ispade da je 70% zemlje bilo u vlasnistvu Srba a kao ti Bosnjaci sada spali sa neba. Covjece, Srpski ekspanzionizam malo pod okriljem nekog Jugoslovenstva a ponekad pod otvorenim jednonacionlnim vojnopolitickim fasizmom se na Balkanu sprovodi jos od odlaska Turaka i Balkanskih ratova. Mani se floskula i dokumenata koji su nista drugo nego legitimizacija, pljacke, diskriminacije, protjerivanja i etnickog ciscenja u zadnjih 100 i kusur godina. Uostalom da je covjek tu i samo 50 godina da li to znaci da ima manje prava nego li ti?
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  13.12.2012 10:48
  Nismo na ovim forumima od juce, pa da izletis pred rudu sa komplimentima meni, i stalo mi je do misljenja o meni, svih kolega komentatora... To sto sam pomenuo godine, krstenice i tapije je samo zato sto se mi Srbi koji smo od pamtiveka ziveli u krajevima bivse Juge, mesamo sa kolonistima ili krajisnicima Marije Terezije...
  Sto se tice srpskih kraljeva u odnosu prema Otomanskim okupatorima i njihovim slugama, ma kako to tebi zvucalo, ipak se nisu ponasali kao J.B.Tito, da protera 500.000 vojvodjanskih Nemaca i Madjara, a od tog broja,sve do 1947/'48. likvidirao preko 50.000! Slicno je postupio sa istrijanskim Italijanima, proteravsi 1946/'47. god. oko 300.000 od kojih je svaki deseti zavrsio u kraskim jamama...
  Sta se desilo sa njihovom imovinom mozes pretpostaviti...
  Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija, nije ni pomisljala na Zadar i Istru (Zadar npr. je bio vise nastanjen etnickim Albancima nego Hrvatima, a o Italijanima i etnickim Srbima, da ne govorimo...), koje je FNRJ oduzela od Italijana.
  Sa istom namerom, se vodio Tito, kada je "Vlakovima bez voznog reda" iz Hercegovine, Banije, Like i Korduna raseljavo Srbe i naseljavao ih u Vojvodinu...
  Zabranom povratka "Kolonista" i naseljavanjem oko 300.000 Albanaca iz Albanije, totalno je poremetio nacionalnu strukturu kraljevine Jugoslavije, i stvorio etnicku dominaciju pojedinih naroda u republikama FNRJ... E, zaboravio sam, zasto je sve do Ustava 1974.god. bilo pet buktinja (Naroda) u Grbu, i zasto je tek te godine "Priznata" Muslimanska (BOSNJACI) nacija, odnosno narod.
  I jos nesto, ne tako davno sesdesetih godina, oko 100.000 Makedonaca i Srba je iseljeno iz Zapadne Makedonije i naseljeno u Vojvodini tako da sada imamo gradove (Jabuka, Gaj, Plandiste), koji su iskljucivo naseljeni Makedoncima...
  I, stvarno, rastanimo se kao prijatelji koji uvazavaju tudje misljenje, i po njima ne cenimo kakav je ko covek...
  Pozdrav!
  Odgovor

  Ime: pbc
  13.12.2012 15:56
  " To sto sam pomenuo godine, krstenice i tapije je samo zato sto se mi Srbi koji smo od pamtiveka ziveli u krajevima bivse Juge, mesamo sa kolonistima ili krajisnicima Marije Terezije.. Sto se tice srpskih kraljeva u odnosu prema Otomanskim okupatorima i njihovim slugama... ."

  Problem je u vasem razmisljanju. Vi pojmove poput "kolonisti" "okupatori", "okupatorski saradnici", "Otomanske sluge" "Turci" koristite u etiketiranju generacija vec zadnjih 700 godina. Umjesto da prihvatite cinjenicu da ovo nije 1387 godina nego 2012 i da se svijet poprilicno promjenio vi nastavljate sa stereotipima, etiketiranjima i arhaickim razmisljanjem. Sve bi to bilo bezazleno da upravo ovo vase razmisljanje nije bio temelj i ulje mrznje koja je u zadnjih 100 i kusur godina 4 puta iskoristena u etnickom ciscenju i zlocinima nad ostalim narodima Balkana. I kako po vasim komentarima se da zakljuciti jos uvjek je itekako zivo. Ovaj vas komentar me podsjeti na izjavu bolesnika (barem se tako mislio tada iako danas polako shvatam da je ovakav nacin razmisljanja standard prosjecnog srbina) Ratka Mladica dan prije pocinjenog genocida u Srebrenici.

  http://m.youtube.com/#/watch?v=edFQTZpf8yM&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DedFQTZpf8yM

  Dokle god vi ostale narode gledate na taj nacin sa vama zivota nema a svaka diskusija na ovu temu sa vama je besmislena.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  12.12.2012 23:27
  Mnogo nisi mi odgovoirio na sta sam ja pitao, ali nema veze dobro vi serbi znate da se omolozavate,
  jednom mogu ovde tebi reci da ja ni moja uza ni sira porodica nismo doslaci od koliko se zna mismo bili na Kosovo,mogu i nabrajati i do pet ses brezova,
  zasto sam ja ovde gdesam to sam jednom rekao ovde jednom, nemli od vaseg zuluma ne od tebe licno ali od vasi kao stoje bilo vas sloba.
  Odgovor

  Ime: Vitex
  11.12.2012 23:46
  Ti Miodraze znas ponakad napisati i dobre komentare, ali ti ovaj ne upada u one dobre, a posebno zbog tvog egositickog stava "sto se mene tice ja sam sve resio odlaskom sa iz Peci 14.juna 1999.god"
  Ti si stver resio svojim odladkom, a sta je sa drugima? Trebaju li i oni da "sve rese" na tvoj nacin? Ovako "resavanje" srpskog problema kako si ga ti resio je zapravo albanska strategija koja je posve uspela. Albanci imaju stvarno mnogo razloga da se raduju ovakvom "resavanju" srpskih problema na Kosovu.
  Odgovor

  Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
  12.12.2012 15:17
  Nekada sam se aktivno ukljucivao u "resavanju" srpskih problema na Kim, polemisao na ovim forumima...
  Otvarao kolektivne centre, angazovao se u humanitarnom radu i politicki delovao...
  Uvek sam se legitimisao i ako je ovo viritalni svet...
  Osetio Daciceve "Packe" licno, ali sam sa zastnikom gradjana resio pitanje na hiljade onih koji nisu resili svoje Boraviste, a samim tim i socijalno i zdravstveno osiguranje.
  Zanimljivo je da su mi "citali lekcije" bas oni koji i u svojoj porodici imaju makar jednu izbeglicu ili raseljeno lice, ne retko su i sami poreklom sa KiM ili i dalje zive, i to u Severnom KiM...
  I ako sam zasticen nickom, i pravom na subjektivan stav, ipak sam se trudio da iznosim objektivno, i uz razgovore i tada i sada vodecim politicarima...
  Ti "Krpeni lutci" niti misle, niti rade a jos manje govore svojom glavom odnosno ustima, koje samo otvaraju a "Svetski Trbuhozborci" govore iz njih!
  Da su makar atraktivne kao ona "Modlesica"...
  Sve je to pobdulo, uzikano od jagnjeceg i praseceg pecenja i hektolitara alhohola... A i sto ne, kada je skupstinski restoran jeftiniji od studentske menze...
  Novosadski Che, odjednom postade ekspert za KiM, cak i ako ortodoksni ateista mase brojanicom, organizuje "Bratimljenja" gde se u dane posta vrte volovi, i tako trosi i ono malo para koje su izdvojeni za nas sa KiM!
  Nije sve onako kako kaze "Insajder", nas oko nepunih 30.000 interno raseljenih primamo oko 8.560 rsd. a ostavili smo na milijarde evra vredne rudnike, elektrane, fabrike i infrastrukturu...
  Nadoknadice to oni visestruko, a mi koji smo to decenijama stvarali, cak je i bivsa Juga izdvajala iz svojih usta da bi pomogla Kosovo i Metohiju... Nije im to babovina niti je tada siromasna Enver Hodzina Albanija to finansirala... Uzgred da kazem, da nam nije dozvoljeno da radimo cak i privremene i dopunske poslove... I, znate li koliko kasni ta crkavica, koju nam nasi politicari daju, kasni pet meseci, a nova vlast koja ce eto resiti "Kosovsko Pitanje" je tu crkavicu progurala u sesti mesec...
  Vulina, i one pre njega interesuje samo fotelja i konretno da li ce smeniti beogradsku vlast, a da pri tome njegov transformisan "Jul" nema niti jednog clana mesne zajednice, npr.
  Nego necu da "Davim" moje cenjene forumase svojim licnim frustracijama, ja sam sve redje na ovim forumima, dok potpuno ne utihnem...
  I po onoj: "Putuj Igumanijo, ne brini za manastir!", ja odoh, a forumi RSE su u dobrim rukama...
  Ostajte mi zdravo...
  Odgovor

  Ime: Vitex
  13.12.2012 15:02
  Dobro, sv je to u redu, ali mi nisi dao odgovor da li se tvojim nacinom "resavanja problema" mogu resiti svi problemi kosovskih Srba? Tvoj nacin "resavanja" odgovara i te kako Albancima. Pre pedesetak godina na KIMu je bilo otprilike podjednako Srba i Albanaca. A danas? Danas ih ima sacica, upravo jer su Srbi svoj problem "resavali" isto kao ti, a na ogromnu radost Albancima.
  Odgovor

  Ime: pbc Grad: BiH
  12.12.2012 14:50
  Upravo zbog "potrebe rjesavanja srpskih problema na Kosovu" su zapoceti problemi na Kosovu a kasnije ista doktrina je preneta kao recept i na ostatak Jugoslavije. Covjek je dobro i otvoreno naveo kakvi su bili medjunacionalni odnosi na Kosovu. Problem je u tome sto Beograd u ovome nije vidio nikakve vrijednosti kao i u ostalim republikama pogotovo u BiH nego kao prepreku svom planu stvaranja ciste srpske jednonacionalne drzave. Po vasim komentarima se da zakljuciti da neki jos uvjek misle tako i jedino tako. Iskreno, zao mi je onih Srba poput Miodraga (mislim da je zaista dobar covjek) a koji su nasjeli na ovakvu politicku manipulaciju i igru sa narodima i na kraju najvise platili zbog toga. Beograd se svojim politikom ogresio ne samo Albancima, Bosnjacima i Hrvatima nego i Srbima sirom ovih republika a koliko se ogrijesila Jugoslovenima da i ne pricam.

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  10.12.2012 20:02
  Pa valjda Albanci podržavaju veliku Albaniju, mada to nije bitno. Bitno je šta misle velike sile o tome. Ako oni daju zeleno svetlo, nema nikakvih razloga da ne očekujemo stvaranje ogromne Albanije.

  Ime: Robin Hood
  10.12.2012 15:35
  Veliku Albaniju stvara i podrzava Srbija /zadnjih 100 god/ svojim abnormalnim i izvan-vremenskim ponasanjem.Toliko je zla napravila svojim susjedima - u Hrvatskoj,Bosni i na Kosovu...da je indirektno sve njih (i ne samo njih) okrenula protiv sebe. Memorandumski projekat velike Srbije (ciji najveci ceh su platile Bosna i Hercegovina i Kosovo) stvara slicnu situaciju i za stvaranje -velike Albanije i velike Hrvatske.Bosna i Bosnjaci su
  ovdje /bez svoje krivice/ kolateralna steta veliko-drzavnih projekata svojih susjeda.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  11.12.2012 10:43
  I zato joj je oduzeto Kokosovo. Ali zašto onda Albanski premijer pominje sve albanske zemlje od Skoplja (nije Srbija) do Podgorice (opet nije Srbija)? Kakve veze sa ovim ima Srbija?
  Odgovor

  Ime: Adriatik
  11.12.2012 15:25
  Kakve veze ima Srbija ??? Pitaj MUP Skoplja koji ima usku saradnju sa MUP-om Beograda zadnjih 20 godina. Sve zbog Albanaca sa Kosova,Makedonije i juzne Srbije. Pitaj veliko-srpskog vojvodu Mandica (i njemu slicne) iz Crne Gore koji prima visoku platu od svoje maticne drzave Crne Gore i po iinstrukcijama iz Beograda nonstop pljuje po gradjanima Crne Gore- albanske,bosnjacke i crnogorske nacionalnosti. Sve je ovo poznato premijeru iz Albanije g-dinu Salji Berishi.Njemu je poznato...a vama ne.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  11.12.2012 16:42
  Pa ja, osim belosrpske zavere, ne vidim nikakav argument u tvom odgovoru. Ko je Mandić u Crnoj Gori? Na kakvoj je on funkciji? Je l' se on maže na hleb? U Makedoniji je na vlasti dvoetnička koalicija VMRO-DPMNE i DUI, tako da, ako je ova vlada marioneta Beograda, onda sam ja tramvaj.
  Vidim, nije samo međ Srbima rasprostranjena bolest teorija zavera.

  Ime: Don Kihot
  09.12.2012 19:20
  Politicarima iz Beograda bi bilo jednostavnije da priznaju nezavisno Kosovo koje bi imali na svojim juznim granicama, nego sto svojom suludom politikom stvaraju uslove da na istim linijama budu granice velike Albanije (u koju bi naravno usla i Presevska dolina/jug Srbije sa albanskom vecinom).
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 13:05
  Don
  Takoje ako bi vas slusali ali oko pogledamo pravo i zakone
  odnosno pravne odredbe na kome pociva medjunarodna zajednica vama bi trebalo biti sudjeno to jeste ideologiji
  sirenja neke drzava na tudju teritoriju
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,na Kosovu
  11.12.2012 00:22
  Anonimni@
  Sta rece,ako Boga znas? Prevedeno na nas jezik,to bi znacilo??
  Odgovor

  Ime: P. A.
  10.12.2012 12:09
  Cuj ko podrzava???! Kakve to veze ima??!! Moze da ga podrzava, moze da ga ne podrzava - sasvim je svejedno.
  Ono sto je bitno, jeste kojim putem ce svijet krenuti. Recimo jedan scenario je da EU jos vise ode u krizu. Balkanske zemlje ostanu pred vratima. U njima pocinje da kljuca. Cijeli region se destabilise. Ali, primjetite: nista dramaticno! Nema revolucija, pobuna, ni ratova. Sve je samo na nivou krckanja, ali - zagorjeva. Albanci hvataju tog osedlanog konja (ekonomska kriza se uvijek substituise nacionalnim pohodima) i idu ka ujedinjenju. Niko ih ne bi mogao sprijeciti (bez obzira ko iha danas podrzava, a ko ne).
  Ili. Citav svijet nadje nekako put iz recesije i konacno ekonomiji regiona malo svane. Tada nema nista od Velike Albanije (i opet: bez obzira na to ko je danas podrzava, a ko ne).
  Odgovor

  Ime: Damir Grad: USA
  11.12.2012 00:38
  Niko ih nece zadrzati da se ujedine? Kako je Bosna zabranila odnosenje svoje teritorije i fantomska ujedinjavanja tako mozete probati i vi. Ne znam doduse koliko ce Vam uspjeti posto vec sami kazete da ih ne mozete sprijeciti. Ili namjeravate cekati, kao Marko, da citav svijet padne na koljena, a samo Srbija ostane na nogama.
  Odgovor

  Ime: Marko
  10.12.2012 14:24
  Ovde se slazem sa tobom PA.

  Medjutim, smatram da tzv "kriza" nije samo ekonomskog/financijskog tipa.
  Radi se jednostavno o kolapsu bankrotiralog/korumpiranog sistema.

  Posto je sve u ovom sistemu (pa i Euro) bazirano na "dolarskom-temelju" koji se raspada- jasno je da ce druga tacka koju spominjes doci (mozda) puno nakon one prve...
  (ako ikad i dodje)

  Kriminal, korupcija, sprega kriminal-banke-politika, samovolja vlastodrzaca, raslojavanje, ignorisanje tzv "birackog tijela", surovost policije, cenzura, bujica gradjana u zatvorima.....
  Sve se ovo veze za tzv "zemlje u tranziciji"...
  Medjutim SVE to, pa i puno vise je samo na 100-tu potenciju izrazeno (ali skriveno mas-medijalnom gebelsovskom propagandnom!) - upravo u "referenci liberalnog kapitalizma" tj SAD.
  Posto sve zemlje nisu niti gradjene na "dolarskom temelju" - logicno je da ce one na tom "temelju" sa raspadom istog najgore i proci.
  Koliko je debel "temelj" - toliko veliki i problemi.

  E sada, kada pogledamo Balkan ili "veliku Albaniju" koja se defakto gradi na "dolarskom temelju" uz tvoje ranije konstatacije - vjerujem da nije tesko do logicnog zakljucka.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  11.12.2012 10:02
  btravo Marko imenjak Kraljevic ti nije ravan.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  11.12.2012 06:32
  Zavrsio sam Fakultet prosecnom ocenom 8.6 ovako nesto Temelito " argumentovanu " "de facto " "de jure " niesam imao priliku da slusam cak ni u snu.
  Bravo covjece tebi je mjesto u nekom srpskom fakultetu.
  Ruke na srce zalim te sto nisi bio ovako pameten za vreme milosevica za sigurno mogu reci da bi ti sa ovolikom pameti spasio bar polovinu Zrtve.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  11.12.2012 16:49
  Anonimus@
  Onaj koji ti je dao indeks,trebao bi odgovarati krivicno!
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  10.12.2012 22:56
  @ Marko

  Hej kolega odavno nismo se culi ! sta je s`tobom ?! ok mrzitelj demokratije i zapadnog svjeta ostao si isti ali vidim poceo si polako da "zagrlis" do negdje realitet ( naravno ne dobrovoljno) ,ok ipak je to napredak,cestitam,pozdrav !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.12.2012 00:38
  Trend.
  Nedavno je i filosof lakih nota, gospon Žižek, revidirao stav glede obrane marksizma i predložio povlačenje na stare hegelijanske pozicije, bar dok ne ogreje sunce s istoka :)
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.