Dostupni linkovi

Međunarodni folklorni festival u Pirotu: Čuvar balkanskog etno zvuka


Pirot, defile učesnika
Pirot, defile učesnika

U Pirotu je završen 11. Međunarodni folklorni festival na kome su nastupali ansambli iz Turske, Grčke, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Srbije.

Međunarodni festival, Pirot
Međunarodni festival, Pirot

Prema navodima organizatora, na ovom festivalu je, u proteklih 10 godina učestvovalo 40 inostranih i dvadeset domaćih ansambala koje je videlo preko 100.000 gledalaca.

Miško Ćirić, direktor Doma kulture u Pirotu, kaže za naš program da su folklorne igre duboko ukorenjene u tradiciji svih balkanskih naroda i da se one kao značajno nacionalno nasleđe, vekovima prenose sa generacije na generaciju.

“I dan, danas, i pored sve ove nove tehnologije i svega ostalog, ima dosta dece koja vole folklore. Mi u našem ansamblu imamo više od 250 dece koja iz godine u godinu nastavljaju da uče naše folklorne igre. Saradnja sa ansamblima, pogotovuovim iz našeg bliskog okruženja je odlična. Ima mnogo sličnosti i između naših koreografija, i igara, i muzike, tako da se zaista u njoj ‘pronalazimo’ i zaista nema granica kada su u pitanju muzika i igra”, rekao je Ćirić.

Prema njegovom iskustvu u organizaciji ovakvih manifestacija, one snažno doprinose upoznavanju različitih kultura i tradicija balkanskih naroda, ali i razvijanju prijateljstava i boljem razumevanju među mladima iz ovog dela Evrope, još uvek opterećen brojnim verskim i nacionalnim podelama iz prošlosti.

Međunarodni festival, Pirot
Međunarodni festival, Pirot

“Zaista su kultura i tradicija spone prijateljstva među narodima. Zato naše tradicije, koje imaju puno toga zajedničkog, treba i u budućnosti da budu nešto što nas povezuje i spaja, a ne nešto drugo. Mi smo proteklih godina, zahvaljujući ovom festivalu, imali prilike da se upoznamo sa različitim kulurama, ali i da predstavimo i našu tradiciju i našu muziku”, kaže naš sagovornik.

Učesnici festivala bili su ansambl Kočo Racin iz Skoplja, rumunski Junii Tarnavei, ansambl iz Geo Milev iz Plovdiva, Youth centre od Halastra iz Soluna, turska folklorna grupa Tuana Sanat Genclik ve spor Kulubu Dernegi, KUD Drainac iz Blaca i domaćini iz Pirota.

XS
SM
MD
LG