Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 01:05 CET

  Intervju

  Burns: Srbija se mora pomiriti sa nezavisnim Kosovom

  Nicholas Burns
  Nicholas Burns
  Važno je da Srbija prihvati pravo Kosova da postoji kao nezavisna država, izjavio je u intervjuu za RSE Nicholas Burns, bivši američki državni podsekretar, trenutno profesor na “Harvard Kennedy School”.

  On je takođe kazao da je od izuzetnog značaja da se riješi problem korupcije na Kosovu, kao i da se poštuju prava srpske zajednice na Kosovu.

  RSE: Gospodine Burns, Kosovo i Srbija su uključeni u dijalog koji je nazvan tehničkim. Zbog dosadašnjeg iskustva, malo je ljudi koji su optimisti u vezi rezultata. Da li se slažete sa tim?

  Burns: Mislim da je pozitivno to što Kosovo i Srbija razgovaraju. To je uvek dobro, uzimajući u obzir tragičnu istoriju dve strane; uvek je dobro okrenuti
  Ukoliko Srbija želi budućnost unutar EU i NATO-a – i Srbija treba da želi takvu budućnost – onda se mora pomiriti sa činjenicom da je Kosovo nezavisno.
  se mirnim rešenjima oko razlika koje postoje. Međutim, smatram da bi bilo jako važno da Srbija u potpunosti prizna pravo Kosova da postoji kao jedna nezavisna zemlja. Za mene, to je prvi korak koji se treba poduzeti.

  RSE: Proces dijaloga do sada nije bio lak zato što se tehnička pitanja o kojima se razgovaralo takođe mogu interpretirati kao politička. Neki kažu da je sve ovo rezultat disbalansa na početku razgovora, dok drugi smatraju da dijalog može biti način da se stavovi izbalansiraju. Koji je argument po vama čvršći?

  Burns: Ne znam da li mogu oceniti čvrstinu bilo kakvog argumenta, ali mogu reći da je pozitivno to što razgovori traju. Takođe mislim da ukoliko Srbija želi budućnost unutar EU i NATO-a – i Srbija treba da želi takvu budućnost – onda se mora pomiriti sa činjenicom da je Kosovo nezavisno i sa činjenicom da se bilo kakve razlike između dve zemlje mogu rešiti mirnim sredstvima, pregovorima, kompromisom, a nikako pretnjama. To bi bio moj stav o tom pitanju.

  Ne možemo se vratiti politikama podele

  RSE: Međunarodna zajednica i kosovske institucije su najavile okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti. Koliko je moguće postići tako nešto, ukoliko sever Kosova i dalje ostane žarište u ovoj zemlji?

  Burns: Pozitivna je činjenica da je Kosovo stiglo do ove tačke, gde joj više ne treba nadgledanje izbliza međunarodne zajednice. Ovo je normalan proces, kojem su se mnogi nadali. Situacija na severu je bez sumnje zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća je u smislu što još uvek ima onih koji daju podršku onima koji na stari način razmišljaju o Kosovu i koji ne priznaju nezavisnost Kosova. Tako da smatram da međunarodna zajednica, NATO, Evropska unija i Ujedinjene nacije imaju odgovornost da nastave da se angažuju na pružanju podrške nezavisnosti Kosova i da podrže uključivanje ove države u međunarodni sistem. Jako je važno da ne
  Jako je važno da se poštuju prava srpske zajednice. To znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretiranja, pretnji ili nasilja.
  odustanemo od podrške koju smo davali godinama, a koja će biti od suštinskog značaja da se pomogne narodu Kosova da ide napred kao nezavisna država.

  RSE:  Ko mislite da je krivac za situaciju na severu Kosova? Da li se to može utvriditi 'crno na belo'?
   

  Burns: Kao što znate, ja sam radio kao diplomata u američkoj vladi. Bio sam deo američke strane koja je podržala nezavinost Kosova u februaru 2008. Duboko verujem da je bila ispravna i potrebna odluka SAD da podrži Kosovo. Ne možemo se vratiti u 1999. godinu, ne možemo se vratiti politikama podele u bivšoj Jugoslaviji. Svi bivši delovi te države su sada nezavisne zemlje i Kosovo se ne treba tretirati drugačije. Potreban mu je status i puno priznanje kao nezavisne zemlje. Prema tome, smatram odgovornim nekoliko elemenata srpske vlade, ali istovremeno i političke izjave dela srpske zajednice na Kosovu, koji su odbili da prihvate ono što je sada poznato, a to je slobodno i nezavisno Kosovo.


  RSE: Kosovo će uskoro obeležiti četvorogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti, ali naravno, postoji još mnogo izazova. Obzirom da ste ekspert u diplomatiji, šta su prepreke? Šta bi bile vaše preporuke?

  Burns: Mislim da mi, koji podržavamo kosovsku nezavisnost, želimo da obeležimo ovu godišnjicu. Mislim da je zemlja dobro napredovala kako bi nastavila da održava odnose sa NATO-om, mislim da je dosta toga učinila da pridobije veću podršku međunarodne zajednice, veći broj priznanja, što je sve dobro. Bez sumnje je da je korupcija problem, kako u Vladi, tako i van nje, i ovo je problem na kojem je potrebno da se radi. Kao i sa svim političkim problemima u zemlji, jako je važno da se poštuju prava srpske zajednice. To znači pravo na slobodan život, bez lošeg tretiranja, pretnji ili nasilja. Prava manjinskih zajednica su jako važna u svakom demokratskom mestu. I moja zemlja ima iskustva na tom polju i sami smo naučili iz naše istorije da poštujemo pravo manjina. Tako da je veoma važno da se pitanje korupcije reši i da se poštuju prava Srba. Pravo Srba nije u vezi njihovog odbijanja nezavisnosti Kosova, već njihovo pravo na slobodan život, na miran i slobodan način bez pretnji i lošeg tretiranja, a takvi primeri još uvek postoje na Kosovu i to je bez sumnje zabrinjavajuće.

  Arbana Vidishiqi

  arbana.vidishiqi+gmail.com

  Novinarstvom se bavi od 1997. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se marta 1999. godine. Od 2001. je šefica biroa u Prištini, a od juna 2011. šef programa za Kosovo.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: Anonimni posjetilac
  08.02.2012 22:55
  Murgi
  Nema realnosti dak dog mi ne napravimo od albanije srbskom reblikom tek tada mozemo govoriti o realnosti

  Ime: Sheki Grad: RKS
  08.02.2012 22:16
  Marko ,
  da ste u mogucnosti i da je vas vodja jos ziv, sigurni smo da bi nam vi bolje objasnili sta je demokratija i pravda. ( na srpski nacin)

  Ime: muriqi Grad: regensburg
  08.02.2012 20:12
  pomirenje ili ne republika kosova je realnost

  Ime: Dandy
  08.02.2012 15:16
  Marko
  Predji na neki ruski sajt jer i oni slicno vama jednosmerno komentarisu svetska zbivanja.

  Ime: za Grad: marko-kjajevic
  07.02.2012 11:23
  to marko sve lepo idi u hag i objasni tamo-jer nitko nista nezna osim tebe.

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.02.2012 11:21
  zavrsile barikade marko nazad na forum rse.

  Ime: Marko
  06.02.2012 20:52
  Daj bola "Dr mans" - ne lupetaj bogati.
  Srbija se "pita" - tacno onoliko koliko ti i ja.

  Takodjer razumjem su da Bosnjaci-Muslimani (specijalno oni na izvanu) poprilicno indoktrinirani supljom americkom propagandom.
  Od tuda i konfuzija.

  Anti-islamizam je takoreci "tekovina" moderne americke propagande, medjutim istovremeno se pomaze na SVE nacine unistiti VISE naprednih i bogatih islamskih zemalja (Irak, Libija, Sirija, Sudan...).
  Takodjer apsolutisticki rezimi u Perziskom zalivu (S. Arabija, Qatar, Emirati...) su "americki dragi prijatelji" - istovremeno dok kamenuju zene zbog voznje auta, i javno odsjecaju glave "lopovima".
  ("demokratija" - nema sta.)

  Dakle razumjem da su Muslimani-Bosnjaci - i te kako konfuzni u glavama zbog svega toga.
  Specijalno oni koji ponajmanje znaju o islamu (kao napr tzv "Vehabije").

  Sa druge strane "dr Mans" - niti "branim" Srbiju - zbog "Srbije" niti zbog "srpstva".
  Ponajmanje "sizofrenicno".
  Jednostavno FAKTA su mi PRED ocima (kao i tebi)... Gledam.

  Radi se jednostavno - o neprekidnom nizu LAZI koje je plasirala i plasira americka imperijalna propaganda - vec 20 i kusur godina.

  Razumijem da prije 20 godina NISMO mogli vidjeti - te gole lazi...
  Pa ni prije 10...
  Pa ni 5...
  Medjutim DANAS - nakon Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana..........
  ... SAMO ili ekstremno glup ili jako indoktriniran covjek - nije u stanju vidjeti o cemu se radi.


  Konacno za razliku od tebe-"muslimana" koji si toliko konfuzan i uplasen da NE SMIJES vidjeti sta se desava oko tebe - a kamo li jos i BRANITI SIRIJU i IRAN - evo ja BRANIM i SIRIJU i IRAN.
  FAKTIMA - kontra LAZI.
  I VISE nego Srbiju!
  A definitivno NEMAM VEZE sa islamom.
  Zar ti to nije malo "cudno"?

  Ime: Dr Mans
  06.02.2012 15:15
  @Marko
  Potpuno ste u pravu. Onaj....rat.smrad,zlo,laz i fasizam...koji USA siri po svijetu,to isto Srbija radi na Balkanu. Mali brat se ugledao na velikog brata. Razlika skoro nikakva, samo sto je mali brat /Srbija/ dobila shizofrenog pristalicu u vama.

  Ime: Marko
  05.02.2012 20:01
  ... "sve dok ima gladnijeh po Americkim ulicama, sve dok guse anti-imperijalne pobune po Americi" - Perkovicu - ovaj Burns NEMA STA da "predlaze" bilo kome.

  Posteno bi bilo da "predlozi" VLASTITOJ administraciji da rijesi ovih par (NErjesivih!) "problemcica", prije nego sto nastavi.

  Gdje su se god NA PLANETI ovi americki imperijalni "demokrati" umijesali - sve samo zaudara na rat, smrt, zlo, laz i fasizam.

  Ime: Vitex
  05.02.2012 18:43
  Srbio, jesi li cula sta ti kaze ovaj Amer, znas li sta ti je raditi? Ovaj trecerazredni americki politicar bi sigurno imao velikih problema da na karti pronadje Srbiju, ali to nema veze on ponavlja sto mu je neki lobista ili savetnik rekao. Taj isti lobisti i savetnici su rekli Busu da napadne Irak i Avganistan. Sad kad su tamo popusili, valja naci neku muslimansku zemlju gdje ce biti uspesni i prihvaceni. Svetnik je prcenio da je to trenutno Kosovo i od tuda i naredba ovog trecerazrednika. Da je Srbija neka mocna zemlja onda bi se sigurno oglasio neko iz samog vrha vlasti, sobzirom da nije onda moze i ovaj minorni.
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.