Dostupni linkovi

Martić želi premještaj iz estonskog zatvora


Milan Martić u Hagu, ilustrativna fotografija
Milan Martić u Hagu, ilustrativna fotografija

Milan Martić, jedan od bivših vođa srpskih pobunjenika u Hrvatskoj, zatražio je u pismu od predsjednika Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodora Merona da ga vrati u haški pritvor iz Estonije, gdje služi 35 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim stanovništvom.

Optuženi je zatražio da ga se premjesti u haški pritvor dok se ne nađe neka „podobnija“ zemlja gdje bi odslužio ostatak kazne.

Martić je naveo da od 2009. godine, od kada služi kaznu u Estoniji – u zatvoru Tartu, doživljava konstantno kršenje ljudskih prava, budući da mu se uskraćuje adekvatna medicinska njega.

„Nedavno, zubni umetnuti most gospodina Martića se slomio, što mu je onemogućilo žvakanje na jednoj strani usta. Nakon zahtjeva da posjeti zubara, zatvorske vlasti su ponudile kao mogući datum odlaska k zubaru – dvije ili tri godine od danas. Nakon pritiska iz srbijanskog konzulata zatvorske vlasti su dopustile medicinsku intervenciju nakon pola godine.“, napisao je u zahtjevu pravni zastupnik osuđenika Predrag Milovančević, dodajući da se slično dogodilo i kad je Martić zatražio posjetu optičaru - što mu nije omogućeno ni nakon godinu i pol dana od zahtjeva.

Uz to spomenuta je i neadekvatna psihološka skrb te da je Martić zaveden kao agresivna osoba iako nije imao incidenata u zatvoru, kao ni da s njim nije ni obavljen razgovor.

Milovančević je argumentirao da se adekvatni uslovi nisu stvorili za Martića tijekom pet i pol godina služenja kazne „te se može samo zaključiti da Estonija neće popraviti uvjete te da je jedina opcija traženje premještaja u drugu zemlju ili ustanovu – zbog neprimjerenih uvjeta“.

Martiću i Miloševiću nije kao drugim haškim osuđenicima

Uz nabrajanje loših uvjeta u zatvoru spomenuto je i da je Martić zajedno u sobi od 9 m2 s još jednim osuđenikom (s kojim prema napomeni nema problema) te da su se do nedavno mogli tuširati samo dva puta tjedno po par minuta u hladnoj vodi. Trenutno im je tuširanje omogućeno svaki dan.

Sportske aktivnosti su također ograničene, a Martić može hodati svaki dan po jedan sat.

„Budući da je on dijabetičar, kojem se stanje može pogoršati, od najvećeg je značaja da ima dostupnu medicinsku skrb i uvjete.“, naglasio je Milovančević.

U pismu je istaknuto da iste neadekvatne uvjete trpi i Dragomir Milošević, osuđeni zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, budući da se i on tamo nalazi na odsluženju kazne od 29 godina zatvora zbog terora nad Sarajlijama.

Istaknuto je da trenutno obojica nemaju posla, a da je Martić za rad u zatvoru tek predviđen 2035.godine „što onemogućava njegovu resocijalizaciju i vodi u daljnju izolaciju“.

Ratni zločinac Milan Lukić također se nalazi u ovom društvu u estonskom zatvoru gdje izdržava doživotnu kaznu zbog zločina u Višegradu, no zbog nekih razloga on nije spomenut u Martićevom zahtjevu za premještajem.

Haški osuđenici inače izdržavaju kazne po cijeloj Europi u državama s kojima ICTY ima sporazum o izvršavanju međunarodne pravde, no do sada nikada nije bilo žalbi na uvjete smještaja. Zatvor Tartu inače je napravljen u 21.stoljeću po uzoru na europske zatvore. U zatvoru se nalaze administratvine zgrade, sobe za goste, sportski centri, učionice, prostorije za vjerske obrede i prostorije za profesionalno usavršavanje. U zatvoru se nalazi 479 ćelija veličine oko 10 m2.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG