Dostupni linkovi

Marnak: Od nadzora do partnerstva sa Kosovom


Gzavije de Marnak
Gzavije de Marnak
Arton Konushevci (priredila Amra Zejneli)

Na Kosovu nije sve apsolutno savršeno, ali desili su se pomaci i mnoge pozitivne promene na kojima smo zajedno radili i zahvaljujući tome, mi smo iz nadzorne prešli u ulogu partnerstva sa kosovskim institucijama, izjavio je u intervjuu za RSE odlazeći šef misije EU za vladavinu prava na Kosovu, Gzavije de Marnak.

On je podsetio da je tokom njegovog dvoipogodišnjeg mandata počeo dijalog Prištine i Beograda, kao i da je okončano nadgledanje nezavisnosti Kosova. Marnak je postizanje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama ocenio kao značajno.

“Ne bih rekao da je sve savršeno i još uvek ima prostora za poboljšanja. Zainteresovani smo i radimo da pobognemo Kosovu kako bi ispunilo svoje težnje na putu ka Evropskoj uniji. Podržavamo sve napore iz Studije izvodljivosti, kao i dijalog o liberalizaciji viza i o vladavini zakona”, kazao je on.

Govoreći o pravosudnom sistemu, odlazeći šef EULEX-a je istakao je da je uska saradnja kosovskih institucija sa EULEX-om počela da ukazala na put kojim treba ići.

“Imamo slučajeve korupcije, organizovanog kriminala, u koje su uključeni ljudi poznatog profila. Do sada smo rešili 400 slučajeva, a ostalo ih je još 300. Ono što je važno je to da institucije Kosova iz oblasti vladavine zakona ne samo da su spremne da deluju, već i pokazuju spremnost da same poduzimaju mere radi rešavanja predmeta”, istakao je šef EULEX-a.

De Marnak je dodao da je dijalog najbolji način za rešavanje pitanja severa zemlje.

“Mi trenutno nadgledamo policijske stanice na severu, prisutni smo u mitrovačkom sudu, razmatramo slučajeve... Sada, zahvaljujući dijalogu, radimo zajedno sa policijom i carinicima na graničnim prelazima... Nadam se da ćemo imati razumevanja i dobre dogovore. Potrudićemo se da automobilima šaljemo carinike i zvaničnike policije na te prelaze, ali videćemo kako će se stvari razvijati”, kazao je on.

Govoreći o korupciji u zemlji, odlazeći šef EULEX-a je istakao da korupcija pravosuđu nikada nije očigledna i da je to pitanje istražnih organa, dodajući da je za rasvetljavanje slučajeva potrebno vremena, te da institucije moraju da dokažu da su spremne da se bave istragom slučajeva.
XS
SM
MD
LG