Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 14:32 CET

  Bosna i Hercegovina

  Vehabije u BiH: Od Bočinje do Maoče

  Akcija u Maoči, Foto: Mirsad Arnautović
  Akcija u Maoči, Foto: Mirsad Arnautović
  U noći sa 1. na 2. februar 2010. oko 600 policajaca i pripadnika obavještajnih službi opkolilo je selo Gornja Maoča, između Tuzle i Brčkog, inače poznatom kao sjedište pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta.

  Tako je počela najveća poslijeratna policijska akcija nazvana “Svjetlost”, provedena po nalogu Suda i Tužilaštva BiH. Njen cilj je hapšenje i procesuiranje osoba osumnjičenih „za ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, napad na ustavni poredak i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje“.

  Tom prilikom uhapšeno je sedam državljana BiH i jedan državljanin R Hrvatske. Uhapšeni su: vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, Safet Barčić, Edis Bosnić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mersed Čekić, te Adnan Rustemi, državljanin Hrvatske. Njima je određen i jednomjesečni pritvor.

  Policija na prilazu Maoči dan nakon akcije
  „Mjera pritvora određena je zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, zbog mogućnosti ometanja istrage, uklanjanja dokaza i opće sigurnosti građana i imovine”, obrazložio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

  Priča o vehabijskoj, ili selefijskoj, zajednici u BiH i prijetnjama koje dolaze od nje počinje već kad su se uglavnom bivši pripadnici odreda El- mudžahedin Armije BiH, kojeg su činili borci iz zemalja islamskog svijeta, naselili u mjesto zvano Bočinja. Zatvorena zajednica izazivala je sumnju, a njihovo ponašanje i strah. Nakon što su napustili Bočinju, dio ih se povukao u Gornju Maoču i napravio gotovo eks-teritorijalnu zajednicu koja nije priznavala zakone BiH, u nju nije bio omogućen pristup nikome ko nije dio zajednice, uključujući i policijske snage, i u kojoj se živi po šerijatskim zakonima.

  POVLAČENJE U MAOČU

  Jusuf Barčić bio je do smrti vođa vehabijske zajednice
  Vođa zajednice je Nusret Imamović, za kojeg mnogi vjeruju da je nasljednik „šejha“ Jusufa Barčića, koji je u martu 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Iako je Barčić zagovarao radikalne stavove, te ih pokušavao inkorporirati u zvanične institucije Islamske zajednice u BiH, zbog čega je sa njima bio u sukobu, njegov svojevrsni nasljednik Imamović bio je još radikalniji.

  Povlačenje u Gornju Maoču počelo je nakon 11. seprembra 2001. godine. Od tada se o zajednici malo zna. Imamović se predstavljao, kako pišu bosanskohercegovački mediji, kao pripadnik samostalne autonomne oblasti Gornja Maoča, te održavao predavanja širom vehabijske zajednice u BiH. Kontroverzni Imamović poznat je po izuzetno radikalnim stavovima, te je i na web portalu putvjernika.com svojevremeno emitovao i poruke najtraženijeg teroriste na svijetu i vođe Al Kaide Osame Bin Ladena, te opravdavao samoubilačke napade.

  "Ovakav vid borbe ne smatramo zabranjenim, ali isto tako ne mislimo da ga treba koristiti kao što se koristi klasično uobičajeno oružje, nego samo u izuzetnim prilikama i situacijama", napisao je Imamović na portalu.

  Protiv Imamovića je 2008. godine Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodilo istragu zbog sumnje da je za petnaestak učenika osnovne škole izvodio nastavu po jordanskom nastavnom planu i programu. Tužilaštvo je istragu obustavilo zbog nedostatka dokaza.

  ORUŽJE ŠVERCOVANO U MRTVAČKIM SANDUCIMA

  Prilikom akcije u selu Gornja Maoča pronađena je i određena količina naoružanja, te su izuzeti određeni dokumenti, propagandni materijal, od kojeg veći broj na arapskom jeziku, kao i računari, CD-ovi i DVD materijali.

  Policijske strukture u BiH već dvije godine upozoravaju kako je opasnost od terorizma prisutna u zemlji, te da dolazi upravo od radikalnih predstavnika selefijskog učenja. Svojevremeno je i direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić potvrdio da se prate aktivnosti četiri grupe selefija, od kojih su dvije zanimljive zbog načina viđenja rješenja problema u BiH i svijetu, kao i da su spremne izvesti terorističke napade sa političkom pozadinom. Miletićeve tvrdnje potvrdio je i direktor policije RS Uroš Pena, uz detalj kako je kod nekih sljedbenika pokreta nađen i samoubilački pojas.

  Sadik Ahmetović: BiH akcijom "Svjetlost" napravila veliki napredak u izgradnji sistema bezbejdnosti
  Prethodni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović tada je negirao da selefijska zajednica u BiH predstavlja prijetnju po sigurnost BiH. No njegov nasljednik Sadik Ahmetović je, komentirajući akciju, kazao kako je "BiH napravila veliki napredak u izgradnji sistema bezbjednosti i time potvrdila spremnost da bude dobar partner EU".

  Također, ovaj pokret, kako se tvrdi, ima sljedbenike i u zemljama u okruženju. O naoružavanju ekstremnih bošnjačkih skupina pisao je i “Glas Srpske”, koji kaže kako se naoružavanje obavljalo od 2006. godine putem džemata u Austriji, a u BiH je, tvrde, dostavljano u mrtvačkim sanducima pogrebnog društva.

  „Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su i sa vehabijama u Novom Pazaru, i riječ je o istom pokretu koji se pojavio na ovim prostorima poslije rata u BiH“
  , izjavio je ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić za B92.

  Predsjedavajući parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Mirko Okolić kazao je kako je BiH, između ostalog, i neukidanjem viza od strane EU platila cijenu toleriranja radikalnih islamskih pokreta: "Federalne vlasti svjesno krše Ustav i zakone zbog odnosa prema Gornjoj Maoči, jer su dopustile grupi sljedbenika radikalnog tumačenja islama da ovo selo kod Brčkog bukvalno izdvoji iz sastava FBiH i pretvori ga u vehabijsku oazu."

  Žitelji Gornje Maoče povezivani su i sa planovima za terorističke napade u zapadnoj Evropi, uključujući i postavljanje bombe tokom sahrane pape Ivana Pavla II.

  ***

  Pročitajte i ovo:
  U Gornjoj Maoči uhapšeno sedam osoba
  Postoji li opasnost od vehabijskog pokreta u BiH?
  Da li se i ko naoružava u BiH?
  Teroristička prijetnja grupe selefija

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 5
      Naredni 
  Ime: SENAD KLJUCIC Grad: ZENICA
  14.02.2010 02:42
  NIKO NIJE KRIV DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO,A STO SE TICE OVE AKCIJE PRAVO NAPUHANA,BEZ PRAVOG RAZLOGA.PRVI DAN PRETRESA,KAZU,NADENE VELIKE KOLICINE ORUZJA,A NA KRAJU SE ISPOSTAVILO TRI LOVACKE PUSKE,ZA KOJE SU IMALI UREDNE DOZVOLE,DAKLE OCITO NEKOME TREBA PUBLICITET I BACANJE LJAGE NA OVE LJUDE JER PRAKTICIRAJU ISLAM,KOJI NIJE UOBICAJAN NA NASIM PROSTORIMA

  Ime: Bosnjak
  11.02.2010 08:55
  Hajde ba Faruk tvoja odbrana bi him dosla glave kad bi te neko sluso.To sto ti pricas mozes cuti samo u Sandzaku.Nadam se da ces i ti svoje dvoriste pocistiti.Selam iz jedinstvene BiH.

  Ime: Faruk Grad: Prijepolje
  10.02.2010 19:02
  Ugledni advokat iz Brčkog Osman Mulahalilović za "Dnevni avaz" kaže da je neshvatljivo to da Tužilaštvo BiH, odnosno ostale nadležne službe koje su bile uključene prekljuce u akciju, nisu saopćili koje je to naoružanje pronađeno u selu.
  (ovo je objavljeno 2 dana nakon napada policije na selo)

  - Postoji opasnost od naknadnog podmetanja dokaza, jer se uhapšeni terete za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, napad na ustavni poredak zemlje, izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Nadležni su bili dužni da nakon završene akcije saopće koliko, koje vrste i koje je vatreno oružje pronađeno - navodi advokat Mulahalilović.

  Ime: Faruk Grad: Prijepolje
  10.02.2010 16:46
  Razlog za određivanje pritvora Sud je naveo mogući utjecaj na svjedoke, ponavljanje istog krivičnog djela te remećenje javnog reda i mira.
  A ko ce da spreci teroriste koji su, na zalost, u drzavi da ne uticu na svjedoke, da policija ne pocini opet jos jedno krivicno djelo (kad se nadje oruzije, droga, eksploziv, itd objave se slike tih kuca ili mesta i oruzija UNUTAR tih mjesta UNUTAR kuca - je li iko video te slike??? Svako ko iznosi optuzbe duzan je izneti dokaze, a ne predpostavke i puke teorije), te da ne remeti javni red i mir??? Da li ce jedan mali punkt sa jednim covekom to da spreci? Ovde se radi o mafiji koja je unutar drzave. Gde su dokazi ili gde su stvarni kriminalci??? Razmislite malo...

  Ime: JASIN Grad: USA
  10.02.2010 15:54
  SUBHANALLAH
  TAKO MI ALLAHA OVO JE SAMO JOS JEDAN POKUSAJ OD STRANE NEVJERNIKA I OTPADNIKA DA UGASE ALLAHOVO SVJETLO I PONIZE ISLAM I MUSLIMANE...MUSLIMANI OPAMETITE SE!!!!!!!!!!

  Ime: Prle Grad: Otpisani
  10.02.2010 15:05
  Sta je Marku skinuti sajkacu, staviti fes, pa se predstaviti kao Faruk ?
  Nista! Sve za Srbiju.

  Ime: ilija-lovric Grad: ch
  09.02.2010 22:08
  Postovana redakcijo komentar Gos Dizdarevica je u potpunosti ne utemeljen .znamo mi jako dobro ,a zna i gos Dizdarevic ko to moze postavljat punktove i legitimisat ,gradjane pa svugdje u svijetu to radi policija akod nas vehabije -ekstremisti treba dase stidi funkcije koje obnasa .zar ovako nesto podrzavati je van svake pameti .Takve ekstremiste treba odmah protjerati ili dozivotna robija tako suse samo ponasali cetnici .92 na.pocetku rata ,.

  Ime: Ragib
  09.02.2010 11:38
  Ja ne znam ko je u BiH lud, a ko pjan. Pricam sa Srbima o vehabijama i oni kazu da se ih se uopste ne ticu vehabijske brade i kratke pantalonice i obrijane glave i da se ne osjecaju ugrozenim od njih. Sokci isto to kazu, Tako ispade da vehabije ugrozavaju samo muslimane. Meni vala to nije jasno. Bice da se vlast ulizuje Europi.

  Ime: Saten
  09.02.2010 09:58
  Plavi@...islamizacija muslimana...priznavanje apsolutne vlasti Allaha znaci apsolutno nepriznavanje svake druge vlasti...kad prodje sveti mjesec Ramazana,tjerajte ih da klanjaju stalno,neprestano,proganjajte nevjernike i inovjernike,...musliman je muslimanu brat,a ne covjek je covjeku brat...........To su nacela tvog uzora,Plai,Islamska deklaracija.

  Ime: plavi Grad: zeleno
  09.02.2010 09:01
  Es selamu alejkum svim muslimanima i lijep pozdrav ostalima.
  Poslanik islama s.a.w.s. je rekao : " Musliman prema muslimanu odnosi se kao zgrada ciji se dijelovi medjusobno vezu i cine jednu cvrstu cijelinu ."
  (Buharija).
  Komentari stranica of 5
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.