Dostupni linkovi

Prijava protiv DPS: Zapošljavanje pred izbore


Jedan od performansa MANS-a na ulicama Podgorice, ilustrativna fotografija
Jedan od performansa MANS-a na ulicama Podgorice, ilustrativna fotografija
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je optužila vladajuću Demokratsku partiju socijalista da, kršeći zakon, iznova nastoji da utiče na biračko tijelo zapošljavanjem uoči predstojećih lokalnih izbora koji će se ovog proljeća održati u polovini crnogorskih opština.
Dok DPS odbacuje sve optužbe, opozicija traži reakciju državnih organa.

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je prijave Državnoj izbornoj komisiji protiv državnih i lokalnih organa zbog kršenja zabrane zapošljavanja u 71 slučaju i Zavoda za zapošljavanje koji je omogućio takvo oglašavanje.

Programski direktor MANS-a Vuk Maraš, rekao je da, iako je prošlo samo devet dana od raspisivanja lokalnih izbora, već postoje brutalna kršenja Zakona o finansiranju političkih partija, odnosno njegovog dijela koji se odnosi na ponašanja u predizbornoj kampanji.

"Prednjači Montenegro airlines koji je objavio konkurs za 12 radnih mjesta, zatim ZIKS koji je raspisao 11 radnih mjesta, osnovne škole u Podgorici koje su ukupno raspisale 10 radnih mjesta, osnovne škole u Baru osam radnih mjesta MIP radnih mjesta i srednja stručna škola u Rožajama tri radna mjesta. Svako ko je oglasio radon mjesto od kada su se raspisali izbori pa do dana današnjeg je i prekršajno odgovoran za ovo kršenje zakona.MANS je sve ovo uputio državnoj izbornoj komisiji i mi se zaista nadamo da ćemo u Crnoj Gori po prvi put dobiti konkretan odgovor na zloupotrebu državnih resursa za partijske svrhe."

Vuk Maraš
Vuk Maraš
Maraš kaže da je MANS podnio prijavu DIK-u protiv svih prozvanih državnih organa i institucija, naglašavajući da zakon predvidja novčane kazne do dvije hiljade eura za svaki pojedinačni prekršaj, kao i da je prvi put omogućeno da se prekršiocima zakona zabrani obavljanje funkcije od šest mjeseci do dvije godine.

Vlada sa ministarstvima: vanjskih poslova, ekonomije, poljoprivrede, Uprava za sprječavanje pranja novca, Uprava za kadrove, Zavod za zapošljavanje i nacionalna avio kompanija Montenegro airlines oglasili su se zajedničkim, pisanim saopštenjem kojim negiraju tvrdnje MANS-a da je više organa državne uprave, lokalnih samouprava i privrednih društava u većinskom ili djelimičnom državnom vlasništvu prekršilo Zakon o finansiranju političkih partija.

Optužbe odbacuju i u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, a na adresu MANS-a šalju kontraoptužbu - da se ova NVO stavila u funkciju predizborne kampanje opozicije.

"Očito da ovoga puta kao i mnogo puta ranije kolege iz MANS-a i NVO sektora nijesu u pravu iz prostog razloga što su i vlada i državni organi i javna preduzeća gdje država ima većinsko vlasništvo ispoštovali zakon. Apsolutno nema ni jednog razloga zbog kojeg bi MANS reagovao na način na koji je reagovao juče. Međutim, očito da se MANS uključio u čitavu izbornu kampanju kao i do sada sa svojim stavovima. Sada je to brutalno protiv DPS-a",
kaže funkcioner DPS-a, Predrag Sekulić.

Najnoviji slučaj je samo najnovija epizoda u nizu optužbi dijela nevladinog sektora i opozicije da vladajuće partije, u predizbornom periodu, zloupotrebljavaju državne resurse da bi uticali na biračko tijelo.

Medjutim, opozicija se prethodnih godina ovim problemom stidljivo bavila, sve do afere "snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno, zapošljavanju i dodjeli kredita radi pridobijanja glasača.

Nakon izbijanja skandala, predstavnici medjunarodne zajednice su snažno sugerisali da se cio slučaj mora do kraja rasvijetliti. Tužilaštvo, kao i obično, nije našlo osnova za gonjenje, a ni parlamentarna istraga, tokom koje su saslušani najviši funkcioneri DPS-a, uključujući i njenog šefa, Mila Djukanovića, nije dala konkretne rezultate jer je zbog jednakog broja glasova vlasti i opozicije u Odboru usvojen samo tehnički izvještaj.

U medjuvremenu je usvojen čitav set izbornih zakona, ali povjerenje u izborni proces, očigledno, nije vraćeno jer u opoziciji smatraju da vladajući DPS uporno krši zakon.

"Ono što je MANS konstatovao je konstatovano odavno. Ta NVO samo daje dokaze i to je odličan posao što radi ali na žalost neće država da reaguje.Treba pokrenuti procedure. Mi očekujemo da Državna izborna komisija bude što prije formirana i da pokrene procedure povodom tih kršenja zakona", ističe Milutin Djukanović iz Demokratskog fronta.
XS
SM
MD
LG