Dostupni linkovi

Makedonija: Produbljuje se međuetnički jaz


Protest albanskih NVO u Skoplju - ilustracija
Protest albanskih NVO u Skoplju - ilustracija
Predrasude prema drugima, jezička, etnička, kulturna barijera, ispolitizovano društvo, rastuće nasilje i mržnja, čine međuetnicke odnose u Makedoniji veoma krhkim, a time i podložnim manipulaciji.

Još uvek postoje snage u zemlji kojima odgovara podgrevanje tenzija i koje profitiraju od toga, kažu sociolozi.

Profesor Petar Atanasov, ekspert za međuetničke odnose, smatra da ima puno stvari u društvu koje sne funkcionišu. Makedonske institucije više nude probleme, nego rešenja, politička komunikacija je loša, nedostaju debate, građani su podeljeni i po etničkoj i po političkoj osnovi, društvo ne nudi jednake mogućnosti za sve, kaže Atanasov.

"Naš sistem ili model življenja dovodi do toga da su etnički elementi i dimenzije mnogo izraženi, da se društvo etnificira, a da lojalnost ne ide ka institucijama i državi, već po grupama, odnosno ka etničkim liderima", rekao Atanasov.

Već godinama se s vremena na vreme rasplamsavaju međuetničke tenzije i sve mi to nalikuje kao da se sprema novi konflikt, kaze sociolog Hasan Jashari.

"Narod stremi da na neki način bude bliže sa svojima, stvara se jedan međunacionalni jaz i sve više se zatvaramo u nacionalne granice, pojačavamo nacionalni identitet, a ne građanski", ocenjuje Jashari.

Jashari: Krećemo se ka bezdanu

Inače, u proteklih godinu dana koegzistencija je nekoliko puta bila stavljena na probu. Događaji na skopskoj tvrđavi Kale, kada su se sukobile dve grupe zbog izgradnje crkve u tom reonu, incidenti na sportskim terenima, paljenja nacionalnih zastava, zatim tenzije izazvane karnevalskim maskama, koje su shvaćene kao uvreda islama, dvostruko ubistvo u Gostivaru koje je dobilo etnički predznak, a u zadnjih nekoliko dana sve češće tuče mladih ljudi u gradskom autobuskom prevozu, samo govore o krhkosti zajedničkog zivljenja.
Incident na tvrđavi Kale iz arhive
Incident na tvrđavi Kale iz arhive

Upravo incidenti se koriste od strane nekih političkih igrača koji žele da se umešaju u tu igru, ističe profesor Atanasov.

"Zašto jedan mali incident ima toliku reakciju? To je tako, zato što imamo mnogo podela u društvu i Makedonija verovatno može ući u grafik onoga što se naziva izlomljeno društvo. Znači bilo šta da se desi, odmah se reaguje i na kraju krajeva, uvek se kida gde ja najtanje", rekao je Atanasov.

Jashari kaže da u bliskoj budućnosti ne vidi način da se stvari reše.

"Ja vidim da se sprema jedan loš scenario i da će se stvari izmaći iz ruku. Na neki način se krećemo ka jednom bezdanu", smatra on.

Eksperti smatraju da su etnički odnosi prioritet ove države i ukoliko se ne gradi zajedniški život i ne rešavaju se problemi, uvek će vam nešto malo napraviti veliki problem.
XS
SM
MD
LG