Dostupni linkovi

Makedonija: Izbori za produbljivanje krize


Demonstrant spaljuje transparent sa likom bivšeg premijera Nikole Gruevskog, 14. april 2016.
Demonstrant spaljuje transparent sa likom bivšeg premijera Nikole Gruevskog, 14. april 2016.

Vladajuća VMRO-DPMNE je jedina od većih partija u predviđenom roku do ponoći podnela kandidatske liste za prevremene parlamentarne izbore zakazane za 5. jun.

Nosilac u prvoj izbornoj jedinici je predsednik partije i bivši premijer, Nikola Gruevski. Ostali potpisnici dogovora iz Pržina, nazvanog po istoimenom skopskom naselju, Socijaldemokratski savez, Demokratska unija za integraciju i Demokratska partija Albanaca nisu podneli svoje liste Državnoj izbornoj komisiji.

Za učešće na izborima su se prijavile još dve manje partije, koje na dosadašnjim izborima nisu osvajale poslanička mesta.

Politički analitičar Mitko Gadžovski smatra da, iako je njihovo pravo da odrede strategiju za koju misle da će biti najbolja u ovom trenutku, ipak ovaj potez VMRO-DPMNE znači nekonstruktivnost.

"Radi se o potezu kojim VMRO-DPMNE daje nadu svom članstvu da se izbori mogu realizirati 5. juna. Smatram da ovo neće doprineti rešavanju političke krize, naprotiv, samo će je produbiti", ocenjuje Gadžovski.

Međunarodnim naporima za rešenje političke krize u zemlji se priključio i specijalni nemački predstavnik za Makedoniju, Johanes Hajndl, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Skoplju.

Hajndl se susreće sa liderima četiri najveće partije, ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim i sa stranim ambasadorima u zemlji.

Analitičar Albert Musliu tvrdi da je veoma važno što se Nemačka direktnije uključila u rešavanje krize, dodajući da će glavni pritisak novog međunarodnog poslanika biti usmeren ka vladajućoj VMRO-DPMNE.

"Ne radi se o bilo kojoj evropskoj zemlji, već se radi o Nemačkoj, najjačoj ekonomiji u EU. Osim toga, sve ovo dolazi od sestrinske partije vladajućoj VMRO-DPMNE sa kojom su sarađivali duže vreme. Mislim da je to glavna poruka koju šalje nemačka administracija našoj političkoj eliti, tačnije vladajućoj VMRO-DPMNE", konstatuje Musliu.

U međuvremenu, nastavljaju se svakodnevni protesti u Skoplju i drugim gradovima u Makedoniji, na kojima se traži ostavka predsednika države Đorga Ivanova, te povlačenje njegove odluke o aboliciji 56 političara iz vlasti i opozicije povezanih sa aferom prisluškivanja, kao i povlačenje odluke o održavanju prevremenih izbora 5. juna.

Protesti "Šarene revolucije" traju već mesec dana, a njihova glavna odlika je bacanje farbe na neke objekte iz kontroverznog projekta "Skopje 2014".

XS
SM
MD
LG