Dostupni linkovi

Ljimaj i ostali proglašeni nevinim u slučaju Klečka


Priština: Građani slave oslobađajuću presudu Ljimaju i ostalima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Osnovni sud u Prištini u utorak je proglasio nevinim Fatmira Ljimaja i devetoricu boraca Oslobodilačke vojske Kosova koji su se teretili za ratne zločine počinjene 1999. godine.

Oni su bili optuženi za zločine nad Srbima i Albancima, i zarobljenicima iz srpske vojske i policije koji su se držani u improvizovanom pritvoreničkom centru od strane OVK-a u selu Klečka.

"Sudsko veće smatra da su argumenti Tužilaštva u znatnoj meri zasnovani na dokazima koje je obezbedio sada pokojni, svedok saradnik, Agim Zogaj. Međutim, sudsko veće smatra da dokazi koje je on obezbedio o važnim predmetnim stvarima, posebno o identitetu lica za koje je tvrdio da su izvršila krivična dela za koja su optužena, nisu potkrepljeni pouzdanim, nezavisnim dokazima i, u stvari, nisu dosledni drugim dokazima i u suprotnosti su sa istima. Uopšteno, sudsko veće je našlo da su, u važnom materijalnom pogledu, dokazi Agima Zogaja u celosti nepouzdani i da bi bilo nesigurno oslanjati se na iste u cilju osuđivanja okrivljenih za krivična dela iz optužnice", stoji u saopštenju EULEX-a.
Fatmir Ljimaj nakon donošenja presude, 17. septembar 2013.
Fatmir Ljimaj nakon donošenja presude, 17. septembar 2013.

Ljimaj se nakon donošenja presude zahvalio svima onima koji su verovali u “njihove reči, u oslobodilački rat, u pravdu i u ono što smo govorili”.

“Zahvaljujem se i sudskom telu koje je na osnovu dokaza donelo oslobađajuću presudu svim borcima”, dodao je on.

“Ono što smo izjavljivali o neistinitom dokazu Agima Zogaja, to je dokazalo i ovo sudsko telo, navodeći da rukopis, zapravo da je čuveni dnevnik koji je bio upotrebljen protiv Fatmira Ljimaja i ostalih, napisao neko drugi. Verujemo da je ovo velika pobeda pravde, jer pravdu dele sudovi, a ne tužilaštva. Verujem da Fatmir Ljimaj i njegovi saborci imaju prava da uživaju mir na Kosovu koje su oslobodili i nadamo se da je ovo kraj svih procesa protiv vojnika OVK koji su se borili za odbranu svoje zemlje”, izjavio je Ljimajev advokat Tom Gashi.

Premijer Kosova Hashim Thaci pozdravio je presudu. U saopštenju se navodi da je "ovim sudskim postupkom dokazana još jednom čistoća pravedne borbe OVK".

"Vlada Republike Kosovo je od početka ovog procesa verovala u njihovu nevinost i pravdu borbe OVK-a", navodi se u saopštenju.

U Udruženju nestalih Srba razočarenje

Specijalno tužilaštvo Kosova poštuje odluku suda, izjavio je Džonatan Ratel, glavni EULEX-ov tužilac.

“Znali smo da će ovo biti teško krivično gonjenje od samog početka", izjavio je Ratel dodavši da će se temeljno razmotriti presuda i pravo za podnošenje žalbe.

Ratel je istakao da ovaj slučaj nije bio uperen protiv OVK.

"Na kraju želeo bih da izjavim da ovaj slučaj nikad nije bio krivično gonjenje OVK, to je bilo krivično gonjenje određenih pojedinaca”.

Milorad Trifunović iz Udruženja nestalih Srba sa Kosova u izjavi za RSE navodi da je razočaran presudom.

“Mogu da vam kažem da nisam iznenađen takvom presudom s obzirom da svi koji odgovaraju za nestanak Srba i njihova ubijanja na Kosovu, a albanske su nacionalnosti, ne budu osuđivani iako ima dokaza i svega. Znam da je sudsko veće bilo mešovito, ali zaista… zatečen sam i normalno da sam razočaran takvom presudom. Mi smo obeshrabreni i jednom i drugom vladom i u to sudstvo nikada nismo ni imali neko poverenje”, kazao je on.
Sandra Orlović, foto: Medija centar Beograd
Sandra Orlović, foto: Medija centar Beograd

Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže za RSE da je iznenađena oslobađajućom presudom s obzirom da je Vrhovni sud Kosova nedavno odlučio da se izjava zaštićenog svedoka Agima Zogaja ipak uvrsti u spise tog predmeta, a koja je bila ključni dokaz protiv svih 10 optuženih.

„Ono što se desilo u jednom od poslednjih dana suđenja desetorici optuženih u predmetu Klečka jeste da je prvooptuženi Arben Krasnići podneo kao dokaz medicinsku dokumentaciju koja navodno govori o tome da je on u vreme izvršenja zločina bio u bolnici, dakle da nije mogao biti na mestu izvršenja zločina. Za mene je ova presuda ipak iznenađujuća zato što su navodi zaštićenog svedoka Agima Zogaja bili vrlo ubedljivi, potkrepljeni samom činjenicom da je odveo istražitelje EULEKS-a na mesto gde su žrtve sahranjene, ubedljivi i zbog toga što je on priznao da je sam učestvovao u zločinima koji su deo opzužnicie, tako da je došlo do jednog neočekivanog obrta u samom predmetu i teško mi je da bez čitanja presude, bez čitanja obrazloženja razumem kako je sud mogao da prihvati medicinsku dokumentaciju koja se pojavljuje u zadnji čas pre zaključenja glavne rasprave“, kaže Orlović.

„Kada dođe do ovakve presude najljudskije je prvo se setiti porodica žrtava, koje su ubijene u ovom zločinu, i njima će sigurno ova vest doneti jedno dodatno ogorčenje i nezadovoljstvo. Ovo je prvostepena presuda i videćemo šta će na ovu presudu reći Vrhovni sud Kosova, ja verujem da će se tužilac EULEKS-a na nju žaliti. Ali takođe mislim da ova presuda suda u Prištini govori o jednom ozbiljnijem, dugoročnijem problemu, a to je jedan ozbiljan izazov sa kojim su suočeni tužioci, istražitelji EULEKS-a i uopšte sistem pravosuđa na Kosovu, a to je dokazivanje i vođenje postupaka protiv pripadnika i oficira OVK koji su optuženi za zločine nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu. Dakle, to se pokazuje sada kao jedan jako veliki i ozbiljan izazov za njih i teško da se sada nazire neki odgovor na ovaj izazov“, ocenjuje Sandra Orlović iz Fonda za humanitarno pravo.

Utvrđeno da je OVK 1999. upravljala pritvorskim centrom u selu Klečka

Osim Fatmira Ljimaja, veće Osnovnog suda sastavljeno od dvoje EULEX-ovih i jednog kosovskog sudije, u utorak je oslobodilo optužbi i okrivljene Arbena Krasnićija, Nasera Krasnićija, Nasera Šalju, Nedžmija Krasnićija, Behljulja Ljimaja, Šabana Šalju, Sabita Šalju, Besima Šurdaja i Refkija Mazrekua.

Sudsko veće je optuženima ukinulo i meru javljanja stanici policije i naložilo da im se vrate pasoši.
Građani ispred suda išekuju donošenje presude, Priština, 17. septembar 2013.
Građani ispred suda išekuju donošenje presude, Priština, 17. septembar 2013.

Veće je istovremeno utvrdilo da je OVK 1999. godine upravljala pritvorskim centrom u selu Klečka, da se prema nekim licima loše postupalo.

Utvrđeno je, kako se navodi u saopštenju EULEX-a, da su Dragoljub Tanasković, Žarko Filipović, Života Todorović, Dragan Vučetić i Bojan Cvetković ubijeni a njihova tela sahranjena na lokaciji KER01 u selu Klečka, da su Veljko Marković i Nebojša Ɖuričić ubijeni a tela sahranjena na lokaciji KEQ01 u selu Klečka, kao i da se Arben Avdulji, za koga je Agim Zogaj naveo da je, takođe, ubijen u Klečki, zvanično vodi kao nestao.

Strane imaju pravo na žalbu.

Prvo suđenje optuženima počelo je 13. juna 2011. Okružni sud u Prištini je 2. maja 2012. oslobodilo Fatmira Ljimaja, Nasera Krasnićija, Nedžmija Krasnićija i Nasera Šalju svih tačaka optužnice. Pre toga je još šestoro drugih optuženih bilo oslobođeno svih optužbi. EULEX-ov tužilac je tada najavio žalbu na presudu.

20. novembra iste godine je Veće Vrhovnog suda poništilo presudu prvostepenog suda, te je naloženo ponovno suđenje.

Veće je tada odlučilo da su dokazi Agima Zogaja, poznatog i kao „Svedok X“, prihvatljivi za razmatranje, koji su marta 2012. bili odbijeni. Inače, zaštićeni svedok u slučaju Klečka, Zogaj, je septembra 2011. izvršio samoubistvo. On je nađen mrtav u Nemačkoj.

Dva dana kasnije EULEX-ov sudija iz Okružnog suda u Prištini je odredio pritvor jednomesečni pritvor za Fatmira Ljimaja, i trojicu ostalih, jer se smatralo da postoji rizik od bekstva i od ometanja dokaza.

11. decembra 2012. mešovito veće Vrhovnog suda naložilo je ponovno suđenje protiv šestoro optuženih u drugom delu predmeta “Klečka“.

Sudsko veće Vrhovnog suda usvojilo je žalbu specijalnog tužioca iz EULEX-a i poništilo presudu prvostepenog suda, kojom su bili oslobođeni Arben Krasnići, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besim Šurdaj i proglasilo prihvatljivim dokaze Agima Zogaja, kao i dokaze koji su konfiskovani prilikom pretresa prostorija Nasera Krasnićija i Fatmira Ljimaja.

U junu je svih desetoro okrivljenih pušteno iz kućnog pritvora, ali su bili dužni da se svakodnevno javljaju stanici policije.

3. septembra EULEX sudija iz Osnovnog suda u Prištini ukinuo je kućni pritvor za deset osoba osumnjičenih u slučaju Klečka.

Inače, novembra 2005. Haški tribunal je oslobodio Fatmira Ljimaja koji je u februaru 2003. bio optužen za umešanost u zločine nad srbskim i albanskim civilima tokom rata 1998. godine.
XS
SM
MD
LG