Dostupni linkovi

Latinica nepoželjna u Čačku: Opozicija nema na desničarske ispade


Predizborni bilbord desničarske stranke Dveri (arhivska fotografija)
Predizborni bilbord desničarske stranke Dveri (arhivska fotografija)

Predsednik čačanskog odbora Dveri Dragan Ćendić tokom zasedanja lokalnog parlamenta latinicu je nazvao ustaškim pismom i za skuštinskom govornicom pocepao dokument koji je napisan latinicom. Ako je ovakav eksces i očekivan od predstavnika jedne desničarske organizaacije, začuđuje i zabrinjava odsustvo bilo kakve reakcije takozvanog građanskog dela čačanske opozicije na ovaj ispad.

Draganu Ćendiću zasmetalo je što je jedan deo izveštaja o radu Predškolske ustanove ’’Radost’’ napisan latiničnim pismom.

„Grubo kršite Ustav Srbije o zvaničnoj upotrebi srpskog pisma ćirilice u službenoj prepisci. Najmanje što mogu da uradim kako bih opomenuo direktore javnih preduzeća i one koje im upućuju ovako nakaradne izveštaje, je da se prema ovom dokumentu odnosim onako kao se u Hrvatskoj odnose prema našoj pravoslavnoj ćirilici. Da se više nikada ne ponovi da nam dostavljate izveštaje na ustaškoj latinici“, rekao je Ćendić, pocepavši latinično napisani dokument.

Zanimljivo je da se niko od odbornika takozvane građanske opozicije (DS, SDS, SDP, LDP i Dosta je bilo) nije pobunio što je Ćendić latinicu poistovetio sa ustaškim pismom, već je to učinio skupštinski predstavnik vladajuće SNS Aleksandar Maksimović.

„Ne znam zašto se latinica kod nekih ljudi i u njihovim glavama automatski projektuje na Hrvatsku i na nekakve veze sa ustaštvom. Koliko je meni poznato, latinica je službeno pismo i u BiH, Crnoj Gori i Sloveniji, tako da apsolutno nisam video nijedan razlog zbog čega bi se to dvoje povezivalo i zbog čega bi na necivilizacijski i nekulturan način izašao za govornicu, to rekao i na kraju pocepao skupštinski materijal“, kaže Maksimović.

Prvi čovek čačanskih demokrata Dragan Brajović ističe da ga ne iznenađuju postupci predstavnika Dveri, ali smatra da odgovornost što Ćendić nije sankcionisan snosi predsednik gradske Skupštine Veljko Negovanović, a ne opozicija.

„U tom slučaju trebalo je da se izrekne najmanje opomena onome ko je izrekao takve reči. Čačak ne sme da bude grad odakle dolaze izjave koje se mogu protmačiti kao ksenofobične i uperene prema drugim nacijama i pismima“, navodi Brajović.

Negovanović, s druge strane, priznaje da je napravio grešku što nije kaznio odbornika Ćendića, ali i dodaje:

„Moram da priznam da ponekad volim da dobiju do kraja priliku da kažu to što misle i pokažu kako se ponašaju.“

Ovo nije prvi put da odbornici opozicionih Dveri cepanjem skupštinskog materijala reaguju na okolnost da je deo tih akata ponekad ispisan latiničnim pismom. Na jednoj od prethodnih zasedanja zastupnik ovog pokreta Aco Đenadić uz istu argumentaciju pocepao je predlog odluke o poveravanju prava na TV prenos sednica skupštine.

Đenadić se pre četiri godine suočio i sa petodnevnom zatvorskom kaznom, jer nije želeo da potpiše policijski zapisnik, pošto mu je saobraćajac latinicom napisao kaznu od 5.000 dinara za nepropisno parkiranje.

Čačanskog novinara Nebojšu Jovanovića ne iznenađuje ćutanje građanskog dela opozicije i javnosti o ovom pitanju. On smatra da je građanska opcija u Čačku u potpunoj defanzivi poslednjih desetak godina i ističe da su se svi povukli pred naletom primitivnog nacionalizma.

„Mislim da je to povlačenje pogrešno, jer se oni neće zaustaviti. Bojim se da nećemo dugo čekati da sa verbalog pređu na fizičko nasilje, što se ranije i događalo. Podsetiću da su iz Čačka svojevremeno proterali hodžu jer se navodno bavio magijom. Svako ko u nekom smislu ne bude po njihovom kalupu postaće potencijalna meta“, zaključuje Jovanović.

XS
SM
MD
LG