Dostupni linkovi

Lasić: Dodik i Lagumdžija su davitelji socijademokracije


Mile Lasić
Mile Lasić

Profesor Mile Lasić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa govori o tome zašto je propala ideja socijaldemokratije u BiH.

RSE: Zbog čega je u Bosni i Hercegovini – ovi su izbori to apsolutno pokazali – propala ideja socijaldemokratije, odnosno ljevica?

Lasić: Prvo je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čelu s drugom Miloradom Dodikom, zabasao u nacionalističke vode, iz koje više ne umije izaći, i time je zadavio ideju socijaldemokracije, bolje reći, odveo svoju stranku na stranputicu. Potom se drug Zlatko Lagumdžija lažno predstavljao multietničarom i bh. socijaldemokratom od formata, a istovremeno je od Socijademokratske partije (SDP) napravio bošnjakocentričnu stranku, i više od toga, monopolizirajući i lažno se predstavljajući i socijaldemokratom i demokratom. Na kraju ostaje tužan rezultat, a to je da mi zapravo više nemamo, izuzev u par marginalnih skupina, elemente socijaldemokracije. Ideja socijaldemokracije je ponižena, a njezini formalni protagonisti tipa Dodik i Lagumdžija ući će u povijest kao davitelji socijaldemokracije, i Lagumdžija k tomu i kao davitelj ideje alternative u Bosni i Hercegovini.

RSE: Ostaje otvoreno još jedno pitanje kada govorimo o ljevici: rasutost glasova, odnosno rasparčanost SDP-a prije svega, na male stranke.

Lasić: Sve se to može tako reći, ali glavnina SDP glasova je prešla zapravo novoosnovanoj Demokratskoj fronti Željko Komšić, kako se ona krasno po socijaldemokratski zove. Moje sumnje su da će isti oni ljudi, koji su bili lakovjerni prije četiri godine upuštajući se u avanturu na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, doživjeti uskoro slična razočarenja i sa ovim novim liderom, koji je zapravo čovjek malog kapaciteta, a velike ambicije.

RSE: SNSD je prije deset godina uništio ideju socijaldemokratije u Republici Srpskoj i to više apsolutno nije socijaldemokratska partija, iako se tako zove. Je li to razlog zbog kojeg su oni zapravo jedini ostali na vlasti nakon ovih izbora?

Lasić: Sa pozicije održanja vlasti, očigledno je u ovakvoj zemlji u kojoj postoje samo nacioni i postoji veoma mali broj građana, pogotovo građana koji su ujedno i pripadnici nacije, a ne furaju se na neku nadnacionalnu koncepciju, ispravno je uradio sve bivši drug Milorad, ali definitivno je uništio tu ideju. Ona i tamo, kao i u Federaciji, postoji - kao sjećanje na ideju socijaldemokracije – u malim i marginalnim partijama, ali, kao ideja ili alternativa ne postoji. I utoliko je naša tragedija veća. Za cijelu zemlju.

XS
SM
MD
LG