Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:10 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Washington 'između redova'

  John Kerry
  John Kerry
  „Mi smo uložili vojne investicije u uspjeh Bosne, uložili smo i finansijske investicije u njenu obnovu, sada je vrijeme za konačnu investiciju – diplomatsku – da se spriječi potencijalno destabilizujuća kriza u budućnosti“.

  Tako je prije nepune tri  godine – u komentaru za „Global Post“ 30. maja 2010. objavljenom pod naslovom „Članstvo u NATO-u bi stabilizovalo Bosnu“ – pisao predsjedavajući Senatskog komiteta za spoljnu politiku, demokratski senator iz Masačusetsa Džon Keri (John Kerry).

  Keri je značajna ličnost na američkoj političkoj sceni. Na izborima 2004. godine bio je predsjednički kandidat Demokratske stranke: poražen je od Džordža Buša (50,7 prema 48,3 posto glasova) i od tada je predsjedavao senatskim komitetom za međunarodne odnose. U toj ulozi pored ostalih spoljnopolitičkih inicijativa bio je dosljedan zagovornik proširenja NATO-a uključujući i prijem Bosne i Hercegovine u njegovo članstvo.

  Zajedno s najuticajnijim republikancem u tom komitetu, Ričardom Lugarom (Richard Lugar), Keri je 3. avgusta 2009. godine podnio formalni akt u Senatu podržavajući dalje proširenje saveza koje bi uključivalo i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru „kao evropske demokratije koje su u stanju i voljne da ispune odgovornosti članstva“.

  Kerijev komentar i podrška prijemu Bosne i Hercegovine u NATO ovih dana dobijaju dodatnu težinu i značaj: očekuje se da će ga američki predsjednik Barak (Barack) Obama ovih dana predložiti za novog državnog sekretara nakon ranije najavljenog povlačenja Hilari Klinton (Hillary Clinton) s položaja šefa američke diplomatije.

  Nakon punih sedam godina odsustva bilo kakvih domaćih inicijativa ili pomaka u ostvarivanju projekta „euroatlantskih intergracija“ – pridruženja Evropskoj Uniji i NATO-u – ne treba da iznenađuje kada se i zagovornici i protivnici značajnijeg međunarodnog angažmana u Bosni i Hercegovini ovih dana oglašavaju s razmišljanjima o tome šta bi imenovanje Kerija za državnog sekretara moglo značiti za tu zemlju i njene susjede.
  Oni koji bi željeli da vide aktivniju međunarodnu ulogu ukazuju na Kerijev zaključak kako su „hrabra diplomatija u Dejtonu i vazdušni udari NATO-a okončali genocid“ ali nije se ostvarila ni vizija Bosne u miru sa samom sobom: „Taj posao ostaje nezavršen. Dok američki, evropski i bosanski zvaničnici razmatraju bosanske sadašnje političke probleme i buduću integraciju u Evropu, transatlantska zajednica mora još jednom hrabro djelovati da pomogne toj zemlji da prevaziđe svoju užasnu prošlost“- napisao je Keri zaključujući: „Na neki način, bosanska politička sadašnjost je zatvorenik sporazuma iz prošlosti koji mora biti promijenjen“.

  Keri je u članku za „Global Post“ demonstrirao blisko poznavanje uzroka i manifestacija blokade proevropskih reformi navodeći kako danas „neke bošnjačke vođe pozivaju na ukidanje entiteta bosanskih Srba, a srpske vođe prijete otcjepljenjem“.

  O tome šta bi Keri mogao učiniti u vezi s Bosnom ne može se „gatati“ bez uvida u smjer i prioritete ukupne američke spoljne politike u drugom Obaminom mandatu

  Izvlačiti iz Kerijeve opaske o „sporazumu koji mora biti promijenjen“ očekivanje da bi to mogla biti najava aktivnijeg američkog angažmana u Bosni i Hercegovini bilo bi znak površnosti u razumijevanju i tumačenju njegovih pogleda. On je, naime, zagovarajući euroatlantsku pomoć u prevladavanju blokada uvijek naglašavao provorazrednu odgovornost domaćih političkih prvaka. Kad je – zajedno s Lugarom – podnio Senatu akt o podršci prijemu Bosne i Hercegovine u NATO on je pozvao na „saradnju s predstavnicima vlade Bosne i Hercegovine u utvrđivanju realističnih rokova i plana... za ispunjavanje kriterija za članstvo, s ciljem unapređenja funkcionalnosti vlade ... putem postizanja opšteprihvaćenih političkih, vojnih, ekonomskih i društvenih standarda“. U tom dokumentu izričito se kaže kako podrška Sjedinjenih Država zavisi od ispunjavanja tih zahtjeva i kako „kriteriji za članstvo ne smiju biti iznevjereni“.

  Keri je i onda kad je predsjedavao raspravama u svom komitetu o proširenju NATO-a, reagujući na bojazni nekih senatora kako bi se s prijemom država nespremnih za članstvo mogla uvesti kategorija „korisnika kolektivne bezbjednosti“, rekao kako se od novih članica očekuje da i doprinose međunarodnoj bezbjednosti. U tom smislu zapaženo je da Bosna i Hercegovina – učešćem u misijama NATO-a – već i daje takav doprinos.

  O tome šta bi Keri, ako budu potvrđena očekivanja o njegovom imenovanju za državnog sekretara, mogao učiniti u vezi s Bosnom ne može se „gatati“ bez uvida u smjer i prioritete ukupne američke spoljne politike u drugom Obaminom mandatu:  Predsjednik je, predstavljajući svoje kandidate za ministra odbrane i direktora CIA, učinio nov korak prema „odgovornom okončavanju rata u Afganistanu“ a među ključnim izazovima nacionalne bezbjednosti su njena povećana efikasnost u suzbijanju svjetskog terorizma u uslovima opadajućeg nacionalnog budžeta; obuzdavanje iranskih nuklearnih ambicija; značajnija uloga u okončavanju državnog nasilja u Siriji; nove inicijative prema Aziji i novim ekonomskim partnerstvima.

  Pred tako složenom slikom savremenog svijeta – svakako je dobro što na čelu američke diplomatije ostaje ličnost s bliskim poznavanjem bosanskih prilika ali iz perspektive ovog komentatora to je ipak prije najava kontinuiteta nego promjene američke politike. A to znači iskrenu podršku ispunjavanju uslova za napredovanje prema euroatlantskoj budućnosti.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  14.01.2013 18:13
  Hmmm, ko bi to rekao... vec se jedan odazvao Kurspahicevom prizivanju rata sa pozivanjem na ukidanje dejtona kako @Joxa rece pa preduhitrio:
  "Miniran spomenik Armije RBiH u Mostaru"

  Stvarno, zasto bi ukidali ovakvu slogu i slobodu?
  Odgovor

  Ime: Tuzlak
  16.01.2013 01:00
  Zlatko, ti znas ponekad i analitiski dobro da razmisljas, ali zapravo nikda nisi dobro ocijenuo i procijenuo odake zapravo dolazi istinska opasnost po opstanak Bosne i Hercegovine.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  16.01.2013 08:58
  Ok...A sta mislis da pocnes vec jednom sa pisanjem komentara koji ce biti sadrzajniji pa da saznam koja je to istinska opasnost po BiH...ovako niti pozvan niti priznat, djelis lektorske kritike..lijepo napisi sta milis i to je to, pa cemo argumentima viditi sta je istinsko a sta nije...
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  14.01.2013 21:18
  Cuj Zlatko,vjerovatno su to uradili zbog "ugrozenog polozaja" u BiH!
  Tako se stiti"vitalni nacionalni interes" u Hercegovini !?
  "DEJA VU"

  Ime: DK
  14.01.2013 07:46
  Kada se procita ova Kurspahiceva kolumna dobija se utisak da gospodin Kurspahic zali sto Dzon Keri "nema vremena"i nece se bitno baviti Bosnom i Hercegovinom. On se dobro jseca Kerijevih prijasnjih izjava i sa zaljenjem konstatuje da se Amerika nece previse mijesati u Bosni.
  Gospodine Kurspahicu vi bi ste kao iskusni novinar mogli i sami nuditi rjesenja za bosanske probleme, a ne "zaliti" sto ce se Amerika sve manje mijesati.
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  14.01.2013 18:46
  DK@
  Ocigledno,tebi ne odgovara ta varijanta sa Amerima ! Znaci,ti si od onih sto prizeljkuju da se stanje ne mijenja,da ostane isto,tj sto gore to bolje !? Pa da...Znam,takvo stanje prizeljkuju samo oni koji bi da razvaljuju BiH,da je dijele i razvaljuju .Hocete kompenzaciju za izgubljeno Kosovo ? E,nece to ici kako ste zamislili. Tek ste poceli placati cijenu za 90-te,i to nije kraj.

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  13.01.2013 01:22
  Ma ja gospodine Kurspahiću, krajnje je vrijeme da počne drugo poluvrijeme sukoba u Bosni! Samo vi huškajte na rat promjenom Dejtona, ovaj put nema ni potrebe preglasavati...
  Aferim matori!
  Odgovor

  Ime: Za Joxa Grad: Sarajevo
  14.01.2013 18:17
  Ako cemo da se nelazemo ovo vam dodje ne drugo poluvrijeme nego po americkom 5 ining. Odkako je Turska napustila ove krajeve vi Srbi sve nesto na ratujete sa svojim komsijama na rate, mic po mic. 1991 i 1992 komsije se dignuse ko da je sredina 1945 a subare i kokarde postadose moda. Za mene taj 2 svjetski rat bio zavrsio dok izgleda za neke nikada nije ni stao.
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  14.01.2013 19:55
  Jarane, polupo' si lončiće!
  Ajd' sad', žmiriš ponovo!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 17:18
  Liebe Joška, dokle god ima tako konstruktivnih predloga poput ovog Vašeg, tj. dokle god takvi predlozi nailaze na odobravanje "širokih narodnih masa", verujem da im treba izići u susret.
  Kako onomad reče D. Kovačević, nas Srba ima taman za 15 minuta nekog novog rata.
  Pa, taman bismo mogli i to da otaljamo...
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  14.01.2013 19:58
  Liebe Milifoje,
  Oš' ti ikada nešto suvislo napisati?
  Odgovor

  Ime: MIlivoje Radaković
  14.01.2013 22:14
  Liebe Joška, recite mi koju tačno od ove 3 rečćnice ne razumete?
  Ja ću Vam sve rado potanko objasniti.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  13.01.2013 21:08
  Amerikanci su napravili dejton i PC u njemu i jos ga nazvali "Okvirni" sporazum...da ne bude zabune da je sve rijeseno...Nego, da li da te ocekujemo medju dobrovoljcima na drugom poluvremenu, ili kao i do sada sa "bezbedne udaljenosti"??
  Odgovor

  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  14.01.2013 16:34
  Jest' Zlaja, "Okvirni" sporazum, ali da se nadalje stvari riješavaju dogovorom! Vi se dole samo preko nišana znate dogovarati! Što se dragovoljstva tiče, to sam ti poodavno poručio, moja dragovoljnost će se očitovat paraćenjem drugoga poluvremena isključivo preko HD-a...
  Pozdrav sa "bezbedne udaljenosti"!
  Odgovor

  Ime: Za Joxa Grad: EU
  15.01.2013 09:18
  Kojim dogovorom Joxa ? Kako da se dogovaras s nekim,ako toga interesuje samo odvajanje i rusenje BiH ? Onaj koji to zeli i radi,taj ne zeli nikakav dogovor,a ni napredak.To ti veoma dobro znas,kao i mi svi. Pa to Dodik svaki dan potvrdjuje svojim izjavama po razno-raznim medijima,a ti pricas o nekom dogovoru ! Joxa,rs ne zeli nikakav dogovor !? Oni Joxa zele da budu drzava
  u drzavi,valjda ti je to poznato ?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  15.01.2013 00:11
  Da, a nekima je dogovor znaci "status Quo"....a ne normalizacija.
  Nisam ni drugacije ni ocekivao...najjaci i najpametniji su iz prve minhenske i trece angloamericke udarne garave brigade.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  13.01.2013 20:57
  Zasto bi pocelo"drugo poluvrijeme,"i ko bi ga to pokrenuo ? Nije taj sporazum sveto pismo,i da se ne moze mijenjati. I otkud sad Kurspahic huska na"drugo poluvrijeme"? On samo prenosi misli i sugestije buduceg drzavnog sekretara.To su Kerryjeve rijeci,a ne Kurspahiceve.
  Odgovor

  Ime: Marko
  13.01.2013 12:12
  E neka si mu rekao Joxa!

  Ja pokusavam, uistinu ne tako ostro kao ti pa cak i dokumentima, ali bjesomucna cenzura americke "slobodne evrope" - ubi se brisuci komentare!
  Lijep pozdrav
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  14.01.2013 07:41
  Marko@
  Nije ni tebi lako, druze Marko !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.01.2013 17:22
  Simpatično je kako drug "M" veruje da se komentari "brišu" i da se neko tamo u bunkerima centrale RSE znoji od silnog posla....
  Tako drug "M" ilegalac ometa vojne transporte novog stetskog poretka upućene u zemlje istine, ljubavi i slobode.
  Drugovi Tihi i Prle mu "čuvaju leđa".
  Odgovor

  Ime: M
  15.01.2013 12:39
  Ne samo znoji - "gospodine" Radakovicu - nego cak intenzivno preznojava. (nije lako protiv svoje savjesti. Uistinu onom koji je i posjeduje)
  Evo ne znam koji po redu koment su izbrisali, jer se bavi argumentovano temom.
  Po starom obicaju ce vjerovatno propustiti ovaj besmisleni dijalog sa vama "gospodine" Radakovicu.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  15.01.2013 18:20
  Može biti da je to zato što se bavi argumentovano temom :D
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  15.01.2013 16:07
  Marko@
  Dobro ja rece jucer,nije ni tebi lako druze Marko ! Hoce to,hoce...
  Mislim,to proganjanje !? Mislim da postoji jedna adekvatna,strana rijec za tu bolest ? Na vrh mi je jezika,a nikako da je se sjetim !
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  13.01.2013 21:15
  Jeste, cuo sam da je RSE uveo trecu smjenu cenzora samo da nadziru tvoje postove da nebi slucajno se saznala Istina...eno od silnog pritiska i direktor RSE dao ostavku, cita covjek istinu a mora da pise po diktatu :-)).

  Ime: Sana
  12.01.2013 08:46
  Bosna je bila,jeste i bit će unikat.Za nekoga filigranski uradak,za neke vulgarna imitacija.Taj ugao posmatranja mnogima stvara iluziju da bi od Bosne mogao stvoriti svoju vlastitu umotvorinu i obezbijediti si ,,slavu".E,pa,neće moći.Bosanska tvrdoglavost je poznata,pa i kad je protivna sama sebi,ona se održava.Ona je naumila,a na to je prisiljena,da opstane u ,,razbijanju" :na moje,tvoje i njihovo.Da se zna da ima i :nas,i vas,i njih,a ne samo nas.Nije mogla opstati kad smo bili samo :mi.I džaba sav svijet,nema dogovora dok se ne dogovore oni čija je Bosna sudbina.Tako će svako moći da uredi svoj đardin i uzgaja svoju kameliju.Dotada,nema koristi gledati preko okeana u neke ostarjele i prokisle političare da nam donesu boljitak.Ni u gramzive susjede koji su se ugnijezdili u samo srce i hoće ga iščupat pod raznim izgovorima i svojatanjima.Gori su nam ovi bliski,,rođaci"sa istoka i zapada nego naša teška sudbina graničara između dva zla.Nadati se da će svi povući svoje prste u sopstvene rukave i pustiti jednom da Bosni svane.A svanut će.Sigurno.

  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  11.01.2013 17:44
  .....napisao je Keri zaključujući: „Na neki način, bosanska politička sadašnjost je zatvorenik sporazuma iz prošlosti koji mora biti promijenjen“.
  Sporazum koji se "pod moranjem" menja nije sporazum. Uz poštovanje g. Kurspahiću i RSE, bilo bi korisno da se ova rečenica citira i na (američkom) engleskom jeziku.
  Odgovor

  Ime: Eimen
  12.01.2013 15:27
  Evo ima i na engleskom jeziku, a prevod je apsolutno (100%) korektan:
  "In some ways, Bosnia's political present is a prisoner of a past agreement that must be modified.

  Ovdje je i link cijelog teksta, iz oktobra 2009 godine:

  http://www.realclearworld.com/articles/2009/10/16/kerry_nato_membership_would_stabilize_bosnia_97267.html
  Odgovor

  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  13.01.2013 10:01
  Hvala Vam gospodine Eimen na trudu. Izraz na engleskom jeziku „that must“ se može prevesti na više načina, ali samo kao „moranje“ (to mora, da mora i sl.)
  Istinita je narodna poslovica: „Sila Boga ne moli, Bog silu ni malo“.
  Jedino mi je „krivo“ na ovaj moj „Google“ što mi napisa:“ Претрага -http://www.realclearworld.com/articles/2009/10/16 ... - не одговара ниједном документу“, a direktnim „klikom“ na link mi napisa „Unable to open: http://www.realclearworld.com/articles/2009/10/16/kerry_nato_membership_would_stabilize_bosnia_972 Internet site reports that the item you requested could not be found (HTTP/1.0 404)“
  ili „Internet sait navodi da stavka koju ste zahtevali ne može biti pronađena“.
  Vi svakako niste odgovorni što običnom čoveku mnogo štošta nije dostupno.
  Odgovor

  Ime: Eimen
  14.01.2013 06:59
  Evo da pokusam pomoci obicnom covjeku. Link koji sam napisao ne moze da stane u jedan red, pa se zbog toga ne moze otvoriti klikom. Kada ga kopiras iskopiraj ili obadva reda odjednom i zajijepi na mjesto URL adrese u browser-u, ili u nekom drugom programu sastavi dva dijela u jedan, pa otvori.
  Upravo sam provjerio i link sasvim dobro radi.

  Sto se samog teksta tice, ja ne mislim da je BiH taoc Dejtonskog sporazuma, nego nerealnih ambicija domacih naroda, a pogotovo njihovih predstavnika i glasnogovornika.
  Odgovor

  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  14.01.2013 12:10
  Gospodine Eimen na moj upit:

  http://www.realclearworld.com/articles/2009/10/16/kerry_nato_membership_would_stabilize_bosnia_972
  „Google српси“ (pretraživač) mi piše (citiram): „Пре 3 дана –http://www.realclearworld.com/articles/2009/10/16/ ....com/articles/2009/10/16/kerry_nato_membership_would_stabilize_bosnia_972Internet site reports that the item you requested could not be found (HTTP/1.0 404)“ ...“
  Šta će od ovoga svega biti objavljeno kao moj odgovor, verujte ne znam. U prošlom objavljenom odgovoru objavljen je link bez „_972“. U poslatom odgovoru je bio ceo link.

  To nije bitno jer Vama verujem. U oktobru 2009. godine Keri je rekao ono što je njemu i SAD-u bilo u interesu. Po celom svetu, kažu da im je taj interes ugrožen, te ga treba štititi, na svakojake načine, uključujući vojnu silu !?
  Mislim da mi je jasno zbog čega sada, posle 3,5 godina, to g. Kurspahić „čita između redova“.
  Od toga živalj – narodi u BiH (niti bilo koji drugi) nemaju vajde, kao ni od što kakvih proslava, jubileja i šta znam čega još beskorisnog. Uveren sam da političke vođe, od pre 20 i više godina, „sedaju u fotelje“ upirući prstom na razlike, poput: oni se krste s´leva na desno, oni se krste s´desna na levo, oni se klanjaju itd. Njima je zajedničko da veruju samo u novac kao bi došli na vlast. Ni jedan nije izgradio političku karijeru na razvoju ekonomije, suzbijanju kriminala, korupcije, šverca, droge, trgovine narodima, ljudima i organima, pljačke svake vrste......
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.01.2013 23:43
  Sporazum koji se "pod moranjem"potpisuje,nije sporazum.
  Odgovor

  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  12.01.2013 11:44
  Sasvim tačno Jasare. Mislim da bilo koji sporazum treba biti izraz dobre volje onih što se sporazumevaju. Da budem sasvim jasan; Ako je "Dejtonski sporazum" potpisan pod pritiskom, onda to nije bio sporazum. Sve što se uradi bez volje, loše je urađeno i teško ga je popraviti.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.01.2013 11:36
  A koji je to sporazum i mir i plan i kada, potpisan u vezi sa Bosnom ili bilo kojom drugom drzavicom regiona, a da su svi bili zadovoljni i da su svaciji uslovi ispostovani? Najubjedljiviji primjer je Berlinski sporazum sa kraja 19. vijeka kada je cijela Bosna jednostavno pripada Austriji iako to niko na terenu nije htio. U Prvom balkanskom ratu Srbija dodje do Draca i izgubi na putu do tama 4000 vojnika. Crnogorci osvajaju i muce se mjesecima oko Skadra (izgube oko 2000 vojnika) i onda se i jedni i drugi moraju povuci, jer je Londonskim sporazumom, Albanija postala samostalna zemlja sa granicama unutar kojih su i Drac i Skadar. Pitanja tipa sta su tamo radili Srbi i Crnogorci su besmislena, jer su se na taj nacin tada rjesavala pitanja granica i tu nije bilo nicega spornog. Pa ipak, mimo Srbije, Bosne ili Crne Gore (a o Makedoniji da i ne govorim - i Berlin i London su ih zaboravili!!!? Bukvalno), velike evropske sile osdluce i ostave iza sebe otvorene probleme. Ne treba biti previse obrazovan da se razumije da su odluke Berlinskog kongresa isprovociraje i namjestile scenu za najnovije bosanske ratove.
  Narod strada, cijele generacije gube buducnost, ali Evropa ce morati kad tad da rijesi pitanje Bosne, dopadalo joj se to ili ne. Napravila ga je, pa ce ga i rjesavati.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.01.2013 19:48
  To ste vi trebali pitati Karadjordjevice i one oficire koji su ih doveli na prijesto zasto ste izgubili 4000 vojnika, a par godina kasnije kasnije i skoro cijelu vojsku samo da biste se igrali velike sile. Nijedna europska zemlja osim Rusije nije manje postovala zivot svoga vojnika, ali Rusija svakako i nije u Europi.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.01.2013 12:37
  P.A.@
  Da,ali tu postoji velika razlika izmedju Srbije,C.Gore i BiH ? Naime,
  BiH se uvijek borila za svoje vlastite granice,nikada za tudje,dok,kad
  je rijec(u slucaju koji navodis)o Srbiji i C.Gori,radi se o tudjoj teritoriji ! Sporazum u Daytonu (skroz nepravedan i nametnut) je potpisan pod pritiskom Amera i Evrope ! Nije taj sporazum slucajno nazvan "ludacka kosulja," i genocidan plan . U tome je ta razlika.Bosna i Hercegovina se bori za svoju teritoriju,a Srbija i C.Gora za Drac i Skadar ! Prema tome,ti slucajevi nisu za poredjenje.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.01.2013 19:53
  Hahaha! "Napadao je ko je sta htio" i to je tebi opravdanje za agresivni rat. Nije ni cudo sto vam je pola muskog stanovnistva izginulo u I svjetskom ratu kad se tako pustite da vas politicari handre. Da ste se fino civilizirano predali 1914 kad se vec jasno vidjelo da ste slabiji (ne mozete braniti glavni grad), kralja i Vladu poslali u inostranstvo, jednu cetu vojnika onako formalno na zapadni front opet bi bili formalno pobjednici a ljudi bi vam bili sacuvani.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.01.2013 18:13
  Boze??! Kako ce napadati kad je od sredine 15. vijeka do 1945. bila okupirana?! A u vremenu pred 1. svjetski rat napadao je ko je sta htio, ali jos vaznije - mogao. Bosna je bila dio Austrougarske i 28. juna 1914. je njen buduci vladar bio u posjeti da nadgleda manevre svoje vojske. Nerado je isao, ali eto - otisao je.

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  11.01.2013 16:46
  Sta vrijedi sto Bosna ima "A to znači iskrenu podršku ispunjavanju uslova za napredovanje prema euroatlantskoj budućnosti" kad njenim politicarima (kriminalcima!) odgovora stanje kakvo jeste, jer je ono najbolje za pljackanje naroda i za dicaturu!!

  Ime: Truth Grad: Australia
  11.01.2013 16:01
  Republika Srpska je negativna realnost jer je njena teritorija nastala na etnickom ciscenju. Procitao sam ovdje na RSE o takozvanim "varijantama" u kojima se nalaze razdvajanje srpskog od hrvatskog i bosnjackog naroda. Oni su dakle bili ti koji nisu zeljeli da zive skupa i da bi to postigli sluzili su se zlom. Ovo se sve mora uzeti u obzir pogotovo sto je u BiH pocinjen i genocid. BiH je europska teritorija i na njoj treba sto prije uvesti europski nacin politickog komuniciranja.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  11.01.2013 23:40
  Republika Srpska je realnost zato sto je to svijet rekao i napisao kao sto je realnost i Federacija BiH jednostavno to je tako. Hvala svim onim znanim i neznanim ljudima koji su uspjeli da nam napisu i podare Dejtonski Ustav. Donosite zakljucke na fonu "narucenih istina" vidite sta nam Evropa kaze "Dvije skole pod jednim krovo" to samo ima u BiH. Bosna i Hercegovina je uvjek opstajla bez obzira ko ju je pohodio turci, austrijanci, njemci... Una, Vrbs, Bosna, Neretva, Drina... teku svojim tokovima. Ne stavljaj so na ranu nikome.

  Ime: P. A.
  11.01.2013 12:56
  Oduvijek se Balkan od strane Evrope smatrao "predvorjem Evroope", "pragom Evrope". Stvar je ukusa i talenta za cinizam da se nadje poredjenje, ali jedno je zajednicko svim nazivima: Balkan je tu BLIZU Evrope, a ne U Evropi. I takav macehinski odnos Zapada prema nama je i doveo do ovog u cemu smo sada. I svi ti tzv. mocni ljudi vuku poteze oko Bosne tek toliko da zarade po neki PR poen, da stvore utisak da Bosna nije zaboravljena, ali svi jako dobro znaju da je Bosna problem koji je pretezak za jedan mandat prosjecnog politicara.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.01.2013 17:12
  Pa, ne očekujete valjda da se Evropa odnosi prema Balkanu kao Srbija prema Kosovu?! Šta god želeo bilo ko u Evropi i na Balkanu, Balkan jednostavno nije Evropa, već ono što se u State Department-u kolokvijalno zove Bliski Istok.
  Geografija s tim ima jako malo veze...

  Ime: viza za pakao
  11.01.2013 12:40
  Monstrum iz Dajtona mora postati historija! Naravno da nekima nece to ici u prilog, al' formula Jedan-Glas-Jedan-Covjek nema alternativu. Ove kombinacije Entiteta i Kantona je de-fakto feudalizacija BiH!
  Odgovor

  Ime: Eimen
  12.01.2013 05:12
  Jedan-Covjek-Jedan-Glas zaista bi mogao imati i neke pozitivne rezultate. Ako nista drugo, povecao bi natalitet u BiH.
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  12.01.2013 18:14
  Eimen@
  Samo u jednom slucaju bi to moglo funkcionisati u BiH (jedan covjek,jedan glas) ? U slucaju da su Bosnjaci u Bosni manjina ! Posto su vecina,nikad to pravilo nece zazivjeti.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.