Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 07:00 CET

  Iz mog ugla

  Kurspahić: Popravni iz sabiranja

  Sjedište OHR-a u Sarajevu
  Sjedište OHR-a u Sarajevu
  Postalo je to već diplomatski ritual koji se ponavlja svakih šest mjeseci: međunarodni visoki predstavnik podnosi - evo već 42. - izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini, članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i druge zainteresovane zemlje pozdrave "ostvareni napredak" ili "izraze zabrinutost zbog zaostajanja", svi se, istina s razlikama između redova,svečano obavežu na "podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu" bosanske države i vidimo se opet za šest mjeseci.

  Ovonedjeljni izvještaj i rasprava povodom njega ipak su ponudili bar četiri teme za razgovor i izvan sale u kojoj zasjeda Savjet bezbjednosti: jedna je - ozbiljno i dokumentovano upozorenje na porast antidržavne retorike i aktivnosti kojima se dovodi u pitanje njena opstojnost i sami temelji dejtonskog sporazuma; druga - međunarodna saglasnost o tome da je zaostajanje Bosne i Hercegovine za njenim susjedima u ispunjavanju uslova za približavanje Evropskoj Uniji i NATO-u posljedica unutrašnjih "borbi za vlast i za prekomponovanje vlasti" na državnom i federalnom nivou; treća - o međunarodnoj neprihvatljivosti negiranja genocida i njegovoj štetnosti za proces pomirenja u zemlji i regionu; i četvrta - o budućnosti uloge i nadležnosti međunarodnog predstavnika.

  Prvi nalaz - o porastu antidržavnih izjava i poziva na raspad zemlje - Visoki predstavnik Valntin Inzko na samom zasjedanju potcrtao je pitanjem: "Kako da neko reaguje kada vodeći lider u tom entitetu kaže da ga Bosna i Hercegovina čini bolesnim i da se nada, ako Bog da, da će se uskoro država raspasti?"

  To je, međutim, samo pitanje nad čitavim katalogom primjera eskalacije antidržavne i secesionističke retorike navedenih u bilješkama uz izvještaj u kojima se izdvaja predsjednik Republike Srpske ali i više drugih funkcionera (spominju se državni dužnosnici Nebojša Radmanović i Nikola Špirić ali i cijela rezervna garnitura entitetskih predstavnika: Emil Vlajki, Željka Cvijanović, Rajko Vasić, Aleksandra Pandurević ...)

  Drugi - o tome kako je otimačina za državne i federalne funkcije potpuno potisnula u drugi plan euroatlantske perspektive zemlje - pokazuje prvacima "matematičkih koalicija" kako ama baš niko ozbiljan  u svijetu osim uživalaca u narodnim mudrostima neće biti impresioniran ako na  kraju tog višemjesečnog "prekomponovanja" vlasti "sjaše Kurta da uzjaše Murta": to nije rezultat vrijedan dvije godine spiskane u borbama za vlast,

  Treći - o neprihvatljivosti negiranja genocida - ilustrovan je u izvještaju Savjetu bezbjednosti ne samo uzvikom predsjednika Republike Srpske na predizbornom skupu u Srebrenici 24. septembra: "Tvrdim da ovdje nije počinjen genocid!", nego i izjavom novog predsjednika susjedne Srbije italijanskom dnevniku Corriere della Sera 8. oktobra: "U Srebrenici se nije desio genocid ... Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici pa ni ja". Inzko je pozdravio reagovanja najviših predstavnika Sjedinjenih Država i Evropske Unije koji su osudili takve izjave i ukazali na njihovu štetnost za proces pomirenja i u zemlji i u regionu.

  Četvrti - o budućnosti ureda visokog predstavnika - možda najbolje pokazuje sa kakvim se nepremostivim teškoćama suočavaju politički zagovornici raspada Bosne i Hercegovine pred najelementarnijim testom sabiranja: predsjednik Republike Srpske poslao je i lično, ni od koga traženo, pismo Savjetu bezbjednosti zahtijevajući da se ukine "kontraproduktivna uloga visokog predstavnika i posebno njegova očigledno nezakonita" bonska ovlašćenja ... Tu dolazimo do tog problema sa sabiranjem čak i jednocifrenih brojeva, 5+2: još na sastanku od 26. i 27. februara 2008. godine Savjet za implementaciju mira utvrdio je pet ciljeva i dva uslova za ukidanje uloge i ovlašćenja Visokog predstavnika od kojih su neki stvar postizanja domaće saglasnosti - na primjer o raspodjeli državne i vojne imovine - ali je jedan od dva uslova izrazito političke naravi: "pozitivna ocjena situacije u Bosni i Hercegovini ... zasnovana na punom pridržavanju Dejtonskog sporazuma".

  To je tačka na kojoj u antidržavnoj retorici otcjepljenja Dodik vodi rat - protiv Dodika. Njegova najvruća želja, ukidanje uloge i ovlašćenja visokog predstavnika, može se ostvariti tek kad prione na posao izgradnje, a ne razgradnje državnih institucija kad će se međunarodni predstavnici moći saglasiti o pozitivnoj ocjeni situacije u Bosni i Hercegovini. Do toga dana Vašington će, nasuprot tvrdnjama Moskve i prećutnoj saglasnosti nekih evropskih prijestolnica kako je visokom predstavniku "istekao rok trajanja", nastaviti da podržava njegovu ulogu kao za sada nezamjenjivog garanta očuvanja mirne Bosne.

  Ovonedjeljno zasjedanje Savjeta bezbjednosti pokazalo je koliko je danas jednostavno nemoguće dati "pozitivnu ocjenu" situacije ne samo po onome što je rečeno i dokumentovano nego i po onome što nije rečeno: bilo je, naime, upadljivo kako su o toj situaciji svi imali nešto da kažu - i daleki Togo i Guatemala i bliski susjedi Srbija i Hrvatska - a jedino zemlja koja je na dnevnom redu nije imala šta da kaže. Danas znamo da je to zbog nesaglasnosti u tročlanom državnom Predsjedništvu o tome kakav govor da se napiše za bosanskog predstavnika u debati. Zaključak je matematički precizan: sve dok 5+2 ne bude sedam biće 5+2=OHR.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: sasa Grad: kraljevo
  17.11.2012 18:50
  Ama ljudi,Bosna ne moze da nestane,niti iko hoce da je ukine.Tu ima mesta za sve i relativno je retko naseljena da bi se otimali o teritoriju.Istina je da su se etnicki i verski podelili i tu se nista ne moze.Mesoviti brakovi i njihova deca kao faktor zajednistva vecinom su se odselili na zapad,nezavisni intelektualci takodje.Broj anacionalnih i ateista je beznadezno mali,sa padom komunisticke ideologije i afirmacijom religije pala je i ona bosna u kojoj su svi slavili zajedno 29 ti novembar.Ti narodi sem jezika vise nemaju nista zajednicko.Ako bi im neko dao veliku kolicinu para mozda bi se i slozili ali sa takvom ekonomijom i Svajcarska bi se raspala.
  Odgovor

  Ime: Realista
  18.11.2012 01:38
  Sasa
  Ne plasi se. I Srbija je u slicnoj situaciji kao i Bosna. Ima nereseno pitanje Vojvodine (zadnje Yu federalne jedinice) kao i Sandzaka -koji treba /po sistemu spojenih sudova/ da dobije sve sto ima i srpski entitet u Bosni.
  Odgovor

  Ime: sasa Grad: kraljevo
  19.11.2012 19:52
  Ako srbi iz Vojvodine ,kojih je 65% nece da zive sa srbima iz Sumadije ili juzne srbije to je OK.Tri sandzacke opstine u Srbiji u kojima je muslimanski zivalj u vecini naslonjene su na opstine severnog Kosova pretezno naseljenih srbima mozda i mogu da traze neki status.Zapadni deo sandzaka ,naslonjen na Bosnu i CG naseljen je srbima itd,itd.Mozda bi svi bolje ziveli kad bi se prethodno etnicki razdvojili do najmanjeg zaseoka na balkanu,pa da se onda integrisu ko sa kim hoce,referendum u svakom mestu,pa nek svako podigne,ko crkvu,ko dzamiju da bolje obelezi teritoriju.Kome i to nije dosta moze da podigne zid.I eto nas u ranom srednjem veku gde nam je i mesto.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  19.11.2012 20:31
  sasa, vi i ne sanjate koliko ste u pravu. Ako se uskoro (za nekoliko godina) nasim ljudima u Srbiji, Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, ne ponude konkretna ekonomska rjesenja koja ce ih uvesti u bogatiju buducnost i koja ce njihovim zivotima dati smisao, ne osta nam nista drugo do te pulverizacije do poslednjeg covjeka. Nazalost te podjele i raseljavanja ne ide bez sile i suza, tako da je put ka srednjem vijeku trasiran.
  Odgovor

  Ime: Eimen
  19.11.2012 02:28
  Realista
  Diskutujes upravo onako kako te Sasa nacrtao u svom komentaru.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  19.11.2012 14:59
  Eimen@ A kako bi trebalo da se diskutuje,po tebi?Vi mozete da diskutujete,predvidjate i svasta ponesto o Bosni,a kada se dirne u vas teritorij,kao da vas"zmija ujede"!
  Ostavite vi Bosnu na miru,a onda niko nece spominjati Srbiju.Tante,za tante!

  Ime: Sana
  17.11.2012 08:35
  Gdje počinje Bosna tu prestaje logika...davno rečeno i sad najbolje dokazano.Tablica je za prvačiće,davno prevaziđena.Negiranje Bosne je na djelu oduvijek,samo je perspektiva različita.Sad su najglasniji oni kojima je svijet dao ,,kamen u šake",a ostala dvojica čekaju zgodnu priliku da mu ga otrgnu.Sve liči na pećinski način života.I naši komentari su dokaz stanja u BiH.Ni na ovim stranicama se ne odnosimo kao ljudi već kao pripadnici svojih mržnji i bosanskih podjela.Ne stavljamo ruku na srce,već na mjesta koja su postala znak prepoznatljive mržnje,tri znaka pripadanja.Grozno !!!Tri znaka koja su nas mogla spajati,da smo ljudi,a ne razdvajati jer smo ,,izbosne".Zašto li smo takvi kad smo hiljadama km udaljeni,zar nas ne veže ista mati?Meni je BiH maćeha,a ja je se ne odričem.

  Ime: gnevni
  16.11.2012 17:36
  Posle danasnje besramne oslobadjajuce "presude" u Haskom "sudu" zaboravite na termine "udruzeni zlocinacki poduhvat" i genocid!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  16.11.2012 18:51
  gnevni@Dobro covjece,gdje si ti bio do sada?Pa,mi odavno cekamo jednog takvog,da nam kaze-naredi da sve zaboravimo!Evo,ja sam skoro"automatski sve zaboravio"!
  Lako je meni narediti(pretpostavimo)da zaboravim,ali kako ces narediti sudu u Haagu,Vijecu sigurnosti,Evropskom parlamentu i svim zemljama koje obiljezavaju svake godine genocid u Srebrenici?Zao mi je "dnevni",zelju ti ne mozemo ispuniti.Ta presuda iz Haaga,ostaje za vijeke-vjekova.Izbrisati je ne moze ni najveca "Ruska gumica, pa ti vidi sta ces?
  PS.Nego"dnevni,"hvataj se kaldrme i pravac Pozarevac.Tamo ces onom vasem bivsem"vozdu"da j...s sve po spisku,sto vas je ostavio na cjedilu i prepustio vas vlastitoj sudbini.Na njega treba da iskalis svoj bijes,a ne na sud u Haagu,koji je doneo pravednu presudu.
  Odgovor

  Ime: gnevni
  17.11.2012 02:21
  malo morgen - malo hojte, nikome ne naredjujem da zaboravi (grehota bo bila) ali ce danasnja "presuda" da izbrise sve presude i proslave koje pominjes, bar u vecini javnosti. Kakav sud kakve persude, kakva sudjenja - objesi sad sve macku o rep. Sami su sebe blamirali i osudili - farsa bi sve bila, da se tamo nije svasta desavalo sa zatvorenicima. A u Pozarevac necu ici, jer nikad nisam imao nikakvig vozda. Ti bi mogao na KOvace, na Alijin mezar, samo usput ponesi "Deklaraciju" pa se podsjeti ko je planirao ratove. Hag ce ostati politicko-americki sud naciji koja je pred pocetak ratova proglasena rdjavom i tog se sablona drze i danas (podvlacim rec pred pocetak).
  Odgovor

  Ime: Bace Grad: Utah
  21.11.2012 19:07
  GNEVNI, VIDIM TESKO TI JE, U SUKOBU SI SA SOBOM A TO JE NAJTEZE.SAD NAPISES JEDNO PA ODMAH TO NEGIRAS ILI TI BUNCAS.NIJE NI CUDO, MOZDA I SAM SEBI GOVORIS "VI".HASKI SUD JE OBAVIO SVOJU FUNKCIJU, NA PRVO MESTO PO RATNIM ZLOCINIMA USTOLICIO JE SRBE,ISPRED DRUGPLASIRANIH NIJEMACA..CESTITAM NA PRVOM MJESTU,UBJEDLJIVO JE A I ZASLUZENO.NE MOZE VAS OPRATI NI SVA VODA OVOG SVIJETA SA NAJACIM DETERDZENTIMA A KAMOLI TVOJE LUPETANJE PO RSE.NISAM BAS VELIKI LJUBITELJ ALIJE. DRAZI SU MI B.BOGICEVIC I S.KLJUJIC, ALI ALIJINA 'DEKLARACIJA' SKORO JE REALIZOVANA, A OD GARASCANINOVOG 'NACRTANJA' OSTALO JE DA ODU VOJVODINA I SANDZAK PA CE BITI"KOMPLETNO" . STO SE TICE BOSNE I HERCEGOVINE VISE DAJEM SANSE CJELOVITOJ,NIKAKO JEDINSTVENOJ, MEDJUTIM, TO PONEKAD NE ZAVISI OD NAS, NEOTESANIH BALKANACA, CIJI JE NAJBOLJI PRIMJERAK DODIK.BAS ME ZANIMA AKO NE USPIJE STO NAMJERAVA, DA IZDVOJI RS, GDJE CE TE GA POSLATI, U HAG NE MOZE, BICE UKINUT.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  19.11.2012 20:08
  dnevni@ Kazes da odem na Kovace! Pa,vise bi ti pristajao tamo,nego ja.Ale nikada nije bio moj"ljubimac,"i nemam potrebe da ga posjecujem.
  Sto se tice njegove deklaracije,znam da od nje nije pala ni jedna glava u bivsoj nam drzavi,ali isto tako znam da su ljudi ubijani kao muhe od"Sanu deklaracije"!

  Ime: Anpasan Grad: Beli svijet
  16.11.2012 13:14

  Udruzeni zlocinacki i mafijaski poduhvat protiv Bosne i Hercegovine se nastavlja na ocigled UN_a i oslobodilaca.
  Oni koji ubijaju cijelu BiH zbog apsolutne licne vlasti u njenim dijelovima - Pohlepni vlastoljupci: i Milorag Dodik, i Dragan Covic, i Zlatko Lagumdzija i Sulejman Tihic smatraju da je OHR davno potrošen ili bi trebao bti potrosen na njihov racun.
  Onda bi oni nesmetano ogolili takozvane nacionalne interese do licnog i mafijaskog.
  Jasno je da, po dogovoru - jedni su kao za OHR a drugi protiv. I koriste vrijeme za pljacku i drzave i naroda.
  Ali oni, kao i svi njihovi sateliti, moraju na silu bubati i zasad privremeno primjenjivati da je 5+2 = konstanta 7 ( sedam ). Sve dok to zaista ne bude trajno, biće 5+2 = OHR odnosno, sve dok ih se ne smjesti u sobe pod katancem. Da ohlade, i da ih djavo odnese.

  Ime: Anpasan Grad: Beli svijet
  16.11.2012 13:12

  Udruzeni zlocinacki i mafijaski poduhvat protiv Bosne i Hercegovine se nastavlja na ocigled UN_a i oslobodilaca.
  Oni koji ubijaju cijelu BiH zbog apsolutne licne vlasti u njenim dijelovima - Pohlepni vlastoljupci: i Milorag Dodik, i Dragan Covic, i Zlatko Lagumdzija i Sulejman Tihic smatraju da je OHR davno potrošen ili bi trebao bti potrosen na njihov racun.
  Onda bi oni nesmetano ogolili takozvane nacionalne interese do licnog i mafijaskog.
  Jasno je da, po dogovoru - jedni su kao za OHR a drugi protiv. I koriste vrijeme za pljacku i drzave i naroda.
  Ali oni, kao i svi njihovi sateliti, moraju na silu bubati i zasad privremeno primjenjivati da je 5+2 = konstanta 7 ( sedam ). Sve dok to zaista ne bude trajno, biće 5+2 = OHR odnosno, sve dok ih se ne smjesti u sobe pod katancem. Da ohlade, i da ih djavo odnese.

  Ime: Doc Grad: Sydney
  16.11.2012 12:15
  Upravo je takva situacija kakvu je g. Kurspahic u BiH opisuje. Hebe se nekome za tablicu sabiranja. Sada je naprosto na djelu ona: "A gdje sam ja tu", pokazujuci na mali dzep kosulje ili sakoa. Svako gleda kako da usicari u ovoj situaciji bezvlasca jer je situacija kad svak' moze sve.
  Ja sam davno vec na ovom forumu govorio da je Bosni neophodan jedan 'hirurski rez'. Medjutim, u ovom trenutku niko nema petlju da izvede taj hirurski rez, nego tupim nozem pokusava odstraniti zlocudno tumorsko tkivo koje je vec pocelo siriti metastaze. "Troglavu Bosansku Azdahu", koja kljuje i truje drzavu BiH, treba omlatiti o krusku ili karamut pa tek onda pristupiti izdradnji pravne drzave za gradjane koji u njoj zive.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.