Dostupni linkovi

Kurc u Beogradu: Podrška zemljama na balkanskoj izbegličkoj ruti


Sebastijan Kurc and Aleksandar Vučić u Beogradu, 9. februara
Sebastijan Kurc and Aleksandar Vučić u Beogradu, 9. februara

Zemlje Zapadnog Balkana i Austrija treba zajedno da rade na tome da smanje priliv izbeglica, poručio je u Beogradu Sebastijan Kurc, šef austrijske diplomatije.

“Austrija ove godine može da primi najviše 37.500 ljudi. Prošle godine primila je 90.000 tražilaca azila. Ove ne možemo da primimo toliki broj i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica. Svesni smo da ta odluka može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u Bosni i Hercegovini, kao i danas u Srbiji, da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da ih podržimo u cilju smanjenja izbegličkog talasa”, rekao je Kurc.

Sebastijan Kurc je na balkanskoj turneji, na kojoj sa čelnicima zemalja regiona razgovara i o izbegličkoj krizi.

Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija učestvovati u rešavanju migrantske krize, ali ne na svoju štetu.

“Na makedonsko-grčku granicu već smo poslali 20 policajaca i nešto opreme. Ukoliko makedonska vlada to zatraži, spremni smo da pomognemo. Što se tiče naše granice sa Makedonijom, znaćemo da je zaštitimo ukoliko bude potrebe. Srbija neće podizati zidove i ograde, ali će umeti da zaštiti svoju granicu”, naveo je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije ponovio je da je Srbija spremna da učestvuje i u sistemu kvota, kao i da postoje granice preko kojih ne može da ide jer bi joj suprotno onemogućilo dalji ekonomski razvoj.

O izbegličkoj krizi razgovaraće se i u Podgorici, Tirani, Prištini i Skoplju, u koje nakon Sarajeva i Beograda putuje šef austrijske diplomatije.

Kurc je pohvalio tempo reformi na kojima insistira srpska vlada i ocenio da na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ako nastavi tako, Srbija može da pretekne druge zemlje kandidate.

“Srbija je na dobrom putu ka Evropskoj uniji. Smatram da će uskoro otvoriti naredna poglavlja u pregovorima o članstvu. Pretpostavljam da ćemo to uskoro moći da uradimo ali, na žalost, ne mogu da kažem tačan datum. Takođe, uveren sam će pregovori ići brzo”, konstatovao je Kurc.

U želji da naglasi bliskost i dobru saradnju dve vlade, Sebastijan Kurc se premijeru Aleksandru Vučiću u Beogradu obraćao sa „ti”:

„U tebi vidimo ne samo nadu za Srbiju, već za ceo region”, rekao je Kurc Vučiću.

Obojica su zaključili da će Akcioni plan o saradnji Srbije i Austrije biti podsticaj Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Prema tom planu, 2016. bi trebalo da bude iskorišćena za otvaranje većeg broja daljih poglavlja. Predviđen je i nastavak zajedničkih napora u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma, kao i podrška procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dogovoren je i nastavak tesne saradnje i komunukacije duž balkanske rute, kada je reč o izbegličkoj krizi, u cilju smanjenja talasa migranata. Između ostalog, u planu je i proširenje ekonomske saradnje uz želju Austrije da izgradi poziciju prvog stranog investitora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG