Srijeda, 10. februar/veljača 2016, 22:59 CET

  Intervju

  Kuper: Uskoro ćemo morati da se suočimo sa problemom severa

  Robert Kuper
  Robert Kuper
  Razgovarao Rikard Jozwiak, priredio: Dragan Štavljanin

  Ukoliko Srbija raspiše izbore i na Kosovu to ne vodilo dobroj atmosferi za postizanje novih sporazuma, kaže za Radio Slobodna Evropa Robert Kuper (Cooper), posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine. On ističe da je bez obzira na dijametralno suprotne stavove dve strane oko statusa Kosova, postignuto sedam sporazuma koji će olakšati život građana i doprineti poboljšanju regionalne saradnje. Iako je reč o tehničkim pitanjima, ona su, po Kuperovom mišljenju, na neki način i politička.

  Nova runda razgovora se može očekivati nakon izbora u Srbiji, a telekomunikacije i energija biće među ključnim pitanjima, od čega zavisi i „zeleno svetlo“ Beogradu za početak pregovora o članstvu u EU. Kada je reč o severu Kosova, Kuper smatra je to posebno pitanje koje mora da se rešava na visokom nivou.

  RSE: Prošlo je godinu dana od početka dijaloga Beograda i Prištine. Gde je ostvaren najveći napredak, a u kojoj oblasti je najmanje urađeno?

  Kuper: Imali smo 9 sastanaka i postigli 7 sporazuma koji pokrivaju široki spektar, počev od svakodnevnih pitanja kao što su matične knjige ali koje je važno kao praktični mehanizam u funkcionisanju vlade. Katastar je važan zbog vlasničkih prava, pogotovo raseljenih lica. Postigli smo i nekoliko sporazuma o slobodi kretanja. Dogovor o carinskom pečatu omogućava slobodno kretanje roba. Svaki od ovih sporazuma je pomalo doprineo da situacija bude bolja nego ranije. Međutim, nijedan od njih nije savršen. Postoje, na primer, problemi u slobodi kretanja. Moramo da smanjimo troškove osiguranja za putovanje. Dakle, svi ovi sporazumi su početni koraci ka nečem boljem.

  Dogovorili smo se i o priznavanju univerzitetskih diploma. Ostvarili smo i kompromis o integrisanom upravljanju granica i regionalnoj saradnji. Svi ovi dogovori postignuti su sa uslovom da ne prejudiciraju pitanje statusa, oko čega dve strane imaju dijamteralno suprotna mišljenja. Zato zbog kompromisa koji su bili nužni, nijedna strana nije u potpunosti zadovoljna. I na Kosovu i u Srbiji pregovarači su bili optuživani za izdaju nacionalnih interesa povodom, na primer, sporazuma o regionalnom predstavljanju. Ipak, ti dogovori počinju da se primenjuju što olakšava život običnih ljudi.
  Posrednik u dijalogu Robert Kuper sa pregovaračima Beograda i Prištine, Borisom Stefanovićem i Editom Tahiri, Brisel, novembar 2011.
  Posrednik u dijalogu Robert Kuper sa pregovaračima Beograda i Prištine, Borisom Stefanovićem i Editom Tahiri, Brisel, novembar 2011.

  RSE: Izgleda da Srbija namerava da raspiše lokalne izbore i na Kosovu. Da li to predstavlja opasnost po budućnost dijaloga?

  Kuper: Kažete da „izgleda da Srbija namerava da raspiše lokalne izbore i na Kosovu“. U ovom trenutku dok razgovaramo, ne znam da li je doneta bilo kakva zvanična odluka o tome. Dobio sam dosta e-mejlova na tu temu, ali nisam ih čitao pošto sam se jutros (petak) vratio sa Mjanmara, tako da u ovom trenutku ne mogu to da komentarišem.

  RSE: Srbija je za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU trebalo da ispuni neke uslove vezane za dijalog sa Kosovom. Da li će se od nje tražiti da postigne dogovor sa Prištinom o Telekomu i energiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

  Kuper: Da, to su dva pitanja koja su jasno naznačena u mišljenju Evropske komisije. Međutim, Kosovo se ticalo veoma malog broja pitanja koje je Srbija trebalo da reši za dobijanje statusa kandidata. Gro se odnosilo na reforme pravnog sistema, saradnju sa Haškim tribunalom, čemu je predsednik Tadić pridavao veliku važnost. Doduše, pitanja koja se tiču Kosova su veoma teška i ona će biti ključna za otvaranje pregovora Srbije sa Briselom. To je stav Evropske komisije, ali konačnu odluku donosi Evropski savet i nacionalni parlamenti i imam u vidu, na primer, poziciju Nemačke.

  Srpski izbori na Kosovu stvorili bi lošu atmosferu

  RSE: Međutim, ako Srbija želi da se približi EU, stiče se utisak da će morati da nastavi dijalog sa Kosovom.

  Kuper: Da, mada je Srbija dobila status kandidata kasnije nego što je očekivala, dijalogom je pokriveno dosta pitanja i nije ih mnogo ostalo. Doduše, ukoliko Srbija raspiše izbore i na Kosovu, to neće stvoriti dobru atmosferu za postizanje sporazuma. Dakle, u tom slučaju bi verovatno došlo do zastoja u sklapanju novih dogovora, ali bi se nastavila primena već postignutih aranžmana.

  RSE: Osim telekomunikacija i energije, da li postoje neke druge oblasti u kojima je moguć sporazum.

  Kuper: Razočaran sam što nismo uspeli da postignemo dogovor o kontroli vazdušnog prostora, zbog problema u pronalaženju tela koje bi to radilo. Pošto imamo sporazum o slobodi kretanja roba, to bi isto trebalo učiniti i u vazdušnom prostoru, od čega bi obe strane imale koristi.

  RSE: Pojedini posmatrači ističu da je dobro da se razgovara o tehničkim pitanjima, ali, pre ili kasnije, moraće da se razgovara o stanju na severu Kosova. Da li će o tome biti reči tokom ovog dijaloga.

  Ne znam da li će biti reči o severu Kosova u ovom dijalogu, ali smatram da ćemo morati da se uskoro suočimo sa tim problemom.
  Kuper: Smatram da je smešno praviti razliku između tehničkog i političkog dijaloga. Tačno je da u ovom trenutku razgovaramo o tehničkim pitanjima, ali znam da ih pomno prate, u jednom slučaju predsednik (Srbije), a u drugom premijer (Kosovo). Dakle, to su u velikoj meri i politička pitanja. Ne znam da li će biti reči o severu Kosova u ovom dijalogu, ali smatram da ćemo morati da se uskoro suočimo sa tim problemom. Kao što sam rekao, sve što smo uradili je na neki način vezano za politiku, ali sever Kosova je kudikamo više političko pitanje, koje se ne može rešavati kao ostala. Međutim, ne znam na koji način će to biti urađeno.

  RSE: Ako vam bude ponuđeno, da li ćete posredovati i u dijalogu o severu Kosova.

  Kuper: Nisam siguran. Postoje različiti načini da se to pitanje reši, ali to mora biti učinjeno na veoma visokom političkom nivou.


  RSE: Zar ne bi bilo lakše zbog transparentnosti, da se na jednom mestu objave svi dosadašnji sporazumi na kome bi i Srbi i Albanci mogli da ih pročitaju, odnosno da vide šta je u njihovo ime odlučeno.

  Kuper: Možda je to dobra ideja. Razgovaraću sa obe strane da to eventualno učinimo, ako se slože.

  Novi standardi u regionu

  RSE: Kada je reč o poslednjem sporazumu o regionalnom predstavljanju Kosova, koje uključuje čuvenu fusnotu, Edita Tahiri je izjavila da će ona nestati kao pahuljica kada dođe proleće.

  Kuper: Sve što mogu da kažem da u evropskim dokumentima već postoji fusnotu o Kosovu. Do skora je postojala fusnota koja je govorila „u skladu sa Rezolucijom 1244“. Najnovija fusnota ukazuje da se termin Kosovo koristi bez ikavkog prejudiciranja statusa i poziva se na dva važna elementa međunarodnog prava. To je, naravno, komplikovano, ali poenta sporazuma o regionalnoj saradnji nije fusnota o kojoj svi govore, već da ona omogućava da Kosovo govori u svoje ime i samo sebe predstavlja, a to znači da neko iz kosovske vlade nastupa u njeno ime, a neko iz UN ili sa strane. Time se uspostavljaju novi standardi u regionu. Kosovo će biti uključeno u potpisivanje novih sporazuma. Sve to će biti činjeno bez prejudiciranja statusa. Srbija nije promenila stav o tom pitanju. Bosna i Hercegovina takođe ne priznaje Kosovo. Međutim, uprkos tome imamo sporazum koji omogućava nastavak regionalne saradnje.

  RSE: To znači da zvezdica u fusnoti neće nestati sa dolaskom proleća.

  Kuper: Sačekao bih da vidim šta će se desiti sa dolaskom proleća. Međutim, neke stvari mogu da potraju mnogo duže nego što želite.

  RSE: Kada se može očekivati sledeća runda pregovora, imajući u vidu da predstoje izbori u Srbiji.

  Kuper: Biću u kontaktu sa obe strane. U stvari, imamo zakazanu video konferenciju sledeće sedmice, na kojoj će uglavnom biti reči o primeni postojećih sporazuma. No, to je prilika da se razmotre i druga pitanja, pogotovo ona koja izazivaju nezadovoljstvo jedne ili druge strane. Biće i nekih sastanaka na nižem nivou o primeni dogovora. Dakle, postoji struktura dijaloga. Ne vidim svrhu zakazivanja sledeće runde razgovora bez jasnog nagoveštaja da će sporazum biti postignut, ili da se krećemo ka njemu. To znači da se najverovatnije može očekivati novi susret
  Balkan pripada delu sveta u kome se mnogi dogovori uopšte ne primenjuju. Međutim, to se ne odnosi na ove sporazume.

  posle izbora u Srbiji.

  RSE: Čuje se dosta kritika da iako ste postigli sedam sporazuma, ostao je problem njihove primene. Kako EU može to da osigura.

  Kuper: Balkan pripada delu sveta u kome se mnogi dogovori uopšte ne primenjuju. Međutim, to se ne odnosi na ove sporazume. Tačno je da se sporo sprovode, na primer, o matičnim knjigama. Međutim, nakon što su obe vlade objavile odluke, ovaj dogovor funkcioniše. Pokrenuli smo dva pilot projekta da bismo utvrdili troškove i osoblje koje je neophodno za primenu sporazuma. Poslednji put, srpska strana je donela u moju kancelariju 15 kilograma materijala i to ne matične knjige, već njihov inventar. To nam omogućava da utvrdimo obim posla koji nam predstoji i obezbedimo fondove za njegovu realizaciju.  Dakle, u svim ovim oblastima postoji napredak u metodološkom smislu, ali to niko ne primećuje, osim u slučaju carinskog pečata.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: Miroslav Đukić Grad: Kavkaz
  14.03.2012 14:36
  Aleksandre,
  Albanci nemaju nikakve veze sa Dardancima i Ilirima. To je ubedljivo i bez pogovora dokazao dr. Kaplan Burović. Pogledajte, zanimljivo je.

  Ime: Dukljan
  14.03.2012 13:24
  -Aleksandar-
  Ti bi vratio granice tkz Dusanovog carstva ?? Zasto se ne upitas da li je
  on uopste i postojao - ili je proizvod "realne srpske istoriografije".
  Ako je postoijao - mozda se zvao Dukljan ( a ne Dusan) i bio je Ilir -ortodoks ili staro-Grk. Tada nije bilo Srba - i niko se tako nije zvao (osim kod laznih srpskih istoricara). Mnoge stvari drugacije izgledaju od onih kojima su nam ispirali mozak tokom skolovanja.

  Ime: Aleksandar
  13.03.2012 19:54
  Vojvodjanin @

  U to vreme su mnogi delovi Srbije jos uvek bili pod okupacijom, ne razumem zasto je tebi bitan taj period?
  Za mene su realne one granice koje je Srbija imala za vreme Cara Dusana kada se Srbija prostirala na tri mora, za nekog su realne granice Beograd-Vranje, za nekoga su realne granice Beogradski pasaluk itd.
  Svim ljudima se ne moze ugoditi ...

  Ime: Vojvodjan Grad: Novi Sad
  13.03.2012 18:34
  @Aleksandar
  Boris Tadic nije Srbin nego Crnogorac (porijeklom je iz okoline Niksica);
  Zasto se Kraljevina Srbija prostirala od Beograda pa do Vranja - i nije u svojim okvirima imala ni Kosovo ni Vojvodinu ??? Ta Kraljevina pokazuje realne granice Srbije. Zato se ne zavaravaj i ne padaj u nepotrebnu nacionalisticku euforiju jer je to lose za zdravlje.

  Ime: martin Grad: za sve forumase
  13.03.2012 15:56
  Zaista,zaista,dosadni ste svi vise sa pricom o tome koje je cije i cije je sta i gde je ko.to je braco i sestre svih nacija,ISTORIJA.sto je bilo bilo je,sto ce biti,videcemo,ali ovakvim jezikom tesko mozemo napred.ratovalo se,bezalo se islo se tamo i ovamo.gradilo se rusilo se,Bogu se molilo i u IME BOZIJE se ginulo.jedni su stradalnici drugi su tirani i obratno.obrni okreni na isto dodjosmo.ako mi neko od vas nadje da je fizijonomijom,koju mu je Bog dao,drugaciji od drugog,ja cu mu pokloniti,sve sto imam od mog imetka.isto to cu uraditi ako mi neko dokaze da je necije krv drugacije boje i da neko ima vise prstiju na rukama i nogama ili da ima tri oka ili cetri uha,o kosi na glavi necu,jer ima i celavih,pa da se ne uvrede.imam krvnu grupu 0rh+,nek se javi neki albanac,hrvat,bosnjak,makedonac,slovenac,madjar i da mi da krv da mi spasi zivot..............mislite da nece,ako je u prilici?!hoce naravno i ja bi to isto uradio,pa o cemu onda pricamo u dvadeset prvom veku.o podelama na ove i one,o vlasnistvu nad necim sto nema cenu,ni vlasnika osim Boga zivoga.o cemu mi pricamo?o zemlji,koja ostaje ista vo vjeki vjekova,a narodi na njoj se menjaju,jedni odu,drugi dodju,tako je bilo i bice,ali da nikad vise ne bude sukoba i rata oko toga,jer to jednostavno nije ni moje ni tvoje,vec Bozije.mi smo samo prvremeno na zemlji,da se spremimo za zivot vecni,svojim dobrim delima,a kakvi smo zavrsicemo svi u paklu ognjenome.nema pravo niko da ti otme tvoje,jer to samo moze jedan da uradi,a to je Bog zivi.ljudi trebaju da se vole i pomazu,bez obzira na veru i naciju i ovo nije utopija,ovo je jako jednostavno uciniti.zaista nam maklo treba.zivim na Kosovu i srbin sam,sta cu ja sto to vise nije po ingerencijom Srbije,jer treba da poginem za taj ideal.ne pada mi na pamet,niti je to Bogougodno. nikad nemoj suditi drugima,jer to nije ni Hriscanski ni Bogougodno.tu smo gde smo i Bog je tako uredio da zivimo zajedno.zasto se jedni uvek trude da budu bolji od drugih,kad to jednostavno nije moguce.tumacite ovaj tekst,kako hocete,ali mislim da sam uz Boziju pomoc reko sve sto mislim.zaista nema razloga za prepucavanje i dokazivanje.

  Ime: Aleksandar KiM
  13.03.2012 01:15
  Kolko mogu da primetim Albanci kroz istoriju sebe nazivaju raznim imenima, od ilira, Dardanaca, Arbanasa , pa sve do Kosovara, bas se pitam koji ce sledeci naziv dati samo sebi.
  Mi Srbi smo bili i ostali Srbi od kada znamo za sebe, znamo ime i prezime svakog vladara od 6-7 veka pa do Borisa Tadica, svaki srpski srednjovekovni vladar je ostavio nesto iza sebe, imamo manastire, dusanov zakonik na primer i slicno.
  Lako je kad imas svoju istoriju pa nisi prinudjen da prisvajas tudja kulturno istorijska blaga kao sto rade to Albanci sa srpskim manastirima.


  Ime: Posmatrac
  12.03.2012 22:14
  U pravu je komentator pod imenom:"Ilirski naziv...." .
  Dok ste se vi motali po prostoru bivse Jugoslavije,kukumavceci, pljackajuci,paleci i ubijajuci, vasi su u tom periodu otjerali Bosnjake u drugu drzavu-Tursku. To je bilo do perioda Aleksandra Rankovica. Cosic,Milosevic,Karadzic,Mladic... su nastavili njihov posao - tako da sada imamo Bosnjake rastjerane i rasute od Kanade pa do Australije i New Zelanda. Ne brini se - vratice se svi oni i nece vise biti zapadnog i istocnog Sarajeva , nego jednog-jedinstvenog /kao sto je uvijek bio/ sa Bosnom i Hercegovinom od Une,Save pa do Dine i dole do Adriatika (Neuma).

  Ime: Dulo Grad: NY
  12.03.2012 18:54
  @POSMATRAC

  Kosovski Albanci (koji) su prihvatili Islam na Kosovu, promijenili vijeru sa hriscanstva u 17 vijeku.
  A prije toga su vecinom bili Katolici a bilo je i Albanskih pravoslavaca..
  A onda imam pitanje za tebe.
  Sta mislis onda, je li su se onda ti Katolici i Pravoslavci molili po livadama ili na ulicama?
  Sve crkve koje su izgradjene prije 1830 su Albanske (Arberesh) crkve. I cuvari tih crkava su bile dinastije, sa koljena na koljena, Albanskih familija. A zna se da nisu Albanci promijenili vjeru Albanija bi danas bila do Sumadija i Bugarske, a vijerovatno ni Crna Gora danas ne bi postojala.

  Ime: Ilirski naziv Kosova- Grad: Dardanija
  12.03.2012 16:24
  "Posmatrac-Sjeverozapadno Sarajevo"
  Ipak su Srbi u BiH dosli sa strane - sto i vi potvrdjujete.Dok su Srbi iz Crne Gore i Srbije zadnjih 100 godina naseljavali Bosnu i Hercegovinu - Bosnjaci su za to vrijeme /slicno danas/ pljackani,ubijani i istjerivani sa tog podrucja,sto pokazuje i zvanicna statistika od 2.000.000 stanovnika Turske koji su Bosnjackog porijekla (BiH i Sandzak). Slicno je bilo i sa Albancima sa Kosova,juzne Srbije i Makedonije kojih je u Turskoj (porijeklom) oko 1.000.000 stanovnika. Sto se tice historijskih spomenika na Kosovu oni su vecinom spomenici Albanaca ortodoksnog porijekla /ne Srba/ koji harmonicno zive sa onima islamske i katolicke vjere. Sve ove podatke mozete nacu u glavnim i najvecim bibliotekama Rima (Roma),Wienne,Pariza i Londona. Mozete ih naci i u arhivima SANU-a i SPC (vrha srpske pravoslavne crkve) ...ali ih oni ni za zivu glavu ne bi otkrili jer ne bi imali cime da truju narod.

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Jug Južne Pokrajine
  12.03.2012 15:21
  Serdjo me podseti na čuveni natpis koji je uslikan na jednoj pekari: "Ovde danas nikad više neće biti hleba"! Tako i on otprilike tvrdi.
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.