Dostupni linkovi

Kulturnjaci za smjenu ministra Hasanbegovića


Kulturnjaci nose u Vladu apel za smjenom ministra, Zagreb, 4 veljače 2015
Kulturnjaci nose u Vladu apel za smjenom ministra, Zagreb, 4 veljače 2015

Tridesetak poznatih hrvatskih kulturnih djelatnika pozvalo je u četvrtak hrvatskog premijera da smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Predali su u Vladi apel za njegovom smjenom kojeg je do sada potpisalo preko 1.300 građana, najvećim djelom kulturnih djelatnika.

Nekompetencija, ekstremistički stavovi, krivi prvi potezi – to su glavni argumenti apela kulturnih radnika koji je u četvrtak predan hrvatskoj Vladi, a u kojem se traži smjena povjesničara Zlatka Hasanbegovića s funkcije ministra kulture.

Glumica Urša Raukar, kao svojevrsna organizatorica potpisivanja apela, upozorila je da Hasanbegović nema nikakvog iskustva u vođenju neke kulturne institucije, ne poznaje mehanizme lokalne i međunarodne suradnje, ni iskorištavanje europskih fondova, niti vrlo komplicirani i suptilni sustav kulturnih institucija.

Urša Raukar, foto: Enis Zebić
Urša Raukar, foto: Enis Zebić

„No iznad svega Zlatko Hasanbegović je svojim mnogobrojnim javnim izjavama svjedočio i svjedoči osvojim ekstremističkim ideološkim stajalištima, koja su u suprotnosti sa temeljnim odredbama Ustava Republike Hrvatske, i kao takav je potpuno neprihvatljiv da vodi bilo koje ministarstvo, a kamo li Ministarstvo kulture. Ideologija koja negira antifašizam je loša i zla ideologija, ideologa koju mi ne želimo, i ne želimo da takva ideologija vodi Ministarstvo kulture“, poručila je Urša Raukar.

Hrvatska kultura je kultura raznolikosti, podsjetio je dramaturg i sveučilišni profesor Sergej Pristaš, i ne treba joj jedna nacionalna paradigma koja će ono što po njenom sudu vrijedi postrojiti, a ono što po njenom sudu ne vrijedi isključiti iz toga.

„U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića. Jednake prilike i jednake uvjete moraju imati i 'Histrioni' i 'Montažstroj'. U hrvatskoj kulturi trenutačno se četiri grada natječu za Europsku prijestolnicu kulture. Istupi ministra kulture i njegova retorika ozbiljno ugrožavaju njihove prilike da to i ostvare“, prokomentirao je Pristaš.

Operna pjevačica i glazbena pedagoginja međunarodnog ugleda Dunja Vejzović kazala je da je njen potpis na apel za smjenu Hasanbegovića njena moralna obaveza - ne samo kao kulturne djelatnice, već i kao hrvatske građanke.

Dunja Vejzović, foto: Enis Zebić
Dunja Vejzović, foto: Enis Zebić

„Mi umjetnici moramo biti senzibilni na pitanje slobode i moramo imati ministra koji nam tu slobodu garantira. Netko tko osuđuje antifašizam kao nešto prevaziđeno, taj prihvaća fašizam, a fašizam ne prihvaća slobodu mišljenja. Zar je netko tko ima svoje mišljenje - izdajnik? Ministar kulture mora biti otvoren prema svijetu i tolerantan i ne smije biti ekstremistički usmjeren“, konstatirala je Vejzović.

Sam Hasanbegović ovako je komentirao zahtjeve kulturnjaka za svojom smjenom:

„A ništa. Evo, neka cvjeta tisuću cvjetova, rekao bi Mao Ce Tung.“

Apel su među ostalim potpisali glumci Igor Galo, Rade Šerbedžija, Leon Lučev i Dražen Čuček, glumice Nataša Janjić, Nina Violić, Jelena Miholjević i Lucija Šerbedžija, režiserke Snježana Banović i Snježana Tribuson, filmski ili kazališni režiseri Rajko Grlić, Krešimir Dolenčić, Saša Božić i Bobo Jelčić, publicist Boris Buden, pjesnik Enes Kišević, književnica Daša Drndić, književnici Renato Baretić i Gordan Nuhanović i mnogi drugi.

Ostavku Hasanbegovića zatražila je već i mreža devet neprofitnih medija „EmancipacijaE-net“ – podsjetimo, onih koji su se prvi našli na udaru novog ministra kulture , koja je na svojoj peticiji prikupila već preko 1.600 potpisa novinara, javnih radnika i građana. Također, njegovu smjenu zatražili su već Hrvatsko novinarsko društvo, koordinacija nevladinih udruga „Platforma 112“ i Hrvatski P.E.N. centar, te Hrvatsko društvo pisaca.

Dodajmo i da je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, glumac Slavko Juraga, koji je zabranio svojim kolegama da se bune protiv Hasanbegovića i zbog toga bio suočen sa brojnim izlascima iz društva, u četvrtak podnio ostavku.

XS
SM
MD
LG