Petak, 29. april/travanj 2016, 17:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  Kako se troše milioni za lobiranje za RS

  Ilustracija
  Ilustracija
  Vlada Republike Srpske potrošila je od 2007. godine do danas na lobističke i advokatske firme više od 20 miliona maraka. U taj iznos nisu uračunate milionske sume za otvaranje entitetskih predstavništava u inostranstvu, kao i odlasci domaćih, te posjete stranih zvaničnika RS koje su imale predznak lobiranja. Nisu uračunati ni veliki poslovi sklopljeni sa sumnjivim partnerima, čiju cijenu će građani RS tek da plate.
   
  Desetine miliona maraka koje je RS potrošila na lobiranje nisu rezultirale stranim investicijama u taj entitet, niti njegovim boljim imidžom u međunarodnoj javnosti. Poreski obveznici uskraćeni su za informaciju na šta tačno je utrošen njihov novac jer su izostali izvještaji Narodnoj skupštini Republike Srpske o poslovima koje lobisti rade u interesu tog entiteta. Ipak, analitičari se slažu da jedinu korist od lobiranja imaju pojedinci iz vlasti.

  Urednik portala Istinito Željko Raljić kaže da lobiranje ide u tri pravca – Sjedinjene Američke Države, Rusija i Izrael. On ističe da se u RS veoma vodi računa o tome čije kompanije će dobiti neki posao.

  „Postoje ozbiljne indicije da se radi o poslovima čija je krajnja svrha lobiranje u korist vladajućih struktura u RS. U prvom redu treba postaviti pitanje zašto je Komsar Enerdži (Comsar Eneregy) kompaniji, koja gradi termoelektranu u Ugljeviku, dato 90 posto vlasništva, ili zašto je njemačkoj kompaniji RWE dato 60 posto, uz mogućnost 20 dodatnih procenata vlasništva kada je riječ o koncesiji gornja Drina. To pojedini analitičari u RS dovode u tijesnu vezu sa slučajem Hipo banka“, navodi Raljić.   

  Pojedini mediji objavili su da tužilaštvo u Minhenu vodi istragu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i njegovog sina Igora zbog navodnih malverzacija u Hipo Alpe Adrija banci. Dio javnosti zbog toga se pita da li je slučajnost strateško partnerstvo sa njemačkom kompanijom RWE na projektu “Gornja Drina”, gdje je udio njemačke firme u vlasništvu čak 60 posto.

  Direktor Ekonomskog institute u Bijeljini Aleksa Milojević kaže da su ove investicije korisne samo za politiku, jer domaće vlasti nisu u stanju da naprave preduzeća, već samo da se zadužuju i rasprodaju bogastva. Na pitanje o kakvom lobiranju se tu radi, Milojević kaže:
   
  „Sumnjive veze - jer da je to transparentno, onda bi Vlada napravila studiju o tome i onda bi se na bazi te studije pravio izbor investitora. A onda, ugledajući se na Zapad, i Drina i Ugljevik bili bi u stopostotonom vlasništvu, ne bi se nigdje nikome to ustupilo u koncesiju. Ja mislim da je potpuno netransparentno i potpuno problematično dovođenje takvih investitora jer ti investitori nisu odabrani tenderom, nisu javno izabrani, nego su oni uvijek izgleda u četiri oka dovođeni. Naši poklanjaju prirodna bogatstva drugima - i to sve govori da su te sve veze sumnjive.“       

  Manifestaciona diplomatija

  A o zvaničnom lobiranju u interesu RS, javnost je takođe vrlo malo mogla da sazna. Entitetska ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović ranije je izjavila da su zadaci postavljeni pred advokatske i lobističke kuće u potpunosti ispunjeni. Poreski obveznici su ostali uskraćeni za odgovor koji  tačno zadaci.

  „U pitanju su ugovori koji nose oznaku interno, dakle imaju određeni stepen tajnosti. Za prošlu godinu su planirana sredstva u ukupnom iznosu od šest miliona KM, a za ovu godinu 5,6 miliona KM“, navela je Cvijanović. 
  Aleksandar TrifunovićAleksandar Trifunović
  x
  Aleksandar Trifunović
  Aleksandar Trifunović

  Svi ti milioni, i prema mišljenju urednika medijskog projekta Buka Aleksandra Trifunovića, nisu donijeli korist Republici Srpskoj.

  „Ali Milorad Dodik je u svakom slučaju proftirao lično. Mislim da su sve posjete koje su mu upriličene - u kojima je on posjećivao prije svega mislim na ruske visoke državnike, pa onda izrealske - bile rezultat lobističkih kuća koje su njemu izlazile u susret. A što se tiče same RS, ona nije imala apsolutno nikakvu korist od toga“, ocjenjuje Trifunović.     

  Ne djelu je, kaže Trifunović, manifestaciona diplomatija gdje treba da se vidi kako, naprimjer, zvaničnici Izraela dolaze u Republiku Srpsku i podržavaju domaće vlasti. Tako je u dijelu javnosti prepoznata i posjeta izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Libermana (Lieberman) u septembru ove godine.

  „I ono što je sasvim sigurno je to da je njegov boravak bio plaćen iz budžetskih sredstava, tačnije rečeno iz džepova građana RS. Ta posjeta je čak skrivana od očiju javnosti i tek kada je gospodin Liberman iz Dubrovnika odletio u Izrael rečeno je kako je on izjavio da je RS najljepša na svijetu. Od te izjave građani RS nemaju nikakve koristi“, ističe Željko Raljić.   

  U javnosti se ipak ranije saznalo da su za Republiku Srpsku lobirale kompanije “Hill & Knowlton International” iz Belgije -  na području Evrope, i “Quinn Gillespie Associates” na području Sjednjenih Američkih Država. O njihovim efektima do sada se ništa nije uspjelo saznati. A ekonomisti ističu da će efekte neformalnog lobiranja, poput poslova sa ruskim tajkunima, građani Republike Srpske decenijama osjećati.

  Maja Bjelajac

  U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Avram SDP-ovac Grad: Balkan
  25.11.2012 04:37
  Avigdora Libermana (Lieberman) u septembru ove godine I ono što je sasvim sigurno je to da je njegov boravak bio plaćen iz budžetskih sredstava, tačnije rečeno iz džepova građana RS. Ta posjeta je čak skrivana od očiju javnosti i tek kada je gospodin Liberman iz Dubrovnika odletio u Izrael rečeno je kako je on izjavio da je RS najljepša na svijetu. Od te izjave građani RS nemaju nikakve koristi...u ovaj je odnio pun kofer love...svaka cast nema sta...dajte i ovim u zagrebu advokatima tudjmanovim po koji sto dodik se sastaje sa njima


  Ime: Betowen
  20.11.2012 13:20
  Bolje da je 20 miliona bosanskih maraka srpski entitet dao penzionerima,nezaposlenima i socijalno ugrozenima -nego za neka nepotrebna lobiranja. Dobar dio ovoga novca je otisao i na Dodikove privatne racune. Slicno se ponasao i Sanader u susjednoj Hrvatskoj koji je na kraju dobio 10 god zatvora -uz vracanje veceg djela novca koji nije bio njegov. Osim toga entiteti/regioni NIKADA ne mogu biti samostalne drzave zbog masovnih zlocina i genocida koji su izvrsili na svojim podrucjima.
  Odgovor

  Ime: Jovo Grad: Banja Luka BiH
  25.11.2012 04:34
  Dobar dio ovoga novca je otisao i na Dodikove privatne racune...izleti po mediteranu, jahte,avioni, na dednju kuca,ranc u banja luci, kuce u inostarnstvu...treba da SIPA i ostale agencije provjere gdje je sta otislo i da se lova vrati narodu BiH...hvala na komentar

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.11.2012 11:49
  Pa i Hrvatska je potrosila 32 milona eura za lobiranje njihovih generala koji su bili osudjeni u Hagu, pa se vidi rezultat lobiranja. Oslobodjeni su. Dakle ako se dodje do rezultata lobiranja onda je novac u lobiranje pozitivna investicija, a ako ne,.... onda pogresna investicija. Stele je uvijek bilo.
  Odgovor

  Ime: Realista
  20.11.2012 13:04
  Anonimni
  Cifra od 32 miliona eura je izmisljena. Hrvatska je clanica NATO-pakta i oficiri ove alijanse se ne osudjuju jer se smatra da oni
  profesionalno,casno i posteno obavljaju svoj posao.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  20.11.2012 10:46
  Па научили смо како се то ради .
  http://goo.gl/KpYTx
  Имају моју 100% подршку у настваку лобирања.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.