Dostupni linkovi

Kritike iz Brisela sve jasnije: Od slučaja Informer do ratnih zločina


Osim ocjena o nedostatku rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala iz Brisela stižu sve jasnije i snažnije kritike u vezi sa drugim problemima koji postoje u Crnoj Gori.

Tako u Deklaraciji, koju su u utorak usvojili u Briselu, predstavnici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (za­jed­nič­kog ti­je­la Evropskog par­la­men­ta i Skup­šti­ne Cr­ne Go­re), između ostalog, pozivaju crnogorske organe da se pozabave slučajem Informer, da efikasnije procesuiraju slučajeve ratnih zločina, a konstatuju i pad objektivnosti i profesionalizma u radu Javnog servisa i drugih glasila.

U Deklaraciji Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje čijoj sjednici su prisustvovali predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić i poslanici vlasti i opozicije iskazana je ozbiljna zabrinutost zbog članaka objavljenih u listu ,,Informer”, kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju, i oštro osuđuje napad pomenutog lista na aktiviste civilnog drštva. Evropski i crnogorski parlamentarci pozivaju nadležne organe da reaguju tim povodom.

Bržem odgovoru nijesu se mogli nadati od odluke crnogorskog tužilaštva da, na isti dan kada su oni usvojili Deklaraciju u Briselu, pokrene optužni prijedlog protiv Informera zbog teksta "Šiptarska svinjarija", povodom incidenta na utakmici Srbija - Albanija u Beogradu.

Poslanik Dritan Abazović kaže da je to indikativno i govori da crnogorski državni organi reaguju samo pod pritiskom Brisela.

Dritan Abazović, foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, foto: Savo Prelević

„To što je državno tužilaštvo reagovalo tek nakon usvajanja ove deklaracije je samo dokaz koliko su institucije u Crnoj Gori, prije svih one koje se odnose na pravni sistem, banalizovane, koliko su one u konekciji sa vlastima, koliko zaista rade samo na dugme, po nečijem nalogu a ne po onome što bi trebalo da bude njihov svakodnevni posao. Generalno zabrinjava situacija u Crnoj Gori i to ne samo u vezi sa slučajem Informera nego i drugih pitanja. Samo se nadam da će pritisak Brisela biti sve veći“, navodi Abazović.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje pozdravlja rad komisije za praćenje istraga kao i napredak koji su državni organi postigli u rješavanju slučajeva napada na novinare i izražava očekivanje da će preostali slučajevi biti riješeni.

No, ono što ih brine jeste pad profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa Javnog servisa i drugih glasila.

Sveti ciljevi

Koliko su stavovi u Crnoj Gori koji dolaze od najviših zvaničnika i čelnika RTVCG drugačiji od slike koju o radu tog medija imaju u Briselu, pokazale su i nedavne izjave predsjednika Filipa Vujanovića i direktora RTVCG Rada Vojvodića tokom proslave 50 godina radija i 70 godina TV Crne Gore.

„Da se svojom stabilnošću, profesionalnim radom uspješnošću i povjerenjem građana Javni servis potvrdi kao evropska vrijednost Crne Gore. Očekivanje građana je da se osnaži vjera i povjerenje u svoje snage i stavi na uvid svaka činjenica neophodna da svaki pojedinac stekene puni kapacitet odlučivanja o svim segmentima života", kazao je Vujanović.

„Istina i nepristrasnost su naši sveti ciljevi. Ne kao slogan, ne kao parola, već kao život, kao praksa, kao ispunjenje naše obaveze i odgovorne misije u društvu“, istakao je Vojvodić.

Inače, kritički zaključak POSP-a o radu RTVCG na briselskoj sjednici, koji je na inicijativu opozicije ušao u sadržaj Deklaracije, izazvao je polemiku sa predstavnicima vladajuće DPS koji su tokom glasanja bili uzdržani.

Među očekivanjima predstavnika POSP-a našlo se i ono da će afera „Snimak“ brzo dobiti konačni epilog.

Jedan od zaključaka ukazuje na to da nijesu stvoreni uslovi za primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Takođe je iskazana zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine uz podsjećanje na potrebu da Crna Gora mora da pojača svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i efikasno istražuje, goni, sudi i kažnjava ratne zločine, u skladu s međunarodnim standardima.

Pritisak na Crnu Goru da krene u procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina na pravi način dolazi ne samo iz Brisela nego i sa drugim međunarodnih adresa, primjećuje Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava

„Tako da će nešto morati da se promijeni, a sada konačno imamo i vrhovnog državnog tužioca mada je ostala ekipa ista. No, nadam se da će oni pod tim silnim pritiskom naći načina da nešto promijene. Istraživati i goniti ratne zločine nije lako jer pored hrabrosti i odlučnosti neophodno je i znanje pa se nadam da će sada neke dodatne obuke dovesti do nekih rezultata. Činjenica je i da se u Evropskoj komisiji sada čitaju optužnice i presude za ratne zločine pa se nadam da će uskoro biti i nekih konkretnijih savjeta“, konstatuje Tea Gorjanc Prelević.

XS
SM
MD
LG