Dostupni linkovi

I snabdevanje strujom političko pitanje?


NATO vojnik u Orahovcu
NATO vojnik u Orahovcu

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su da Elektrokosmet, kao drugi provajder, preuzme nadležnost za snabdevanje strujom srpskih sredina na Kosovu. Ovakvi zahtevi dolaze pošto Srbi 10 godina ne plaćaju račune za struju zbog čega se suočavaju sa rigoroznim restrikcijama. Vlada Kosova je odbacila tu ideju.

Srpske enklave se suočavaju sa redovnim višesatnim isključenjima u snabdevanju strujom, koje nekada nema i po nekoliko dana. Razlozi za takvo stanje su kvarovi razne prirode ali i neplaćanje računa.

Srpske sredine se nalaze u grupi neredovnih platiša za koje su predviđena najrigoroznija isključenja. Kakvo je stanje u Orahovcu opisuje predsednik srpskog dela opštine Milorad Šorić:

“Srpski deo grada je u zoni C. Svako pomanjkanje struje odražava se na nas.Umesto sat vremena nekada i do 6 sati nemamo. U poslednje veme bilo je u tri navrata na dva sata isključenja znači 16-18 sati dnevno struje.”

Slično je i u drugim sredinama. Nedavno je oko 5000 stanovnika sela kod Obilića tri dana bilo bez struje, a krajem januara 80 srpskih domaćinstava u selu Donji Drenovac, kod Kosovske Kamenice, deset dana nije imalo struje i vode. Iako je do isključenja došlo zbog kvara na trafostanicama, ovakva situacija postavlja pitanje dugoročnog rešenja problema.

Srbi traže od Ministarstva za Kosovo i Koordinacionog centra Vlade Srbije da iznađu rešenje za višegodišnji problem lošeg snabdevanja strujom. Predstavnici vlasti Srbije kažu da se problem može rešiti samo ako se u posao snabdevanja i naplate uključi srpsko preduzeće koje je poslovalo do završetka konflikta.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović predlaže da preduzeće Elektrokosmet postane drugi distributer:

“Ima rešenja a to je da se napokon posle šest godina insistiranja izda licenca za drugog ditributera struje to jest za Elektrokosmet koji bi preuzeo na sebe odgovornost nabavke struje, prodaju struje građanstvu, istovremeno i za izdavanje računa i naplatu. To je jedini način da se struja naplati u protivnom svako drugo delovanje separatno prema Srbima smatraćemo politički motivisanim.”


Ali Vlada Kosova odbacuje takav predlog, navodeći da ima političku pozadinu. Portparol Vlade Memlji Krasnići ističe da su kosovske institucije svesne problema ali da novi distributer nije tema.

“To je neozbiljna i provokativna ideja. Srbija ne može da daje predloge koji direktno narušavaju suverenitet Kosova i vreme je da u Srbiji shvate da je Kosovo nezavisna država. KEK ima dovoljno kapaciteta da se bavi snabdevanjem i naplate računa u srpskoj zajednici”, rekao je Krasnići, istakavši da je pitanje plaćanja računa politički osetljivo.

Krasnići je dodao da se ne žuri sa naplatom višemilionskog duga srpske zajednice, te da ministarstvo energetike, Kosovska elektro-energetska korporacija, KEK, i donatori uskoro treba da izađu sa planom za naplatu računa.

Kosovski Srbi duguju KEK-u oko 120 miliona evra. Tako se trenutno vode razgovori o tome kako rešiti problem duga i snabdevanja. Portparol KEK-a Viktor Bužalja:


“Problem je što srpske enklave ne plaćaju struju. Mi smo od kraja novembra počeli razgovore sa predstavnicima Srba i u nekoliko enklava je počelo plaćanje i oni su prihvatili KEK kao komercijalnu kompaniju. Ipak zna se da je ovo osetljivo političko pitanje i mi ćemo nastaviti razgovore.”


Zbog problema neplaćanja a pritom nemogućnosti da se zbog velike potrošnje, naročito u zimskom perodu, omogući normalno snabdevanje, Kosovska energetska korporacija primenjuje režim restrikcija tako što su naselja podeljena u tri grupe – u grupi A su redovne platiše i tu nema isključenja, u grupi B delovi naselja koja neredovno plaćaju pa tu ima manjih restrikcija, i u grupi C neplatiše su po više sati bez struje.

Kosovo se već 10 godina suočava sa problemima u snabdevanju i distribuciji struje. Termocentrale A i B ne mogu da zadovolje sve potrebe potrošača, a naročito u zimskim mesecima.

Vlada Kosova je najavila da će se ove godine privatizovati proizvodnja i distribucija električne energije te tražiti partner za izgradnju nove termocentrale C. U međuvremenu radiće se na pronalaženju rešenja kako u srpskim sredinama naplatiti račune, što je preduslov za redovnu isporuku struje.

XS
SM
MD
LG