Subota, 30. april/travanj 2016, 09:09 CET

  Kosovo

  Kosovo zasebno i na Facebooku: Otvorene nove poslovne mogućnosti

  Autor Gresa Kraja, preveo Fatmir Aliu

  Preko 200.000 korisnika Facebooka sa Kosova je promenilo svoju lokaciju u proslednjih 24 časa, od kad je ova društvena mreža prepoznala Kosovo kao posebnu državu, kaže za RSE zamjenik ministra inostranih poslova Petrit Selimi, koji predvodi inicijativu vlade Kosova za digitalnu diplomaciju.

  Facebook od utorka definiše Kosovo kao posebnu lokaciju, odnosno državu, za koju je do juče pisalo da je deo Srbije (Kosovo/Serbia), ili Albanije (Kosovo/Albania).

  Dvadesetdvogodišnja Besa Hoxha već duže vreme namerava da otvori svoj biznis i počne sa prodajom odeće koju je kreirala.

  Kao student mode i dizajna, misli da njen koncept o modi može da premaši granice Kosova, ali nema novca da bi pokrenula svoju proizvodnu liniju i brend.

  No od utorka je, kaže, promenila mišljenje jer je čula da je Facebook prepoznao Kosovo kao posebnu lokaciju i sada namerava da otpočne sa promocijom kako bi ušla na tržište.

  "Sada mi je lakše da ciljam specifičnu grupu kojoj hoću da se obratim, pošto je Kosovo prepoznato kao lokacija na Facebooku, tako da mogu da promovišem lakše svoje haljine“, kaže Besa.

  Facebook je najveća društvena mreža na svetu, sa 1,5 miliardom aktivnih korisnika. Razni globalni brendovi reklamiraju svoje proizvode preko te mreže, iako je promocija preko Facebooka maltene besplatna.

  Zamenik ministra inostranih poslova Petrit Selimi smatra da će odluka ove društvene mreže da Kosovo definiše kao zasebnu državu doneti niz beneficija za kosovske kompanije.

  Facebook je danas i glavni aparat za reklamiranje i promociju biznisa. Činjenica je da smo do sada bili nejednaki. Kosovari su ili bili u sastavu Albanije ili Srbije, tako da nismo nikad znali kakvo nam je tržište, tako da nijedna strana kompanija nije mogla reklamirati samo za Kosovo ili samo kosovske proizvode“, kaže Selimi za RSE.

  Kosovska vlada je svesna da priznanje koje je od Facebooka dobilo Kosovo nije političko, ali smatra da je efekata bilo.

  Koliko sam ja upoznat, posle komunikacije sa Facebookom, samo u poslednja 24 časa više od 200.000 korisnika (sa Kosova) je promenilo svoju lokaciju, tako da se vest brzo proširila. Siguran sam da će se za šest meseci, ili godinu dana, Kosovari i kosovske kompanije inkorporirati Facebook u svoje marketinške kampanje“, smatra Petrit Selimi.

  Zamenik ministra inostranih poslova, koji vodi i kampanju digitalne promocije, kaže da će se sa ovom novom realnošću i marketinško tržište Kosova biti bolje definisano.

  Da je ovo tržište do sada bilo ograničeno slaže se i ekonomista Naim Gashi.

  "Veća privrženost marketingu, i preko socijalnih mreža kaošto su Facebook, Twitter i ostali, stvara veće mogućnosti za kosovske firme. Mi smo svi svesni da marketing košta, ali promocija preko društvenih mreža je jednaka nuli“, smatra Naim Gashi.

  Inicijativa digitalne diplomacije Kosova je do sada uspela da definiše Kosovo kao posebnu lokaciju, osim Facebooka, i na Twitteru i LinkedInu. Sledeći korak vlade u Prištini je Google, i naziv internet domene „.ks“ ili „.ko“.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  22.11.2013 10:44
  Odgovor Muriciju
  Tvoj odgovor-poklic je upravo ono sto politickoj eliti treba: ti svojim poklicem pokazujes da si i dalje spreman odricati se osnovnih ljudskih potreba, zarad zastave. Aferim!

  Ime: fati Grad: RKS
  21.11.2013 23:26
  Anonimuse nije ti do drustva pa krivicu svaljujes na drugoga.Srbija trazi u EU samo po svome ili ce biti"region rusije(po tebi)" Jedina drzava na svetu koja drustvo nece(treba da bude po njome jer lagati znaju) je Srbija(tvoja). Kosova je sve prihvatila naspram Srbije samo da bi svoje drustvo unapredio dok Srbija sve radi da bi dobila i ono sto nije njeno makar i ceo narod svoj vodio ka propastu(lagat cemo sto vise-pa bio to i nas propast).

  Ime: Muriqi Grad: Regensburg
  21.11.2013 21:11
  Drzava REPUBLIKE KOSOVA JE I REALNOST

  Ime: Anonimni posjetilac
  20.11.2013 19:06
  " Kosovo zasebno na facebooku"...a je' l? Blago njemu samom na društvenoj mreži. Čestitke, čestitke, zaslužilo je. Država treba da ima svoju samoću, jer ne bi bila država. Kosovo naročito ne trpi društvo.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.