Dostupni linkovi

Kosovo saoseća sa Srebrenicom: Prvi put Marš mira u Prizrenu


Stari kameni most u Prizrenu, ilustrativna fotografija
Stari kameni most u Prizrenu, ilustrativna fotografija

I Kosovo se pridružilo prisećanju na srebrenički genocid uoči njegove 20. godišnjice.

Skupština Kosova je na početku plenarne sednice u četvrtak održala minut ćutnje u znak poštovanja prema ubijenima u genocidu.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, u kratkom govoru je podsetio da je pre 20 godina u Srebrenici “počinjen najveći zločin u Evropi od završetka Drugog svetskog rata, poznat kao masakr u Srebrenici“.

“Za dva dana je preko 8.000 muškaraca barbarski izmasakrirano od strane Miloševićeve vojske. Hiljade porodica su zauvek uništene. Grad koji datira iz rimskog doba raspao se za par sati. Reči ’genocid’ i ’etničko čišćenje’ ponovo su ukaljali ljudsku savest”, kazao je Veselji, dodajući da je Milošević tri godine kasnije počinio isti barbarski zločin na Koosvu.

“Dvadeset godina od zločina u Srebrenici, i 16 godina od zločina u Prekazu, Izbici, Suvoj Reci, Meji, Đakovici, i u drugim delovima Kosova, pravda još nije zadovoljena. Neophodno je da se pravda dostigne zato što nekažnjeni zločini donose novo zlo”, kazao je Veselji.

Bošnjački poslanik u Skupštini iz koalicije Vakat, Ćerim Bajrami, kazao je da su dva poslanika iz ove koalicije predložili Skupštini da usvoji Rezoluciju o 20. godišnjici genocida u Srebrenici. Međutim, predsedništvo Skupštine, kako je on izjavio za RSE, nije smatralo da je potrebno usvojiti jednu takvu rezoluciju, uz obraloženje da već postoji Rezolucija o masakru u Srebrenici iz 2005. godine, u kojoj se, bez obzira na naslov, u tekstu pominje reč genocid.

„U svakom slučaju, mi zahvaljujemo svima koji su iskazali razumevanje u ovom Parlamentu za taj tekst rezolucije, koji nije dirao nikoga, već je u svojih sedam tačaka osudio čin genocida, izrazio saučešće porodicama žrtava, i pozvao na pomirenje, ali uz prethodnu osudu onih koji su taj zločin počinili... Mi kao Bošnjaci Kosova, a nadam se da uz veliku podršku većinskog naroda na Kosovu, pa i svih drugih naroda, možemo samo da izrazimo teško žaljenje i da poručimo svim tim ljudima da smo sa njima, da je Srebrenica samo jedno mesto koje je označeno od međunarodnih sudova da se dogodio genocid, a takvih genocidinih radnji je bilo mnogo po BiH, i u našoj državi“, kazao je Bajrami.

A u multietničkom gradu Prizrenu u četvrtak uveče, pod pokroviteljstvom bošnjačkih nevladinih organizacija, biće organizovan „Prizrenski marš mira za Srebrenicu“.

Organizatori su pozvali sve građane Prizrena, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, da se odazovu ovom događaju i da se pridruže Bošnajcima širom sveta koji se različitim manifestacijama prisećaju srebreničkog genocida.

Nesim Kalajdžini iz NVO Bošnjak-KS, u izjavi za RSE, naveo je da i kosovski Bošnjaci, ali i ostali, žele pokazati da Kosovo ne gleda na Srebrenicu i na genocid hladnokrvno.

„Po prvi put se u državi Kosovo održava ovakav Marš mira. S obzirom da je Prizren multietnički grad, i da je koncentracija bošnjačkog stanovništva najveća u našem gradu, red je da se u Prizrenu održi Marš mira i da se pokaže čitavom svetu da Bošnjaci na Kosovu saosećaju sa Srebrenicom“, kazao je on.

Zamenik premijera Kosova Hašim Tači prisustvovaće komemoraciji u subotu u Potočarima.

"Ovo je moja prva, ali važna poseta", napisao je na Twitteru. "Genocid u Srebrenici, i genocid na Kosovu koji je usledio od strane srpske vlade, biće upamćeni kao najmračnija poglavlja u modernoj istoriji Evrope", dodao je Tači.

XS
SM
MD
LG