Dostupni linkovi

Kosovo: Otac odveo sina na sirijsko ratište


Deca-vojnici među islamistima u Siriji
Deca-vojnici među islamistima u Siriji

Kosovsku javnost zapanjila je priča nacionalne televizije KTV o ocu koji je pre dva meseca odveo svog sina, osmogodišnjaka, u rat u Siriju.

O slučaju je govorila majka deteta Pranvera Abazi, navodeći da je to učinjeno bez njene dozvole. Na dan kada su otišli, suprug joj je rekao da sa sinom ide na nekoliko dana u Rugovsku klisuru, kod Peći.

“Dete je bilo bez gardarobe i rekla sam mu (suprugu) zašto barem nešto nije poneo jer je to šuma i hladno je. Kazao je da će biti unutra i da to nije potrebno. Htela sam sinu da dam garderobu, ali suprug je rekao da će autobus uskoro da stigne. Kad su krenuli tražila sam od sina da se pozdravi sa mnom. Tad me je zagrlio i otišao“, kazala je Pranvera za KTV.

Nedelju dana kasnije preko telefona joj je stigla poruka od supruga u kojoj je napisao da je sa sinom u Siriji i da nema često signala. Nedavno je videla slike na kojima je njen sin sa ostalim borcima i sa decom pod zastavom Islamske države, ISIS.

Pranvera dodaje da joj je suprug inače bio pobožan, ali nikada nije pomislila da će uzeti sina i otići.

„Sa sinom sam se čula samo jednom na kratko. Pitala sam ga gde je, rekao je da je veoma daleko. Pitala sam ga skim je – kazao je da je sa muslimanskom braćom, i više mu nisu dali da priča“, kazala je ona, moleći svog supruga i sve one koji drže njenog sina, da ga što pre vrate. Istog dana kada je u javnosti izašla priča, na Facebooku je otvorena stranica pod nazivom „Bring back our boy“ (vratite nam našeg dečaka), a kojom, na osnovu objava, upravlja porodica i koja je do sad okupila preko 6.000 članova.

Portparol kosovske policije Baki Kelani u izjavi za RSE navodi da su istražni organi poduzeli sve mere od trenutka kada je slučaj prijavljen policiji.

„Policija Kosova vrši istragu ovog slučaja na Kosovu, ali istovremeno razmenjuje i informacije sa državama koje mogu da pomognu u obelodavanju ovog predmeta, uključujući i Tursku“, kazao je Kelani.

I ovo nije jedini slučaj na Kosovu.

Iz Islamske zajednice Kosova potvrdili su da je u poslednje vreme uočeno da roditelji koji su odlučili da se upute na krizna žarišta, kao što su Irak i Sirija, sa sobom vode i svoju decu. Tačan broj takvih slučajeva je nepoznat zato što se oni, kako kažu, kriju i od Islamske zajednice.

Zvaničnici ove institucije to oštro osuđuju, navodeći da je zloupotreba dece greh.

„Ovo je nešto nezamislivo što može da se dogodi članovima porodice, a naročito najvoljenijima, bezgrešnoj deci. Ne znam šta više reći ovom ludilu, osim to da mora da se najoštrije osudi“, kaže za RSE sekretar Islamske zajednice Resul Rexhepi.

On je apelovao kod svih onih koji su odlučili „da žrtvuju sebe“, da u tome barem ne uključuju svoju porodicu i da decu vrate kući.

„Molim ih da što pre vrate decu i da se njima vrati osmeh na lice u krugu svoje porodice“, kazao je Rexhepi.

Bivši predsednik Skupštine Islamske Zajednice Xhabir Hamiti, a sada član te institucije, navodi da je odlazak Albanaca u Siriji i Iraku pogrešan put i da nema ništa sa islamskom verom.

„Veoma je zabrinjavajuće kada čujemo da ima i dece koja su tamo otišla ili koju vode u taj nesigurni ambijent. Apelujemo svim porodicama i svim ljudima koji su se možda od različitih tutora ubedili da pođu u rat, da to ne čine, da ne budu deo tog rata, koji je postao globalna briga“, kazao je Hamiti za RSE.

On okrivljuje trenutno rukovođstvo Islamske zajednice za odlazak mladih u Siriju, zato što nije poduzela odgovarajuće mere na vreme a kako bise sprečila ova pojava.

„Priznali ili ne, trenutno rukovodstvo Islamske zajednice Kosova nažalost nije poduzelo preventivne mere u prošlosti, ali i sada ćuti. Jer obaveza je ovog rukovodstva, a koju nisu sproveli, da javnosti objasne da takva interpretacija religije nije zapravo nešto što religijia podržava, sa realnošću religije u zemlji, regionu i u okolnostima pod kojima živimo. Pokazali su neodgovornost i za to treba da snose odgovornost sami“, kazao je Hamiti.

Nepoznatan je tačan broj Kosovara koji su se borili ili koji se bore u Siriji ili Iraku, a prema informacijama iz policije, do sada je na tim žarištima ubijeno 16 državljana Kosova.

Policija Kosova je 11. avgusta uhapšila oko 40, a potom i još dvoje, državljana Kosova od sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra. Jedan od uhapšenih je i imam džamije u Gnjilanu, koji se sumnjiči se da je bio jedan od glavnih ispiratora džihada. Svima njima je određen jednomesečni pritvor.

Inače, Skupština Kosova je marta ove godine u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o zabrani učešća Kosovara u stranim sukobima, za šta se pojedinci mogu kazniti i sa 15 godina zatvora. Takav zakon, međutim, zbog raspuštanja Skupštine, nije stupio na snagu.

XS
SM
MD
LG