Dostupni linkovi

Oštre osude opozicionog incidenta u Skupštini Kosova


Uz zvižduke i polivanje vode od poslanika opozicije, Skupština Kosova usvojila je niz nacrta zakona i tako okončala sednicu u četvrtak. Na samom kraju, u sali se pojavio suzavac.

Nešto kasnije, iz Pokreta Samoopredeljenje potvrdili su da je suzavac koji je bačen u Skupštini Kosova uzet od aktivista Samoopredeljenja tokom protesta protiv Aleksandra Jablanovića, u januaru.

"To je bila jedna od stotine boca sa gasom koje su ispaljene na nas tokom tih protesta, ali koja nije eksplodirala. Aktivisti su je našli na ulici. Danas su poslanici upotrebili tu bocu", stoji na njihovom Facebook-u.

Američka ambasada na Kosovu oštro je osudila nasilje u Skupštini."Oružju nema mesta u Skupštini. Užasno ponašanje odredjenih članova parlamenta iz redova opozicije - koje je ostale članove ali i posmatrače medjunarodne zajednice nateralo da zatraže medicinsku pomoć, uključujući i osoblje američke ambasade - ismejava jednu od najvažnijih demokratskih institucija na Kosovu. Današnje nasilje zajedno sa ostalim od pre tri nedelje, onemogućilo je Skupštini da ispuni svoj mandat za poboljšanje života gradjana Kosova. Ovo nije demokratija. Ovo je ometnja demokratskog procesa", navodi se u reakciji.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan-Klod Šlumberže takođe je osudio nasilje za koje smatra da je neprihvatljivo i štetno za demokratiju. "Uznemirujući prizori bačenog suzavca, članova Skupštine kojima je potrebna medicinska pomoć i drugih incidenata negativno utiču na sliku demokratskog napretka na Kosovu. Istovremeno, institutcionalna blokada štetna je po progres i reforme,” rekao je ambasador Šlumberže.

“Na Kosovu postoji dovoljno mehanizama za pluralističku debatu i ja pozivam sve strane da ih iskoriste umesto da se okreću nasilju,” dodao je on.

Nasilje su osudili i predstavnici kancelarije EU na Kosovu, Specijalnog predstavnika EU i ambasada / kancelarija država članica EU na Kosovu:

"Današnje nasilne radnje u Skupštini su za svaku osudu. Kada svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i brani svoje stavove, upotreba nasilja je neprihvatljiva. Ono ne rešava ni jedan od kosovskih problema već ih povećava. Osuđujemo današnje ponašanje opozicije u skupštini i apelujemo na njih da poštuju osnovna načela demokratije i dozvole slobodnu i otvorenu raspravu u skupštini o svim pitanjima koja se tiču Kosova. Neodgovornom ponašanju, poput ovog današnjeg, nema mesta u demokratiji i nedopustivo je. Mora biti jasno da se u demokratiji, čak i opozicija mora povinovati većini glasova. Posvećeni smo radu sa kosovskim institucijama i ne prihvatamo nasilje i pozive na nasilje kao legitimno političko sredstvo."

Inače, sednicom je predsedavao podpresednik Skupštine Džavit Haljiti, iako je Kadri Veselji prisutan u sali. Opozicija je polivala vodu iz flaša na poslanike pozicije.

Iz Pokreta Samoopredeljenje, nakon prve pauze, napisali su na Facebooku da je "plan Kadri Veseljija da podstakne konflikt između poslanika pozicije i opozicije. Njegov poziv poslanicima da se približe opoziciji bio je poziv na konflikt među poslanicima. Pokušaj da se ovako nastavi sednica, je pokušaj za izbijanje sukoba između poslanika. Svaka takva eskalacija je pod odgovornošću Kadri Veseljija".

"I pored napora pozicije da nastavi sednicu i pod okolnostima kada se Kosovo defunkcionalizira od strane vlade, opozicija je onemogućila tako nešto. Plan Kadri Veseljija se nije realizovao. Opozicija nastavlja napore da zaštiti Republiku, bez kompromisa. 'Zajednica' ne prolazi!", navodi se na Facebook stranici Pokreta Samoopredeljenje.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, osudila je u četvrtak dešavanja u Skupštini i pozvala poslanike da se distanciraju od nasilja, da poštuju institucije koje su izgrađene sa velikim požrtvovanjem, uključujući i lično njihovo.

"Konceptualni i politički nesporazumi se trebaju diskutovati snagom argumenata i preko parlamentarne kulture", saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Reagovala je i Vlada Kosova, navodeći da je za žaljenje nasilje koje je jedna grupa poslanika opozicije upotrebila u četvrtak, "a kao posledica toga su telesne povrede nekoliko poslanika koji su zatražili medicinsku pomoć".

Vlada navodi da je, i pored ekstremnih uslova, usvojeno nekoliko zakona koji su važni za građane Kosova, te pozvala opoziciju da okonča nasilje i aktivnosti koje štete interese građana i Kosova uopšte.

Podsetimo, opozicija po treći put blokirala rad Skupštine Kosova, u znak nezadovoljstva na potpisan sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Poslanici triju opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo - nakon što su u holu Skupštine otkrili umetničke slike sa nacionalnim elementima albanske istorije, prekrivene još 2004. godine - ušli su potom u salu Skupštine sa zviždaljkama i tako onemogućili početak sednice.

Iz Skupštine je saopšteno da su sednicu bojkotovali poslanici "Srpske liste".

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00


Veselji je potom u sali, ispred govornice, održao vanrednu konferenciju za novinare.

"U sali je 90 poslanika koji žele da nastave rad Skupštine, a 30 poslanika opozicije koji pokušavaju da blokiraju rad. Pozivam na razgovore, možemo iako to nije na dnevni red. Odlučite sami da li želite da nastavimo sednicu. Neka sami poslanici odluče, ali nikada, ni jednom, ni zviždaljkama, ni skalperima, nećemo dozvoliti da se blokira posao Skupštine Republike Kosova. Nećemo dozvoliti da se tokom skupštine promovišu sukobi", kazao je Veselji, i poručio opoziciji da se obrate Vladi koja je potpisala sporazum.

Blokadu Skupštine opozicija vrši već nedeljama, tako što izlazi za govornicom i onemogućava normalno funkcionisanje. Na dan kada je premijer Kosova, Isa Mustafa, trebao da informiše Skupštinu o briselskim sporazumima, opozicija ga je gađala jajima.

Iz opozicije smatraju da se ovim sporazumom deli Kosovo i stvara paralelna srpska država.

XS
SM
MD
LG