Dostupni linkovi

Korak napred u priznavanju diploma


Učenje, ilustrativna fotografija
Učenje, ilustrativna fotografija

Kosovo i Srbija ponovo su prihvatili obavezu da sprovedu Briselski sporazum iz 2011. godine, o uzajamnom priznanju stručnih i akademskih diploma.

Iz Preševa kažu da je ovo važno pitanje za mlade ljude iz ovog grada.

Avni Aljiti, sekretar u SO Preševo, u izjavi za RSE navodi da većina mladih iz tog kraja zbog jezičke barijere, ali i blizine univerziteta, studira u Prištini, pa će im ovo biti od velike koristi.

"Ranije smo imali dosta problema, jer ovde nisu priznavali naše znanje koje smo dobili u Prištini, naše diplome. Mnogi moraju da putuju u Makedoniju, da završe drugi put fakultet, ili master studije da bi im se priznala diploma u Srbiji. Ako sporazum bude u funkciji, to znači mnogo, jer ljudi ne moraju da idu u Makedoniju ili druge zemlje, već mogu da se zapošljavaju u institucije Republike Srbije u Preševu i Bujanovcu", kaže Aljiti.

Sam Aljiti je diplomirao na Pravnom fakultetu u Prištini 2006. godine, ali je potom magistarske studije završio u Tetovu.

S druge strane, Tijana Đorđević iz Lazarevca veruje da će ovaj sporazum otvoriti veće mogućnosti mladima.

Ona je trenutno na master akademskim studijama na Filozofskom fakultetu "Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici".

"Ono što donosi ovaj sporazum, a što jeste bitno za mlade ljude i mene konkretno, jeste činjenica da mi otvara mnogo veće mogućnosti za zaposlenje. Kada dobijem diplomu master akademskih studija i sertifikujem je, moći ću da konkurišem na mnogo više radnih mesta i lakše naći posao u budućnosti", navodi ona.

Inače, kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, diplome će u početku potvrđivati organizacija koju odabere EU, a nakon toga, zahtev za priznavanje može se podneti relevantnim institucijama svake od strana. Na Kosovu, to je Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, dok je u Srbiji to Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Priština i Beograd će priznati sve ranije priznate potvrde Evropske asocijacije univerziteta (EUA), a sva ranija priznavanja diploma tretiraće se kao važeća.

Zamenik ministra obrazovanja u kosovskoj vladi, Usmen Baldži, u razgovoru za RSE navodi da će implementacija ovog ranije stečenog sporazuma pomoći ljudima prilikom zapošljavanja.

Rektorat Univerziteta Priština
Rektorat Univerziteta Priština

"To je bio dogovor, implementacija je nedostajala, a ona bi trebala da krene ovih dana prema zadnjem dogovoru. Potrebno je dogovoriti ko će biti implementator između ministarstava. Naći će se posrednik koji će posredovati između ministarstava prosvete Kosova i Srbije", navodi Baldži.

Proširiti delokrug sporazuma iz 2011.

Pored diploma stečenih u visokim obrazovanim institucijama na Kosovu i u Srbiji, očekuje se da će zvanična Priština priznati i diplome stečene na univerzitetu u Severnoj Mitrovici, koji funkcioniše u sklopu obrazovanog sistema Srbije.

Baldži navodi da je Vlada Kosova krajem decembra prošle godine donela odluku o prihvatanju diploma sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici i predvidela procedure kako da se ostvari ovaj cilj i odluka sprovede do kraja.

Cilj Vlade je bio da se pomogne studentima koji stiču akademska zvanja na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici kako bi lakše konkurisali za posao na Kosovu.

Na osnovu procedura, to će raditi već formirana komisija koju članovi iz Ministarstva obrazovanja, kabineta premijera Vlade i Kancelarije za manjinske zajednice. Nevladina organizacija "ECMI" (Evropski centar za pitanja manjina) biće sastavni deo komisije i posredovaće između Ministarstva obrazovanja i Univerziteta u Severnoj Mitrovici u procesu verifikacija diploma, kaže Baldži.

"Kada jedan student koji je diplomirao na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici podnese zahtev toj komisiji, onda ce NVO 'ECMI' verifikovati njegovu diplomu u Mitrovici, a nakon toga će komisija izdati sertifikat o prihvatanju diplome kandidata koji je aplicirao sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici. Ovo je procedura, ovo je put", ističe Usmen Baldži.

Ova odluka je decidna i govori samo o priznavanju diploma sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici i u pitanju su diplome akademskog zvanja navodi Baldži, kako bi se barijere koje su ranije imali eliminisale i pomoglo tim ljudima da se što lakše integrišu, prilikom zapošljavanja, u kosovsko društvo.

U saopštenju EU se navodi da su strane saglasne da prošire delokrug Sporazuma iz 2011. godine obuhvatanjem i preduniverzitetskog.

"Sve što se dogovorom radi siguran sam da će biti rešeno. Jako bitna stvar u pregovorima oko diploma je da je to sloboda studiranja, učenja, zapošljavanja, kretanja, sloboda sticanja znanja, i ne bi trebalo biti barijera za mlade ljude da se školuju bilo gde", poručio je Baldži.

XS
SM
MD
LG