Dostupni linkovi

Građani Kosova dobijaju zdravstveno osiguranje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kosovo još uvek nema osposobljen fond za zdravstveno osiguranje.Zvaničnici ministarstva zdravlja kažu da se očekuje da će građani u ovoj godini biti obezbedjeni zdravstvenim osiguranjem.

Jedan takav zakon izrađen je još 2004. godine, a usvojen je 2007. Međutim, nikada nije stupio na snagu. Kasnije je zakon povučen zbog budžetskih implikacija, a na zahtev Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ove godine, veruje se, da će on konačno stupiti na snagu, mada su stručnjaci skeptični.

Faik Hoti, direktor za informisanje u ovom ministarstvu kaže za RSE da su pripreme u toku kako bi premije počele da se isplaćuju u aprilu, dok će se sa pružanjem usluga zdravstvenog osiguranja početi u junu ove godine.

„Ministarstvo zdravlja vrši tehničke pripreme a kako bi se sa zdravstvenim osiguranjem počelo ove godine. Prva faza u tehičkom smislu podrazumeva elektronsku registraciju korisnika, a koja se radi u saradnji sa MUP-om zbog civilnog registra i sa Ministarstvom za rad zbog određivanja socijalnih kategorija“, kazao je on.

Bivši ministar zdrvlja, Ferid Agani ranije je izjavio da će građani u 2015. dobiti zdravstvene knjižice. Inače, sprovođenje takvog zakona u ovoj godini on je kazao da košta oko 17 miliona eura za javni, a oko 14 miliona za privatni sektor.

Građani Kosova će biti obavezni da plaćaju svoj doprinos za ovaj fond, a oni koji nisu u mogućnosti, predviđeno je da će za njih tu obavezu preuzeti Vlada Kosova.

Stručnjaci su međutim skeptični oko implementacije ovog zakona.

Behxhet Shala, rukovodilac Saveta za slobodu i zaštitu ljudskih prava kaže da bi bio zadovoljan kada bi jedan takav zakon stupio na snagu i 2016. ili 2017. godine.

„Ovaj zakon je neophodan za građane jer im pruža jednu sigurnost. Retke su države koje nemaju zdravstveno osiguranje. Sada se trude da stupe u javno-privatno partnerstvo a kako bi prikupili fond zato što država nema velikih mogućnosti da prikupi fondove i upravo je to proble, javno-privatno partnerstvo. Može biti nejasnoća, neće biti jasnih podela i sumnjam da će ovaj zakon stupiti na snagu 2015“, kazao je on.

Oni koji će biti oslobođeni od plaćanja su siromašne porodice koje primaju socijalnu pomoć, zatvorenici koji su kažnjeni, stariji, osobe sa ograničenim mogućnostima u staračkim domovima, povratnici, ratni invalidi i slični.

XS
SM
MD
LG