Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 07:25 CET

Kosovo

Kosovo do jeseni planira izbore na severu

Glasačka kutija na jednim od izbora na Kosovu
Glasačka kutija na jednim od izbora na Kosovu
Kosovske institucije planiraju da do jeseni ove godine održe izbore u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Time će se, kažu, privesti kraju funkcionisanje srpskih paralelnih struktura u tom delu zemlje.

Takve izbore, rečeno je, organizovala bi misija OEBS-a iz koje su potvrdili da još uvek nema zvaničnog zahteva za tako nečim. Srbi na severu, međutim, poručuju da bez obzira šta Beograd dogovori, to nije obavezujuće za njih.

Zvaničnici u Prištini navode da je na poslednjem sastanku u Briselu sa Beogradom dogovoreno da se ugase ilegalne strukture i da se izvrši transformacija ostalih struktura u legalne kosovske institucije. 

Ramush Tahiri, savetnik predsednice Kosova Atifete Jahjage, kaže za RSE da su se Priština i Beograd složili da se u septembru ili oktobru ove godine održe izbori u tri opštine na severu Kosova, da se pokuša uspostavljanje opštine severna Mitrovica, a kako bi kasnije došlo do izbora i u tom delu.

Bez obzira na procenat učešća na izborima, došlo bi do formiranja novih opštinskih organa, a time bi se ugasile paralelne strukture Srbije, kazao je Tahiri.

“Prva faza, oko koje su se složile kosovske institucije, međunarodna zajednica a i Srbija, je da se rasformiraju sve ilegalne i paralelne strukture Srbije iz oblasti bezbednosti, policije i pravosuđa, i da se formiraju institucije Kosova. Ovo je prva faza koja treba da se završi do jeseni ove godine. Druga faza predviđa saradnju između opština koje su formirane kroz proces decentralizacije“, kazao je Tahiri.

U međuvremenu, predviđa se da se asocijacijom uspostavi saradnja između srpskih opština, kojih ima devet sa severnom Mitrovicom. U Prištini kažu da bi ta asocijacija imala karakter nevladine organizacije, dok bi za Beograd to bila zajednica opština, što bi podrazumevalo treći sloj vlasti.

Thaci spreman da podrži osnivanje Asocijacije opština

Govoreći o ulozi i ovlašćenjima ove asocijacije, Ramush Tahiri ističe da ona ne bi imala izvršnu ili zakonodavnu vlast.

„Asocijacija ne podrazumeva autonomiju drugog opštinskog nivoa, ili nešto između lokalnog i centralnog nivoa, već podrazumeva asocijaciju koja je predviđena zakonom. Ono što je važno je da ona neće imati skupštinu, niti broj poslanika koji bi bili predstavljeni u Skupštini Kosova, niti ikakvu izvršnu vlast“, kazao je Tahiri.

Marko JakšićMarko Jakšić
x
Marko Jakšić
Marko Jakšić
Jedan od lidera Srba na severu Kosova, Marko Jakšić, u izjavi za RSE kaže da je održavanje takvih izbora na severu Kosova u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Stoga, dodaje on, bez obzira šta god da dogovori pregovarački tim iz Beograda, to na svoj način neće obavezivati Srbe na Kosovu.

„Ono što smo mi u više navrata poručivali vladi u Beogradu je sledeće: Gospodo, ako hoćete da se odreknete Kosova, promenite prvo Ustav države Srbije, i onda dozvolite Prištini da formira svoju vlast na teritoriji cele pokrajine. To je ono što mi permanentno pokušavamo da kažemo vlastima u Beogradu. Jer, dokle god je ovaj Ustav važeći, on sputava pregovarački tim iz Beograda da rade stvari onako kako Priština i EU hoće. Ustav se ili poštuje ili ne poštuje. Tu ne možete da tražite treće rešenje“, kaže Jakšić.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, prethodno je u nekoliko navrata istakao važnost da građani na severu trebaju da imaju prava da sami izaberu svoje legitimne lidere. Stoga će, kazao je, Kosovo pozvati OEBS misiju da organizuje izbore i upravlja ovim procesom kako bi on bio što pouzdaniji.

Iz OEBS misije su nam rekli da još nema zahteva za tako nešto. Portparol Nikola Gaon, međutim, dodaje da misija prati dešavanja u dijalogu.

„OSCE nije konsultovan po tom pitanju i nismo poduzeli nikakve korake u tom pravcu ali naravno, pratimo razvoj u procesu dijaloga. Do sad nismo bili kontaktirani po tom pitanju“, kazao je Gaon.

U međuvremenu, kosovski premijer je u telefonskom razgovoru sa zamenikom  američkog državnog sekretara, Wiliamom Burnsom, istakao potrebu za velikom podrškom SAD i EU u postizanju sledećeg sporazuma sa Srbijom.

Hashim ThaciHashim Thaci
x
Hashim Thaci
Hashim Thaci
U saopštenju iz ureda premijera se navodi da je Thaci preneo američkom zvaničniku da je vreme da se Srbija složi oko uslova sporazuma, što je za sad učinjeno samo usmenim putem, a oni se tiču ukidanja bezbednosnih struktura koje deluju na severu i njihove integracije u legalne strukture sigurnosti Kosova.

“Ja sam spreman i da podržim osnivanje Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom koja će omogućiti opštinama na severu, ali i ostalima na jugu, da saradjuju u različitim oblastima njihovih interesa. Osim toga, ova asocijacija bi mogla kreirati partnerstvo sa sličnim asocijacijama u Srbiji i drugde”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da ta asocijacija, organ ili zajednica kao što Srbija navodi, ne može biti izabrano telo i ona neće imati izvršna ovlašćenja.

To znači da se proširena izvršna ovlašćenja lokalnih srpskih opština ne mogu preneti na asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti Vlade, što je u suprotnosti sa Ustavom i unutrašnjim državnim uređenjem.

U saopštenju se dodaje da je zamenik američkog zvaničnika kazao da SAD podržavaju dijalog Vlade Kosova i Srbije, i da je to jedini instrument za rešavanje problema.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Begu-Grad:Bremen
27.02.2013 20:30
Jaksic ce da postuje Ustav Serbije ,znas sta Jaksicu Kosovo je vec peta godina stoje Nezavisna Derzava i priznata gotrovo 100 derzava u svet,
prema tome nije moguce postovati Ustav serbije i po tom Ustavu Niko od Kosovski albanaca nije pitan,
i Jaksicu druga polovina Serbi na Kosovo priznaje Kosovo kao ezavisnu Derzavu a eto ovi Jaksici ce da postuju ustav serbije.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
03.03.2013 09:00
nesto kao Ardutski agrinment je najbolji za status Severnih opcina Kosova....Asosijacija Opstina sto hoce taci je komplikovana.....taku su srbi slavonije inkorporirani u Hrvatsku...mirnim outem a imaju lokalne ovlasti na velikom nivou i stanovnici su hrvatske....tako nesto treba da dobiju i albanci u presevskoj...bosnjaci u sandzaku....albanci u makedoniji....bugari u danilogrdu....vojvodina....i srbi u srpskoj treba isto da dobiju isti status u dajtonu 2....a tako i srbi u kninu, baranji i lici
Odgovor

Ime: Rudi
28.02.2013 00:26
Ako Albanci imaju pravo da ne zele da zive u Srbiji, odnosno pravo na samoopredeljenje, zasto bi Srbima to pravo bilo uskraceno? Kao sto Albanci ne zele da zive u Srbiji, Srbi ne zele da zive na nekom nezavisnom Kosovu.

Da pokusamo da ne budemo licemerni .
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
28.02.2013 17:10
Evo jednog razloga: Srbija je vodila i izgubila rat na Kosovu.
Odgovor

Ime: Aleksandar
28.02.2013 23:09
Nije Srbija kriva sto je napadnuta, mi smo narod koji se nikom ne klanja a Kfor je usao na Kosovu tek nakon sto im je Srbija dala odobrenje.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
01.03.2013 08:08
Ušao na Kosovu?! Mora da im je onda Igić lično dao odobrenje.
Kako Vas, bre, nije sramota da pišete gluposti?
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
27.02.2013 20:42
Jaksitsch ist kaputt.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.