Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 07:53 CET

Srbija

Zakonom omogućena korupcija u zdravstvu u Srbiji

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sistemska korupcija u zdravstvu Srbiju je smestila na poslednje mesto među evropskim državama. Brojne afere, poput one sa uvozom vakcina protiv novog gripa ili citostaticima još čekaju pravni epilog – dok su samo pojedini slučajevi lekara koji su tražili sume od nekoliko stotina evra do sada okončani.

Srbija je verovatno jedina država na svetu u kojoj se, zbog katastrofalne situacije u zdravstvenim ustanovama pojedine operacije zakazuju i nekoliko godina unapred,  za 2014., 2015. ili čak 2020. godinu. Jedan od uzroka koji dovodi do problema je jako izražena sistemska korupcija kojoj je, prema poslednjim informacijama, izloženo skoro 20 odsto građana kojima su potrebne medicinske usluge. Sami građani, međutim, uglavnom nisu spremni da govore o slučajevima u kojima su bili žrtve korupcije, ili pak nema ko da ih čuje. Oni sa kojima smo razgovarali u krugu jedne bolnice kažu da su za korupciju u zdravstvu čuli od poznanika ili iz medija.

Anketa zdravstvo
Anketa zdravstvoi
|| 0:00:00
...    
🔇
X


U slučaju kada oni malobrojni zdravstveni radnici pokušaju nešto da promene, njihov napor završava se gotovo pogubno. Tako je doktor Borko Josifovski još 2006., kao direktor Hitne pomoći, prvi javno progovorio o nečemu što je označio “trgovinom smrću” - spregom lekara i pogrebnika. Naime, postoje sumnje da su pojedini dežurni lekari namerno kasnili na pozive hitnoj pomoći kada je u pitanju bio nečiji život i istovremeno o tome obaveštavali privatne pogrebnike. Mrtvozornik bi stizao pre, do tada već preminule osobe, za šta su lekari kao nadoknadu dobijali 300 evra. Kada je o tome obavestio nadležne, Josifoski je smenjen, a kasnije i otpušten. 

“Nažalost ovo se prolongira i do današnjeg dana. Svedoci ste i u medijima, vrlo često se objavi, da grobari stižu pre Hitne pomoći. Nešto što nije zaustavljeno u korenu, generisalo je i druge afere između kojih može da se povuče jedan potpuni paralelizam. Kao što je afera u Kamenici – trgovina listama čekanja ili afera u Kraljevu gde se radi o pacijentima za dijalizu. O svemu tome ministarstvo je gledalo da zataška, čak danas kada vratim film unazad, čini mi se da je to možda i bio posao ministarstva – odnosno da je neko u tome imao direktne koristi.” 

U međuvremenu, bivši direktor Hitne pomoći dobio je status uzbunjivača osobe koja prijavljuje kršenje zakona, korupciju i kriminal. Za razliku od drugih država u kojima postoje mehanizmi njihove zaštite, Srbija to još ne čini, već ih progoni.

Situaciju dodatno otežava to što je, prema tvrdnjama organizacije “Lekari protiv korupcije” Srbija jedina država u kojoj je poslednjih sedam godina na snazi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji svojim odredbama potencijalno omogućava korupciju. Tako je, objašnjava predsednica te organizacije Dragana Jovanović, pozitivnim pravom praktično utrt put korupcionaškim aferama.

“Tako je onda uspešno zataškavano sve, svako ko se bunio bio je praktično kažnjavan. Država nije napravila sa svojim mehanizmima nezavisne institucije. Svesni smo gde je bila Agencija za borbu protiv korupcije ovih par godina. Nejakost tih institucija I povlačenje onih koji su morali da se ispolje, da stanu na pravo mesto a to su Lekarska komora, Zdravstveni savet – to je izostalo. Zato što je to sve politički uslovljeno. Postoji interesni lobi, zato se stalno priča to je posao policije I tužilaštva, ali smo mi doktori tu da ukažemo na to što nas sve košta.”

Poslednjih 12 godina nijedna vlada u Srbiji očigledno nije učinila ništa na iskorenjivanju sistemske korupcije u zdravstvu. Jedino je prošla vlast u upitniku Evropske komisije za članstvo u Evropskoj uniji sektor zdravstva označila među najkorumpiranijim.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: milos Grad: srbija
20.12.2012 09:07
Mozda je najbolji dokaz tacnosti ovog teksta p[ismo dobrovoljnih davalaca krvi ministru zdravlja http://www.uddkrvi.org.rs/pdf/00134.pdf . napisali su<

MINISTARSTVO ZDRAVLJA
n/r Ministru Slavica ðukić Dejanović
Nemanjina 22-24, 11000 Beograd
MINISTARSTVO ZDRAVLJA ZATAŠKAVA UGROŽAVANJE GRAðANA SRBIJE
Poštovana gospoño ministarko,
NEBEZBEDNA KRV. Ovo je ključni navod u pismu kojije su dostavili zaposleni iz Instituta
za transfuziju krvi Vama, Vladi i nama kao udruženju dobrovoljnih davalaca krvi.
http://www.uddkrvi.org.rs/pdf/00133.pdf
Znamo da je Predsednik Upravnog odbora Instituta Dr. Branislava Belić, članica Glavnog
Odbora SPS-a i da je u Institutu zaposlena i supruga Predsednika DS-a i Gradonačelnika
Dragana ðilasa, ali smatramo da to ne sme biti opravdanje da Vi kao ministatarstvo ne proverite
navode zaposlnih u Institutu o nebezbednoj krvi i Vašim potpisom garantujete da je tamo sve u
redu. Čisto da znamo za sutra ako se nešto desi.
Kao ministru zdravlja, poznato vam je iz medija i dokumenata RFZO da je rukovodstvo
Instituta plaćalo kamate firmama bez zakonskog osnova, da nameštaju tendere za nabavku
testova za transmisivner bolesti, da grañevinsko zemljište vredno nekoliko miliona evra daju za
dva lokala od 30 m2. Poznato vam je i da se plazma dobijena iz naše krvi baca u sklopu državne
strategije povećanja uvoza i rušenja Nacionalnog centra za frakcionisanje plazme.
Kao ministru zdravlja poznata vam je i činjenica da ustanova koja dobija od nas, dobrovoljnih
davalaca krvi besplatnu sirovinu, je nagurala 400 miliona dinara gubitaka i da su svaki čas u
blokadi računa. Usprkos takvom stanju oni ipak brinu o dobrovoljnim davaocima i naručili su
hemijske olovke za nas po 3 puta većoj ceni od realne. Ali poklonu se u cenu ne gleda.
Meñutim, ovakva bahatost ponašanja 2004 dovela je do toga da je troje ljudi, meñu kojima i
tromesešna beba putem transfuzije zaraženo SIDOM. Stoga, mi dobrovoljni davaoci krvi Vas molimo da počnete da radite svoj posao i ovu
neodrživu situaciju u transfuziji promenite. Ne želimo mi ništa loše članovima Glavnog Odbora
Vaše stranke i ženama predsednika raznih stranak, ali zabrinuti smo za posledice po zdravlje
naših sugrañana za koje i dajemo krv.
S Poštovanjem,
________________
Predsednik UDDK Novi Sad Novi Sad, 18.12.2012.
Stevan Požega M.P.
dao dobrovoljno, neplaćeno, 200 puta krv

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Dok ne stigne strategija, samo viteški

Premijer čeka da i Nemačka učini šta je obećala. Naravno, mislimo na pregovaračka poglavlja sa EU. Za migrante ima još vremena. Treba prvo strategiju sačiniti. I da ne zaboravimo, vratio se Šainović
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Vučićevi regionalni frontovi ili proširenje područja drame

Bog i Vučić - nadamo se - znaju zašto je baš ovaj mesec toliko značajan i presudan, no još važnije od toga je da li u ponašanju vlasti uopšte ima nekog sistematskog „nauma“, piše Teofil Pančić
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.

Zamka za crtače grafita u sidnejskom metrou

Naprava, nazvana “Mousetrap”, odnosno mišolovka, koju je osmislila australijska kompanija “Technique Risk”, može da detektuje isparavanja markera i auto-lakova.

Roboti stižu u naše kuhinje

Pomoćnik menadžera u kompaniji “Yaskawa Electric”, Akihiro Suzuki kaže da njihov robot nazvan MOTOMAN-SDA5, može da bude odličan pomoćnik u kuhinji jer se nikad ne umara.

Uspeh jedinica Pešmerga protiv ID

Američki Sekretarijat za odbranu pozdravio je uspeh kurdskih boraca u čišćenju teritorije i oslobađanju sela na severu Iraka od ekstremista Islamske države.