Dostupni linkovi

Parlament BiH: Konstituiran Zastupnički dom, SNSD u oporbi


Konstitutivna sjednica Parlamenta BiH
Konstitutivna sjednica Parlamenta BiH

U Sarajevu je konstituiran novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Za predsjedatelja Doma izabran je Šefik Džaferović iz SDA, a njegovi zamjenici su Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Mladen Bosić iz SDS-a.

Šefiku Džaferoviću ovo je četvrti mandat u ovoj zakonodavnoj instituciji, a član rukovodstva Doma bio je u mandatu od 2002. do 2006. godine. U novom mandatu kaže kako očekuje konstruktivni rad, iza kojeg će stajati rezultati.

„Želim da u tom konstruktivnom radu BiH konačno deblokira svoje integracijske procese i da se u toj zemlji da zamah u ekonomskom razvoju i zapošljavanju, kao i u svim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Predstavničkog doma“, naveo je Džaferović.

Džaferović je pomenuo i mandat u kojem je bio član rukovodstva od 2002. do 2006. godine. Istakao je kako je tada BiH imala snažne iskorake na integracijskim procesima.

Nakon toga je nastupio mandat od 2006. do 2010. godine, koji je, prema riječima Džaferovića, dao neke rezultate, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i MAP. Posljednji mandat je bio mandat potpune blokade, zaključuje Džaferović.

Konstituiranjem Zastupničkog doma otvoren je put i za konstituiranje novog saziva Vijeća ministara BiH i Doma naroda.

Prva zamjenica predsjedatelja novog saziva Zastupničkog doma Borjana Krišto kaže kako ne očekuje neke veće probleme.

„HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora nikada nisu bile problem, nego dio rješenja. To ćemo učiniti sada i u formiranju vlasti i u svim budućim procesima koji se tiču BiH, odnosno njenog euroatlantskog puta“, naglasila je Krišto.

Drugi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić također je optimističan u pogledu budućeg formiranja ostalih institucija na državnoj razini.

„Vjerujem da nastaje mogućnost da se politički odnosi u BiH pokušaju graditi na drugim osnovama, da počnemo razgovarati o zajedničkom interesu i da on bude bolji život građana u oba entiteta. Želim da počnemo razgovarati na koji način stvoriti uslove za pokretanje privrede i kako se boriti protiv nezaposlenosti“, ocijenio je Bosić.

Konstituiranjem ove zakonodavne institucije definirana je i parlamentarna većina na državnoj razini. SNSD je potvrdio odlazak u oporbu. Novoizabrani zastupnik i još uvijek aktualni ministar financija i trezora BiH, Nikola Špirić, o tome kaže:

„Mi iz SNSD-a smo odlučili da budemo opozicija. Radit ćemo na našem programu, odnosno o svemu onome što je konstruktivno i u skladu s ustavom i zakonom. Mnogi su bili u zabuni kad su očekivali destrukciju od SNSD-a. Ja mislim da novu vlast čeka ozbiljan posao, ali isto toliko koliko bude uvažavana opozicija, toliko će ona ispružiti ruku prema vlastima“, kazao je Špirić.

Na konstitutivnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH izabrano je 12 članova Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U Povjerenstvu su Asim Sarajlić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF), Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), Vjekoslav Bevanda iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Mirsad Bešić iz Socijaldemokratske partije SDP, Lazar Prodanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Aleksandra Pandurević iz Srpske demokratske stranke (SDS), Diana Zelenika iz HDZ 1990, Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Jasmin Emrić iz A-SDA , Jovan Vukovljak iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Momčilo Novaković iz Partije demokratskog progresa - Narodni demokratski pokret (PDP-NDP).

XS
SM
MD
LG