Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 03:24 CET

  Iz mog ugla

  Što je Hrvatskoj Milutin Milanković?

  Milutin MilankovićMilutin Milanković
  x
  Milutin Milanković
  Milutin Milanković
  Srpski geofizičar, klimatolog i astronom svjetskog glasa Milutin Milanković (1879-1958) rođen je u Hrvatskoj, u istočnoslavonskom selu Dalj na desnoj obali Dunava. U Osijeku je pohađao gimnaziju. Po vlastitoj želji sahranjen je u rodnom mjestu. Obnovljena mu je rodna kuća, ali lokalna vlast ne dopušta da se vrati ulica s Milankovićevim imenom.

  Koncem svibnja Google je obilježio rođendan Milutina Milankovića logom koji podsjeća na tzv. Milankovićevu krivulju, najpoznatiji njegov doprinos svjetskoj znanosti – teoriju o astronomskom uzroku cikličkih izmjena globalnih zagrijavanja i ledenih doba. Milankovića je NASA uvrstila među 15 velikana svjetske znanosti, u ediciji „On the Shoulders of Giants“. Europsko geofizičko društvo smatra ga ocem moderne klimatologije, te je ustanovilo i medalju „Milutin Milanković“. Po njemu su nazvani krateri na Marsu i na Mjesecu, te jedan asteroid.

  Ovi su podaci prosječnom stanovniku Srbije, pretpostavljam, dobro poznati i vjerojatno se čine suvišnima. Riječ je o srpskom znanstveniku, akademiku i profesoru Beogradskog univerziteta.

  U Hrvatskoj, osim u stručnoj javnosti i među amaterskim znanstvenim fanovima, Milanković je gotovo zaboravljen.

  A u Hrvatskoj je rođen i po vlastitoj želji pokopan u rodnom Dalju, u Osijeku je završio gimnaziju. Studirao je, diplomirao i doktorirao u Beču, s Hrvatskom je povezan i objavom prvih znanstvenih radova.

  U Dalju nema ni ulicu.

  U Osijeku, u Rondelu velikana na Tvrđi, postavljene su biste slavnih polaznika osječke Realne gimanzije, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Polazio ju je i Milanković. Njegove biste nema.

  Nakon normalizacije hrvatsko-srpskih odnosa, poslije 2000-te godine, sredstvima vlada Srbije i Hrvatske obnovljena je Milankovićeva rodna kuća, u Dalju je osnovan i Kulturni i znanstveni centar „Milutin Milanković“, koji se trudi popularizirati Milankovićevu ostavštinu, organizira stručne i znanstvene skupove.

  Uskoro po obnovi na kući je osvanuo golemi grafit „J... vas Milutin“. Uz strašno i neizbježno „U“.

  Milutin Milanković je 1941. godine odbio potpisati „Apel srpskom narodu“, kojeg su kao sramni akt lojalnosti njemačkom okupatoru i kvislinškoj vlasti potpisali mnogi uglednici u Srbiji.

  Pokušaj da u rodnom Dalju dobije ulicu ne uspijeva već više godina.

  Predlagači su zamislili da se dio šetnice uz Dunav, uz koju leži i Milankovićeva rodna kuća, nazove njegovim imenom. Cijela ulica je u međuvremenu dobila ime po masakriranom hrvatskom branitelju iz Dalja. Sada ju je trebalo podijeliti na dvije. U Dalju je 1991. godine ubijeno 39 hrvatskih gardista i policajaca. I jedan novinar.
  Hrvatske braniteljske udruge i hrvatski dio lokalnih vlasti, uz asistenciju državne televizije, žestoko su se usprotivile davanju Milankovićeva imena ulici u Dalju.


  Hrvatske braniteljske udruge i hrvatski dio lokalnih vlasti, uz asistenciju državne televizije, žestoko su se usprotivile davanju Milankovićeva imena ulici u Dalju. Prije dvije godine svjedočili smo mučnim scenama na ekranima kada je i obitelj ubijenog branitelja dovedena da se suprotstavi uspomeni na svjetski poznatu osobu rođenu u tom malom, pitoresknom mjestu.

  Temu je u više navrata najupornije pokretao novinar Drago Hedl, pa i na valovima Radija Slobodna Europa, ali stvari se nisu pomakle.

  Političari s državne razine šute, znanstvenici također.

  Ulice nema.

  Milanković nema ama baš nikakve, ni posredne niti neposredne, veze sa zbivanjima u proteklom ratu.

  Njega hrvatski nacionalisti neće zato što je Srbin. To svi znaju, a mnogi se prave da ne vide.

  Pa makar ostali zatucani dovijeka.
  Svijetu smo pokazali kako smo Europejci i trendi, poštujemo eto i srpsku baštinu u Hrvatskoj, a stvarnost živi u Dalju i sličnim mjestima.


  Najlakši dio posla u normalizaciji bio je davanje nešto novaca za obnovu.

  I tako vuk sit i ovce na broju. Svijetu smo pokazali kako smo Europejci i trendi, poštujemo eto i srpsku baštinu u Hrvatskoj, a stvarnost živi u Dalju i sličnim mjestima.

  Ogorčeno protivljenje Milankoviću u Dalju proizvedeno je slijepom nacionalističkom indoktrinacijom koja je urodila teškim podjelama na „naše“ i „njihove“. Nema sredine, nema dodira, nema razumijevanja drugoga. Za to stanje koje predugo traje ponajmanje su krivi ratni stradalnici. Njih se drži u stanju hibernacije, politika se hrani njihovim jadom i ogorčenjem.

  Premijerka Jadranka Kosor nema običaj izjašnjavati se o takvim stvarima. A ni lider opozicije Zoran Milanović.

  Šutnja, nijekanje, nereagiranje onih koji imaju javni utjecaj hrana su svima koji se ponose svojom isključivošću.

  Zato je pitanje pune reintegracije Milankovića (kao i brojnih drugih znanstvenika, umjetnika, sportaša) u hrvatski identitet i kulturu, u onom dijelu u kojemu mu rođenjem pripadaju, uz puno uvažavanje da je riječ o srpskim i svjetskim uglednicima, prije svega civilizacijsko pitanje. I test za Hrvatsku.

  Na dan Milankovićeva rođenja, 28. svibnja ove godine, u Dalju je grupa znanstvenika potpisla inicijativu pod naziovm „Apel za odavanje zavičajnog priznanja akademiku Milutinu Milankoviću“. U njemu se Gradu Osijeku i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predlaže da se na Rondelu slavnih učenika osječke gimnazije, uz Strossmayera, Ružičku i Preloga, postavi i Milankovićeva bista. Apel je supotpisao i hrvatski akademik Vladimir Paar, kojega je Centar u Dalju zamolio da se osobno založi da upravo Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti bude pokretač te inicijative. Milanković je bio dopisni član Jugoslavenske/Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svoju prvu knjigu objavio je u izdanju JAZU-a u Zagrebu. Paar, izvrstan poznavatelj Milankovićeva djela, nije odgovorio na dopis.

  Dok se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, sveučilišta i druge najznačajnije institucije znanosti i kulture, uz političare i medije, javno ne založe za sve Milankoviće koje su zaboravili proteklih desetljeća, ili su šutke gledali kako im spomenici lete u zrak, kao u slučaju rodne kuće i spomenika Nikoli Tesli, kako nestaju iz udžbenika, ili im se ukidaju ulice, do tada nisu ispunili svoju javnu zadaću.

  U korist hrvatske kulture.

  Dalj neće ulicu s imenom Milutina Milankovića. Gospić neće da vrati obnovljeni Teslin spomenik na glavni trg.

  To neće štetiti ni Milankoviću, niti Tesli. Oni odavno pripadaju cijelom svijetu. Dalj i Gospić bez njih ostaju provincija.

  A s njima i Hrvatska.

  Ines Šaškor

  Rođena u Splitu 1948. Politologiju diplomirala u Zagrebu 1971. godine. Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Мiroslav Đukić Grad: Austro-ugarska
  17.08.2010 14:04
  Ne vidim u čemu je ovde problem što Milutinu Milankoviću ne daju ulicu u rodnom Dalju? Milutin Milanković, kao ni Tesla, nisu se rodili u Hrvatskoj, jer nje tada nije ni bilo, a da je bilo, čemu bi Hrvati sada slavili Tuđmana - oca domovine? Istovremeno, Hrvatska javnost ne želi Milankovića, zato što je Srbin i to je u redu, oni su u svom antisrpskom stavu barem otvoreni, kažu i pokazuju šta misle, a Milanković zbog toga neće biti ni manje slavan ni manje uspešan. Problem je što Hrvatska ne želi ni 600.000 svojih živih Srba, koje je prvo isterala iz Ustava, a potom i iz domova. Kada bi njih priznala i dala im prava koja im u civilizovanom svetu pripadaju i problem sa ulicom Milutina Milankovića bi se rešio. Ovako, ispada da je u Hrvatskoj sve u redu, sve paše, samo još Milankoviću treba dati ulicu i biće savršeno!

  Ime: petar Grad: zagreb
  16.08.2010 17:48
  "Covek" i "Dragan" vide u ovom tekstu ono čega tamo nema - hrvatsko svojatanje srpskih znanstvenika. Autorica piše o Milankoviću i Tesli kao o srpskim znanstvenicima, rođenim u Hrvatskoj, pa se zalaže da im se odaje i počast u d i j e l u u kojemu pripadaju i u hrvatsku kulturu - "uz puno uvažavanje da je riječ o srpskim i svjetskim uglednicima", kako stoji u tekstu. Tesla je u Hrvatskoj rođen, pohađao osnovnu i nižu srednju školu, Milanković također, s time da je u Hrvatskoj i pokopan. Svugdje u svijetu kada je riječ o zaslužnim ljudima koji su se rodili, živjeli ili djelovali u više zemalja slavi ih se i poštuje u svim tim zemljama. Što je tu sporno? Gđa Šaškor kritički govori o hrvatskim uskogrudnim nacionalistima koji odbacuju uspomenu na te slavne ljude. A "argument" da se nisu rodili u Hrvatskoj nego u Austro-Ugarskoj je za Guinnessa! Pa svi koji su se rodili u Hrvatskoj u to vrijeme rodili su se ili u Austro-Ugarskoj, ili u Italiji. Kao uostalom, i oni rođeni u Bosni i Hercegovini, ili Vojvodini. A oni u Makedoniji i na Kosovu s konca XIX stoljeća rođeni su u Otomanskom Carstvu. Radi se o milijunima ljudi!
  Bit će da su "Covek" i "Dragan" opterećeni, ali to nije predmet gornjeg teksta kojeg pozdravljam. Tolerancija i uvažavanje - za to se zalažem i radosno dnevno prolazim uz Teslin spomenik u Masarikovoj ulici u Zagrebu.

  Ime: dragan Grad: Novi Sad
  14.08.2010 23:40
  Slazem se sa ovim komentarom. Tesla deo hrvatske kulture? Ne zvuci to zaista nikako drugacije nego kao svojatanje necijeg dela. Nikola Tesla nije bio Hrvat i kako je prethodni komentar objasnio niti je rodjen u Hrvatskoj. Ceo zivot je sa ponosom isticao da je Srbin a hrvatska kultura nema ama bas nikakva prava da ga svojata.
  Sem u smislu da njegovo delo pripada celom svetu jer ima univerzalnu nerpolaznu vrednost.
  On pripada srpskoj nauci i kulturi i jos jedino SAD mogu da ga smatraju svojim jer je to zemlja u kojoj je ziveo i realizovao svoje planove.
  A da bi Hrvatska prestala biti provincija mora prestati pre svega da falsifikuje cinjenice.
  Ako bi sada poceli sa pricom on je hrvatski gradjanin srpske nacionalnosti bilo bi pomalo drsko. Vecina gradjana te nacionalnosti je proterana iz vase zemlje a dan njihovog egzodusa je nacionalni praznik.
  Da zakljucim od svih Srba za Hrvastku kulturu je vazna jedino Tesla pod uslovom da ga proglasimo Hrvatom ili bar ne spominjemo kojoj naciji je pripadao.
  Sto se Hrvatske tice i ostatka Balkana oni su provincija i zauvek ce to i biti

  Ime: Covek
  13.08.2010 18:44
  “U korist hrvatske kulture” kaze gdja. Saskor.
  Ja zaista i uz nabolju volju ne mogu da proniknem u stanje svesti koje bi da projektuje Nikolu Teslu i Milutina Milankovica, Srbe - vazno je reci, kao deo hrvatske kulture?
  Belodana cinjenica je da ni jedan od navedenih genija nije rodjen u Hrvatskoj, na njihovu i srecu citave moderne civilizacije. Ako je danas odnos prema njihovim kucama i spomenicima ovakav onda ne treba biti vidovit pa zamisliti kako bi prosli u nekoj fantazmagoricnoj hrvatskoj drzavi u svoje vreme. I Milankovic i Tesla su rodjeni u Austo-Ugarskoj, prvi je umro u Beogradu a potonji u njujorskom hotelu u US.
  Na istom fonu je i bizarnost levijatanskih razmera ovaplocena u recenici o “punoj reintegraciji Milinkovica i drugih u hrvatski identitet i kulturu”?!
  Zadatak je dakle ravan–Sizifovom, kako “reintagrisati” nesto sto nikada nije ni bilo–tvoje a da sve skupa nije u sferi metafizickog?
  Nisam naivan naravno i jasna mi je namera da se svojataju geniji i koliko god casnim ljudima ta ideja bila smesna nije potpuno bezopasna.
  U narodu postoji izreka “okitio se tudjim perjem” i jasno je da pojedinci diskutabilnih moralnih i civilizacijskih nacela mogu da pate od te boljke ali citava drazava–e to je vec novina. Mnogo je pa ako je i od Hrvatske. Suva cinjenica je da su i Tesla i Milankovic bili Srbi, da su bili pomalo ekscentricni, genijalci, da nisu rodjeni u Hrvatskoj i da sa hrvatskim “identitetom i kulturom” nemaju ali ama bas nista.
  Sve drugo je najobicnije skrnavljenje ove dvojice srpskih velikana.

  Ime: Muhamed Kopic Grad: Utica,USA
  12.08.2010 18:20
  VELIKA JE SRAMOTA za sve one koji se busaju u prsa da su europejci!!Pa gospodja J.Kosor i svi "akademici",po meni,najobicniji su,i to ocito,primitivci.Ako se stide srbovanja kada je u pitanju svjetski poznata licnost,sta onda da ocekuju obicni i nevini Srbi? Sve dok,jasno,ne rasciste sa licnim nacionalizmom,drzava koju vode,ne bi trebala biti primljena u drustvo Evrope!!!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.