Dostupni linkovi

Ko se u RS boji saradnje policija BiH i Crne Gore?


Protokol o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore koji bi trebao omogućiti saradnju policijskih struktura sa obe strane uzburkao je političke strasti u Republici Srpskoj. Sa jedne strane, entitetska Vlast na čelu sa SNSD-om tvrdi da se radi o prenosu nadležnosti, dok Savez za promjene, koji vrši vlast na državnom nivou, tvrdi da to nije tačno, već da je sporazum koristan i da se samo poštuju odluke Predsjedništva BiH. Ima i onih koji smatraju da se vlast zbog određenih afera plaši mogućnosti da istražni organi mogu da prate tragove kriminala koji vode ka susjednoj Crnoj Gori.

Iako je prošlo više od četiri mjeseca od kada je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, po ovlaštenju Predsjedništva BiH, potpisao Protokol o prekograničnom nadzoru sa MUP-om Crne Gore, tek sada je aktuelizovana priča o prenosu nadležnosti koju potencira Vlast u Republici Srpskoj.

Navodno je ovaj protokol još 2013. stopiran od strane MUP-a Republike Srpske, zbog mišljenja da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ne može biti nadležna za sprovođenje protokola već entitetske policije, pa je ovaj protokol na neodređeno suspendovao tadašnji ministar bezbjednosti, Fahrudin Radončić.

"Poslije toga ako Protokol nije potpisan 2013, kako je mogao bivši saziv Predjedništva da ratifikuje sporazum, koji nije bio potpisan? I zašto je onda 2015. u decembru ministar Mektić ponovo potpisao Sporazum ako je već bio ratifikovan, nema logike", kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Sa druge strane Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH kaže da je samo poštovao odluku Predsjedništva BiH.

Dragan Mektić, foto: Zvjezdan Živković
Dragan Mektić, foto: Zvjezdan Živković

"To je Protokol koji je 2013. godine, dakle bivši saziv Savjeta ministara, usvojio i Nacrt osnova za vođenje pregovora i usvojio i izvještaj o pregovorima, a takođe 2013, Predsjedništvo BiH, kojim je predsjedavao Nebojša Radmanović, donijelo odluku o prihvatanju tog Protokola i obvezalo ministra bezbjednosti da potpiše taj Protokol. I šta sam ja sad trebao, da ne ispoštujem odluku Predsjedništva", pojašnjava Mektić.

Istrage, a ne prenošenje nadležnosti

Ipak, Nebojša Radmanović, tadašnji član Predsjedništva BiH, ima drugačije viđenje situacije.

"Predsjedništvo u kome sam bio i ja jeste donijelo odluku da se prihvati Protokol. Tada nije imalo jasan stav iz Republike Srpske. Nakon te odluke je došao stav iz Republike Srpske da je nemoguće takav protokol sprovesti", rekao je Radmanović u izjavi za RTRS.

Mektić ipak ističe da nema govora o prenosu nadležnosti, jer Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH samo zaprima zahtjeve, a nadležnost nad sprovođenjem protokola i dalje imaju entitetski MUP-ovi.

"Taj protokol omogućuje da naše policijske strukture mogu da odu u Crnu Goru i po istim ovlaštenjima koje ima crnogorska policija mogu vršiti određene istražne radnje, i suprotno, na bazi reciprociteta, da crnogorska policija može doći u BiH", ističe Mektić.

Nije u pitanju prenos nadležnosti već strah vlasti Republike Srpske u otkrivanju krupnih afera poput Bobar banke, smatra poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

"S obzirom da su mediji objavili da je dobar dio novca iz Bobar banke iznesen upravo u Crnu Goru i ako se neko plaši da će sad SIPA za kriminalcima iz Bobar banke otići u Crnu Goru i treba da se plaše. Svim poštenim građanima Republike Srpske mi poručujemo da mirno spavaju, da ovog Protokola treba da se plaše samo kriminalci", poručuje Pandurević.

Sporni protokol još nije stupio na snagu, upućen je u zakonsku proceduru, a o njegovoj sudbini će odlučivati delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

XS
SM
MD
LG