Dostupni linkovi

Kinezi grade autoput Banjaluka - Doboj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Nedavno je u Doboju sa kineskom kompanijom potpisan predugovor o izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj.

Čelnici Republike Srpske najavljuju da je slijedeći korak kredit kod jedne kineske banke za izgradnju.

Kredit još nije ni odobren, a analitičari upozoravaju da je izgradnja autoputa neizvjesna, jer nije ispoštovana procedura javnog taječaja za izvođače radova, a i budžet RS je već sada u deficitu, te je nerealno očekivati da će RS moći vraćati ovaj kredit.

Ivana Korajlić iz nevladine organizacije Transparensy international BiH upozorava da RS kao i u prethodnim slučajevima, posao sa kineskom kompanijom dogovara bez raspisivanja tendera.


Građevinski radovi na izgradnji autoputa Banjaluka Doboj počeće u proljeće 2012.godine.

Ovo je najavio premijer RS Aleksandar Džombić nakon što je u Doboju potpisan predugovor između JP Autoputevi RS i kineske kompanije China road and bridge corporation o projektovanju i izgradnji tog autoputa.

''Sada smo došli do usaglašenog predugovora koji predstavlja prvi korak realizacije ovog projekta. Po potpisivanju predugovora ide se u realizaciju zahtjeva kod Kineske izvozne banke za odobrenje kredita. Ovaj proces bi trebao da traje negdje oko dva-dva i po mjeseca. Po odobrenju kredita Kineske izvozne banke koji će biti odobren Republici Srpskoj, odnosno Autoputevima RS,uz garanciju Vlade RS, potpisaće se glavni komercijalni ugovor koji će odobriti Narodna skupština RS", rekao je Džombić.

Predstavnik kineske kompanije China road and bridg corporation Su Tiecu izjavio je:

''Tokom realizacije ovog projekta mi ćemo posvetiti veliku pažnju lokalnim elementima, angažovaćemo lokalne firme i lokalne radnike.''

Potrebni ogromni novci za vraćanje kredita

Entiotetski ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović kaže da su partneri iz Kine čvrsto obećali da će autoput biti izgrađen do početka jula 2014. godine.

''Završetak autoputa Banjaluka – Doboj trebao bi da bude do prvog jula 1914.godine, do dana Komunističke partije Kine", kaže on.

Premijer RS Aleksandar Džombić objašnjava da je vrijednost kredita koji se očekuje od Kineske izvozne banke 400 miliona eura.
Banjaluka, arhivska fotografija

Time će biti pokriveno 85 posto troškova izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, dok će preostali dio osigurati RS, odnosno JP Autoputevi RS.

''Kredit će biti na period od 15 godina, grejs period 3 godine, koliko je potrebno da se izvrši realizacija kredita. Za sada još uvijek nismo završili pregovore sa Kineskom izvoznom bankom, jer smo čekali potpisivanje predugovora. Kamatna stopa će biti između 4-5 posto na godišnjem nivou", kaže on.

Nakon prethodnih propalih najava da će autoput između Banjaluke i Doboja graditi slovenska kompanija CPM, te austrijski Štrabak, Ivana Korajlić iz nevladine organizacije Transparensy international BiH upozorava da RS kao i u prethodnim slučajevima, posao sa kineskom kompanijom dogovara bez raspisivanja tendera.

''Nažalost, iako se najavljivalo da će možda ipak biti proveden javni poziv, odnosno da će se izvođač izabrati putem javnog tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, to se ponovo nije desilo. Ponovo imamo dogovor između šefova entiteta i Kineza u četiri oka, što opet otvara pitanje gdje su tu interesi građana BiH, odnosno Republike Srpske i na koji način zaista možemo očekivati korist od ovakvog ugovora. S druge strane vidimo da još uvijek nije ni odobren taj kredit Kineske banke tako da postoje velike sumnje u to da će se pravi ugovor na kraju i potpisati, te da će početi radovi nekada na tom autoputu Banjaluka – Doboj", naglašava Korajlić.

Aktuelna vlast u RS favorizira poslove bez prethodnog raspisivanja tendera kaže ekonomistica Svetlana Cenić.

''Republika Srpska, vlast SNSD-a, sve živo pod navodnicima gradi, insistiram na navodnicima, samo tamo gde nema tendera, gde se može nešto uzet u četiri oka. Nađite mi i jednu stvar gde je bio tender. Ako se busaju Telekomom da je bio tender, podsećam da je to sve završeno pre njihovog vremena što se tiče uslova Svetske banke i po njihovim instrukcijama, te da su oni samo došli da uzmu pare. Ništa drugo oni nikad neće napraviti sa tenderom. Da su to hteli, postojao je način i ranije. Da su na početku vlasti napisali tender do sad bi i procedura i autoput bili gotovi", kaže Cenić

Ivana Korajlić iz Transparensy international-a BiH dodaje:

''Čak iako se ovo i ostvari ne treba zaboraviti činjenicu da RS u narednih 15 godina mora da vrati kredit od 400 miliona eura, što zaista nije mali iznos, pogotovo kada se uzme u obzir da je budžet RS u velikom deficitu i da čak nema novca ni za osnovne potrebe stanovništva Republike Srpske.''
XS
SM
MD
LG