Subota, 28. novembar/studeni 2015, 23:00 CET

Popularna nauka

Kilogram dobio na težini

Ilustracija
Ilustracija
Međunarodni standard, komad metala u obliku cilindra, koji definiše fundamentalnu jedinicu za masu, je dobio nekoliko desetaka mikrograma težine zbog površinske kontaminacije.

Kao rezultat toga, svaka zemlja koja posjeduje jedan primjerak ove standardne mase ima različitu definiciju kilograma, zbog čega bi mogao nastati haos u naučnim eksperimentima koji zahtijevaju veoma precizno mjerenje. Haos bi mogao nastati i na tržištu materijala ograničenih težinom, kao što je radioaktivni materijal.

Eksperti tvrde da se cilindar može očistiti uz pomoć ozona i ultraljubičastog svjetla a da se ne ošteti.

Kilogram je prihvaćen kao međunarodni standard na konvenciji 1875. godine. Sve do tada su naučnici bili frustrirani jer nije postojao konzistentni standard kojim bi se mjerila masa sa velikom preciznošću. Kako bi riješili problem, naučnici su kreirali metalni cilindar nazvan međunarodni prototip kilograma od platine i legure platine i iridija. Tokom 1880-ih godina je 40 ovih prototipa distribuirano u zemlje potpisnice konvencije.

Čak su i tada naučnici bili svjesni da bi razne materije mogle zagaditi površinu prototipa pa su upravo zbog toga prototipe pravili u obliku cilindra, kako bi zagađivačima bila izložena što manja površina.

Zbog činjenice da svaka zemlja na različit način čisti svoj prototip, svaki prototip kilograma je različit.

Većina naučnika danas želi da se ogradi od definiranja kilograma bazirajući se na komadu metala.

Umjesto toga, oni žele kilogram bazirati na fundamentalnim zakonima prirode. Mnogi očekuju da će se ta promjena desiti u narednih deset godina.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika