Dostupni linkovi

Ukrajinske vlasti poručuju: Riješićemo problem na istoku milom ili silom


Proruski aktivisti i dalje blokiraju administrativnu zgradu u Donjecku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Proruski aktivisti i dalje blokiraju administrativnu zgradu u Donjecku

Proruski separatisti još uvijek drže okupiranim zgrade regionalne administracije u dva grada na istoku Ukrajine. I dok vlasti u Kijevu najavljuju da će situaciju riješiti 'milom ili silom', iz EU najavljuju novi diplomatski susret na vrhu sa zvaničnicima Ukrajine, Rusije i SAD.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da će biti upotrijebljena sila ukoliko pregovori ne uspiju dovesti do povlačenje separatista iz zgrada regionalne administracije na istoku Ukrajine.

Avakov je nakon sjednice Vlade u Kijevu u srijedu novinarima rekao da će situacija biti rijšena u naredna dva dana.

On je naveo da postoje dva način aza rješenje problema, pregovori ili sila, te da će "manjina (ili separatisti) koja želi konflikt dobiti odgovor silom od ukrajinskih vlasti".

Stotine proruskih demonstanata zauzele su zgrade administracije u Donjetsku, Harkovu i Luhansku u nedjelju, a ukrajinske specijalne snage izbacile su ih iz zgrade u Harkovu u utorak.

Međutim, demonstranti u Donjetsku progasili su formiranje suverene "narodne republike" u zradi regionalne administracije u ponedjeljak i okružili je visokim barikadama.

U srijedu ujutro Ukrajinska služba državne sigurnosti saopštila je da je oslobođeno pedesetak ljudi, koji su bili zarobljeni u okupiranom sjedištu te agencije u Luhansku.

Povjerenica Evropske unije za vanjsku politiku, Catherine Ashton najavila je u srijedu da se planira iduće sedmice susresti s najviših američkim, ruskim i ukrajinskim čelnicima, kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini. Sastanak će biti održan negdje na evropskom tlu, ali još nije precizirano gdje.
Nakon rasprave u Evropskoj komisiji, njen predsjednik Jose Manuel Barosso u Brusselesu je u srijedu objavio:

Komisija je danas formirala Grupu za podršku Ukrajini. Naš je cilj pomoći toj zemlji, ne samo finansijski, nego i tehnički. Neophodno je to zbog reformi koje slijede, i ekonomskih i političkih. Neophodno je da Ukrajina postane održiva, nezavisna, moderna država.“

Još tokom telefonskog razgovora američkog i ruskog ministra vanjskih poslova, John Kerry i Sergej Lavrov su pomenuli važnost direktnih razgovora između Ukrajine, Rusije, SAD-a i Evropske unije.

Potvrda da će sastanak biti i održan stigla je nakon što je američki državni sekretar optužio ruske agente i specijalne snage da spletkare po istočnoj Ukrajini, te izazivaju nemire, dok se Moskva možda sprema napraviti istu vojnu akciju kakva je poduzeta na Krimu.

John Kerry je ovo izjavio svjedočeći pred američkim senatskim odborom u Washingtonu 8. aprila.

"Sve što smo u proteklih 48 sati vidjeli od ruskih provokatora i agenata koji djeluju u istočnoj Ukrajini, govori nam da su tamo poslani da naprave haos. I to je apsolutno neprihvatljivo.“

Nazvavši ta ruska nastojanja nezakonitim i nelegitimnim, Kerry je kazao:

"Sjedinjene Države i naši saveznici neće oklijevati da iskoriste sve alate XXI stoljeća, kako bi Rusiju uvjerili da je odgovorna za ponašanje koje pripada XIX stoljeću.“

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen ranije je u utorak upozorio Rusiju da će svaki upad u istočnu Ukrajinu biti "istorijska greška".

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije dalo je saopštenje u kome se kaže da svaka upotreba sile protiv proruskih prosvjednika može povući Ukrajinu u građanski rat.

Ministar Sergej Lavrov izjavio je da se situacija u Ukrajini može poboljšati samo ako se rješe problemi ukrajinskih stanovnika koji govore ruski.
XS
SM
MD
LG