Dostupni linkovi

Keri u istorijskoj posjeti Hirošimi


Hirošima: Keri položio venac za žrtve napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Hirošima: Keri položio venac za žrtve napada

Priredila: Milena Mitrović

Američki državni sekretar Džon Keri posjetio je Memorijalni park mira u Hirošimi na koju su SAD bacile atomsku bombu u Drugom svjetskom ratu usmrtivši više od 140.000 ljudi.

Njegova posjeta tumači se kao istorijska, budući da je prvi državni sekretar koji je obišao Memorijalni park.

Američki državani sekretar stigao je u Hirošimu u sklopu dvodnevnog skupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta posvećenog terorizmu i nuklearnom razoružavanju.

Posjetu memorijalnom centru započeli su obilaskom muzeja koji svjedoči o stradanjima više stotina hiljada Japanaca.

Tom prilikom Keri je izjavio da je duboko potresen kao i da spomenik žrtvama atomskog napada predstavalja, kako je naveo, “jasan, oštar i ubjedljiv podsjetnik” da je neophodno okončati prijetnju od nuklearnog oružja.

Navodeći da on lično nikada neće zaboraviti taj prizor, Keri je dodao da: "Svi treba da vide i osjete snagu ovog memorijalnog centra. On podsjeća na složenost izbora u ratu kao i šta rat učini ljudima, zajednicama, zemljama i svijetu”.

Iako su američki zvaničnici i ranije boravili u Hirošimi, vješto su izbjegavali memorijalni centar. Prema pisanju BBC, u američkoj javnosti vlada mišljenje da je bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, koji su ujedno i prvi nuklearni napadi na svijetu, bilo neizbježno da se svjetski sukob privede kraju, ne želeći da njihovi lideri preduzimaju bilo kakve korake u pogledu izvinjenja narodu Japana.

"Prisjetićemo se prošlosti i odati poštu onima koji su izgubili živote, ali svrha ovog putovanja nije povratak u prošlost, već se radi o sadašnjosti i budućnosti", poručio je Keri.

BBC prenosi da Kerijeva posjeta dolazi u trenutku kada u regoinu vlada zabrinutost za stabilnost zbog otvorenih pretenzija Kine u teritorijalnim sporovima na azijskom kontinentu, a koji utiču na Japan kao i na ostale američke saveznike.

Spekuliše se da bi i predsjednik SAD Barak Obama, koji će krajem mjeseca boraviti u Japanu na samitu G7, posjetiti mjesto američkog nuklearnog napada iako se samit održava u drugom dijelu zemlje. Ukoliko se to dogodi, Obama bi bio prvi američki predsjednik u istoriji koji je posjetio Hirošimu.

Dolazak američkog državnog sekretara i spekulacije o mogućoj posjeti predsjednika Obame pokrenule su priče da će zvanični Vašington da se izvini zbog bacanja atomskih bombi u avgustu 1945. godine, koje su usmrtile više od 140.000 ljudi u Hirošimi i 74 000 u napadu na Nagasaki.

XS
SM
MD
LG