Dostupni linkovi

Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici


Radovan Kradžić
Radovan Kradžić
Izvještava: Goran Jungvirth

Pred haškim tribunalom danas se nastavlja suđenje bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, otuženom za genocid. Proteklog tjedna protiv Karadžića je svjedočio zaštićeni svjedok koji je preživio pokolj u Srebrenici. Optuženi Karadžić, koji se brani sam, osporavao je, pak, vjerodostojnost njegovog svjedočenja tvrdeći, između ostaloga, da se radi o bivšem vojniku, a ne žrtvi pokolja.

Svjedok je preživio masovno strijeljanje u Orahovcu skrivajući se ispod tijela onih koji su imali manje sreće. Prije početka njegovog svjedočenja optužba je pročitala sažetak njegovog iskaza kojim se koristila već pet puta pri procesuiranju optuženih ratnih zločinaca, između ostalih i Slobodana Miloševića. S oko 15 do 20 tisuća Bošnjaka, svjedok je otišao 12. srpnja 1995. godine u Šušnjare zbog napredovanja srpskih snaga prema Srebrenici. Čuvši preko megafona da ih pozivaju na predaju, svjedok je, sa mnogima drugima, to i učinio. Na livadi u Sandićima obratio im se general Ratko Mladić obećavši im da će biti razmijenjeni.

Tužitelj Julies Nickols (riječima sudske prevoditeljice).

„Svedok procenjuje da je otprilike 30 zarobljenika moglo da se ukrca na jedan od tamova. Zarobljenicima je tada rečeno da će ih odvesti u neki logor u Bijeljinu. Međutim, ti su kamioni otišli samo do jedne livade u Orahovcu i onda im je rečeno da siđu sa kamiona. Poređani su i na njih je pucano. Svedok je uspeo da preživi zato što se pravio mrtav ležeći ispod tele jedne druge žrtve.“

Ubojstva su, prema iskazu svjedoka, trajala satima. On je za to vrijeme mirno ležao gledajući kako svakih deset do 15 minuta dolazi kamion s novim zarobljenicima koje su odmah likvidirali. Čuo je kako srpski vojnici zovu vođu grupe, kojeg je prepoznao po glasu kao dugogodišnjeg suradnika iz Orahovca:

„On je ostalim vojnicima rekao da pokupe municiju i da odu na obližnje polje i da nastave da ubijaju ljude. Vojnici su tada otišli i nastavili da ubijaju zarobljenike na obližnjem polju. Kasnije, te iste noći, dok su vojnici bili malo opušteni, svedok je uspeo da pobegne u šumu. Dok je bežao, u jednom času se okrenuo i video je da je celo polje prekriveno telima.“

Poslije nekoliko dana skrivanja svjedok je stigao do teritorija pod kontrolom Bošnjaka.

Na početku unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić, koji sam vodi svoju obranu, želio je umanjiti vjerodostojnost svjedoka tvrdnjom kako on ima interesa u suradnji s tužiteljstvom za koje je svjedočio već pet puta - poput traženja zaštitnih mjera:

„Ako ste ovako uspešan svedok, da ne kažem omiljen svedok tužilaštva, oni to ne vole, ali zašto ste tražili kada radite jedan veliki posao?“

Svjedok: Znate zašto? Zato što ima vaših istomišljenika koji bi voljeli mene npr. da pogube rado, pa zato ja neću da zna svako da sam svjedok. Ja inače govorim samo ono što jeste. Ne bih želio reći ijednu riječ više nego što treba.

Karadžić je zatražio više puta od svjedoka da na zemljopisnoj karti pokaže gdje se nalazi njegovo selo i da zaokruži neka područja, ali je to svjedok odbio jer se nije htio igrati sa kartama sa čovjekom kojeg smatra odgovornim za sve muke koje je prošao:

„Ako je srpsko selo, ono je srpsko, ako je muslimansko, ono je muslimansko. Nije niko nikome oduzimao sela. Ti si nas htio da istjeraš iz Bosne i Hercegovine, da napraviš etničku teritoriju. Nije uopšte da su ti dali cijelu Bosnu, samo da nas nema Bošnjajka... Nemoj mi tu.“

Predsjedavajući: Gospodine, gospodine!

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon pokušao je umiriti svjedoka objašnjavajući mu da odgovara na pitanja kako bi pomogao sudskom vijeću da utvrdi činjenice.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici i još sedam općina u BiH, za istrojebljenje, ubojstva, deportacije i uzimanje međunarodnih taoca, pokušao je prikazati kako su Srbi bili napadnuti, te su se morali organizirati. Ustvrdio je kako srpska vojska nije više mogla podnijeti da joj se puca u leđa i da joj Bošnjaci prekidaju komunikaciju.

Svjedok se tomu, također, usprotivio ustvrdeći da su upravo srpske snage napale sva mjesta - i Sarajevo, Bihać, Olovo, Kladovo, Tuzlu... Suđenje se nastavilo izvođenjem novog svjedoka optužbe.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Proces o izručenju Ganića počinje 6. jula
Podignute optužnice za zločin nad Bošnjacima kod Pljevalja
Presuda za zločine u Morinju 15. maja
Vlada RS dovodi u pitanje utvrđeni broj žrtava genocida u Srebrenici
Srpski novinari ne žele da budu "krtice" Tužilaštva
Prizori koji ostavljaju dubok trag
Javna rasprava uoči odluke o žalbi
Za Vukovića i Tomića po 31 godina zatvora

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje

(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović ,Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG